YouTube-ova politika blokiranja ad blockera je ilegalna u EU?


YouTube-ovi napori u borbi protiv blokatora oglasa doveli su kompaniju u problem sa zagovornicima privatnosti i regulatorima u Evropskoj uniji. Početni "mali eksperiment" Platforme za blokiranje blokatora oglasa koji je započeo još u junu razvio se u sveobuhvatan napor, utičući na širi raspon korisnika. Oni sa uključenim programima za blokiranje oglasa sve se češće susreću sa ograničenjima pri reprodukciji video zapisa. Umesto prikazivanja videa, YouTube sada prikazuje upit pozivajući korisnike da dopuste oglase ili se pretplate na YouTube Premium – plaćenu uslugu koja eliminiše reklame.

Stručnjak za privatnost Alexander Hanff podnio je žalbu Irskoj komisiji za zaštitu podataka (DPC), tvrdeći da YouTube-ov sistem za otkrivanje blokatora oglasa krši zakon EU o privatnosti.

Hanff tvrdi da su skripte koje koristi YouTube za prepoznavanje blokatora oglasa slične špijunskom softveru i predstavljaju kršenje prava na privatnost korisnika. Google, međutim, tvrdi da programi za blokiranje oglasa krše njegove uslove pružanja usluge i ometaju mogućnost kreatora da zarade prihod od oglasa. Ishod Hanffove žalbe mogao bi imati značajne implikacije na budućnost praksi otkrivanja blokatora oglasa u Evropi.

Hanff tvrdi da skripte koje koristi YouTube potpadaju pod članak 5.3 Direktive o e-privatnosti, koji nalaže da web stranice dobiju pristanak korisnika pre skladištenja ili pristupa informacijama na svojim uređajima. On tvrdi da je trenutni pristup YouTube-a sličan špijunskom softveru i predstavlja kršenje prava na privatnost korisnika.

YouTube je branio svoj sistem za otkrivanje blokatora oglasa i ponovio svoj stav da bi korisnici trebali dopustiti oglase ili se odlučiti za YouTube Premium, plaćenu pretplatničku uslugu koja eliminiše oglase.

Bitka između otkrivanja blokatora oglasa i prava na privatnost dovela je korisnike u težak položaj. Korisnici koji se oslanjaju na blokatore oglasa kako bi zaštitili svoju privatnost i izbegli nametljive oglase sada se suočavaju s ograničenjima u pogledu mogućnosti pristupa YouTube sadržaju.

Ishod Hanffove tužbe ostaje neizvestan, ali je pokrenuo značajna pitanja o ravnoteži između unovčavanja kreatora sadržaja i prava na privatnost korisnika. Odluka Evropske komisije o ovom pitanju mogla bi imati dalekosežne implikacije na budućnost praksi otkrivanja blokatora oglasa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.