YouTube testira AI sažetke komentara i AI chatbota


YouTube će početi sa eksperimentisanjem novih generativnih AI funkcija, objavila je kompanija danas. Kao deo premijum paketa dostupnog pretplaćenim korisnicima, YouTube korisnici će moći isprobati novi konverzacijski alat koji koristi AI za odgovaranje na pitanja o YouTube sadržaju i davanje preporuka, kao i novu funkciju koja će rezimirati teme u komentarima videa.

Obe funkcije će biti dostupne putem YouTube-ove platforme za nove eksperimente, youtube.com/new, i to na dobrovoljnoj osnovi. Konverzacijski alat će biti dostupan u narednim nedeljama, dok će alat za rezimiranje tema biti testiran samo s malom grupom korisnika koji se prijave za eksperiment putem sajta.

YouTube objašnjava da će odgovori konverzacijskog alata biti generisani pomoću velikih modela jezika koji koriste informacije sa YouTube-a i sa interneta, a namenjeni su da pomognu gledaocima da "dublje zaroni" u sadržaj koji gledaju. Na primer, učesnici će moći da postavljaju pitanja o videu koji trenutno gledaju ili da zatraže preporuke za sličan sadržaj putem radnji kao što je "preporuka srodnog sadržaja". Ove konverzacije sa AI mogu se voditi dok se video strimuje, kako ne bi prekinule reprodukciju.

Ova funkcija će biti prvo ponuđena samo u Sjedinjenim Američkim Državama i na Android uređajima preko nove opcije "Pitaj" na stranici gledanja videa. YouTube Premium članovi mogu da se priključe ovom testiranju počev od danas, ali još uvek se neće pojavljivati na svakom YouTube videu. Ovaj alat trenutno se testira s odabranom grupom korisnika, ali će biti dostupan pretplaćenim YouTube Premium korisnicima u narednim nedeljama.

Sa druge strane, alat za rezimiranje komentara koristiće generativnu AI kako bi organizovao i sumirao teme rasprava u obimnim sekcijama komentara ispod videa kako bi gledaoci mogli da se informišu o tome šta ljudi govore. YouTube veruje da bi ova funkcija mogla biti korisna i za kreatore, omogućavajući im da saznaju o čemu govore pretplatnici njihovog kanala, a da ne čitaju svaki komentar pojedinačno. Takođe, to bi im moglo pomoći da pronađu inspiraciju za nove video sadržaje na osnovu tema u komentarima, sugeriše YouTube. Takođe, ako kreatori žele da uklone određene teme komentara, moći će da obrišu komentare koji se pojavljuju pod tim temama.

Komentari će biti sumirani samo na osnovu objavljenih komentara, a ne onih koji čekaju recenziju, niti onih koji sadrže blokirane reči ili dolaze od blokiranih korisnika, takođe napominje YouTube.

Ovi eksperimenti, koji trenutno traju na malom broju videa, biće dostupni samo na engleskom jeziku u ovom trenutku.

YouTube navodi da će testovi trajati tokom narednih nekoliko nedelja i meseci, dok kompanija prikuplja povratne informacije o tome kako korisnici koriste nove funkcije.

Google je eksperimentisao sa AI tehnologijom na svom nizu proizvoda, od pretrage do Workspace-a i potrošačkih aplikacija poput Fotografija i Asistenta i još mnogo toga. Na YouTube specifično, kompanija je takođe eksperimentisala s AI-om u vođenju reklama koje ciljaju kulturne trenutke i uvodila je niz AI funkcija fokusiranih na kreatore, uključujući alate za pronalaženje muzike za video zapise, AI tehnologiju za sinhronizaciju govora, kao i "Dream Screen", generativnu AI funkciju koja vam omogućava kreiranje pozadinskog slike ili videa za YouTube Shorts. Nedavno je YouTube Music uvela AI-generisane plejliste. I YouTube je prethodno eksperimentisao sa AI-generisanim sažetcima video zapisa i kvizovima na obrazovnim video zapisima.

"Ove funkcije su eksperimentalne i nećemo uvek biti u pravu. Zato počinjemo s ograničenom dostupnošću i prikupljanjem povratnih informacija", rekao je YouTube u saopštenju. Kompanija je navela da će korisnici moći da direktno podnose povratne informacije putem samih alatki.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.