Google lansirao Gemini, svoj najmoćniji AI model do sada


Juče je Google predstavio Gemini, svoj novi, "najveći i najmoćniji" AI model. Izgrađen je od samog početka da bude multimodalni, što znači da može generalizovati i razumeti različite vrste informacija - tekst, slike, zvuk, video i kod - istovremeno. To mu omogućava da bolje analizira nijanse i čini ga boljim u odgovaranju na pitanja koja se odnose na komplikovane teme. Tako je posebno dobar u objašnjavanju razmišljanja o složenim predmetima poput matematike i fizike.

Dolazi u tri 'veličine' - Ultra, Pro i Nano. Ultra je "najveći i najmoćniji model za visoko složene zadatke", Pro je "najbolji model za skaliranje preko širokog spektra zadataka", dok je Nano "najefikasniji model za zadatke na uređaju".

Gemini Ultra može razumeti, objasniti i generisati visokokvalitetni kod u Python-u, Javi, C++-u i Go-u. Može raditi sa više jezika i razmišljati o složenim informacijama. Odličan je u nekoliko testova kodiranja, uključujući HumanEval i Natural2Code, Google-ov interni skup podataka, koji koristi izvore koje su generisali autori umesto web-baziranih informacija.

Google-ov Bard AI sada koristi "fine-tuned verziju" Gemini Pro, šta god to značilo. To bi trebalo da mu pruži "naprednije razmišljanje, planiranje, razumevanje i više", kaže Google. Da li će to učiniti Bard boljim od ChatGPT-a? Vaša pretpostavka je jednako dobra kao i naša, ali Google sigurno želi da tako mislite.

Zapravo, on se hvali da je Gemini Pro nadmašio GPT-3.5 u šest od osam testova koje je sproveo. Štaviše, Google je sproveo neka slepa vrednovanja sa ocenjivačima trećih strana i otkrio da je "Bard sada najpreporučljiviji besplatni chatbot u poređenju sa vodećim alternativama". Ne, ne znamo na koje "alternative" Google misli jer ih nije imenovao.

U svakom slučaju, možete danas probati Bard sa Gemini Pro za tekstualne zahteve na engleskom jeziku u 170 teritorija, ali ne i u Evropi (što će uskoro biti dostupno), dok će početkom naredne godine Gemini Ultra biti dostupan u "novom Bard Advanced iskustvu".

Ali, čekajte, ima još! Pixel 8 Pro je, iznenađenje, prvi pametni telefon "napravljen za Gemini Nano", ponovo, šta god to značilo. I da, dobro ste pročitali: samo Pixel 8 Pro, ne i Pixel 8. Sumirajte u snimaču i pametni odgovor u Gboard-u na Pixel 8 Pro-u već koriste Gemini Nano.

Kompanija takođe "počinje da eksperimentiše sa Gemini-jem u pretrazi", gde poboljšava iskustvo korisnika. I "u narednim mesecima", Gemini će pokretati funkcije u više Google-ovih proizvoda i usluga, "kao što su oglasi, Chrome i Duet AI".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.