Threads konačno dostupan korisnicima u EU


Meta Threads konačno je stigao u Evropu, više od pet meseci nakon što je lansiran u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugim delovima sveta. Nakon odbrojavanja i Instagram poziva za najavu, aplikacija je sada zvanično dostupna u bloku putem veba, iako iOS i Android aplikacije još uvek nisu dostupne za mnoge.

Threads.net sada je dostupan putem veba, iako se mobilne aplikacije i dalje prikazuju kao nedostupne za mnoge (morate strpljivo čekati). Mogao sam se prijaviti koristeći svoj Instagram nalog, iako Meta takođe nudi pristup bez kreiranja profila — ali u tom slučaju ne možete objavljivati ili interagovati sa sadržajem. Nakon što sam pristao da koristim Instagram i izabrao svoj profil, pitao me je da li sam saglasan da bude javan i da li želim da pratim iste ljude kao na Instagramu. Još nekoliko klikova i bio sam unutra.

Kašnjenje je navodno zbog Digitalnog tržišnog zakona (DMA) Evropske unije koji treba da stupi na snagu 2024. godine. Kao jedan od sedam "Gatekeepera" tehnoloških divova, Meta je želela da se uveri da se pridržava DMA, posebno oko pravila deljenja podataka između aplikacija. U skladu sa politikama EU, aplikacija takođe omogućava korisnicima pristup platformi bez potrebe za kreiranjem profila.

Threads je lansiran 5. jula na mobilnim uređajima sa osnovnim setom funkcija i zahtevao je od korisnika da se prijave koristeći svoje Instagram naloge. Bio je sličan Twitteru (sada X) kada je lansiran, podržavajući tekstualne objave do 500 karaktera, kao i fotografije i video zapise do pet minuta. Takođe je podržavao repostove i citatne objave, dok je korisnicima omogućio ograničavanje odgovora i blokiranje/prijavu drugih korisnika.

Od tada je dodao web verziju, kao i "pratite" i "za vas" feedove, mogućnost slanja Threads objava na Instagramu, sortiranje liste pratilaca, omiljene objave na vašoj stranici profila i još mnogo toga. Ukratko, postao je snažan rival X-u, Bluesky-u i drugim aplikacijama za kratke socijalne medije.

Osim toga, juče je Meta počeo testirati mogućnost da Threads objave budu dostupne na Mastodonu i drugim fediverse aplikacijama. Ta kompatibilnost sa decentralizovanim "ActivityPub" servisom i mogućnost objavljivanja na drugim aplikacijama bila je ključno obećanje koje je Meta dala kada je predstavila Threads.

Uspon Threads-a došao je sa strmim padom Elona Muska X-a, koji je sada više polarizovan nego ikada. Između mnogo drugih drama, platforma je nedavno izgubila nekoliko ključnih oglašivača nakon što je Musk podržao antisemitsku teoriju zavere. Kao odgovor na to, Musk je poslao novu poruku oglašivačima koji se povlače sa platforme: "Idite u [vulgarni izraz]."

Threads je ipak i dalje u nezavidnom položaju. Bio je trenutni hit, prešavši oznaku od 100 miliona prijava samo pet dana nakon lansiranja i brojao 141 milion korisnika do 10. novembra, prema istraživačkoj kompaniji Quiver Quantitative. Međutim, angažovanost je drugo pitanje — broj dnevnih aktivnih korisnika je fluktuirao i strmoglavo opao mesec dana nakon lansiranja. Trebalo bi da dobije ogroman podsticaj sada kada je dostupan u Evropi, ipak, Meta lako ima moć (i novac) da ga održi i uništi kako etablirane tako i potencijalne konkurente.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.