Ukida se podrška za slanje poruka između Facebook-a i Instagram-a


Od sredine decembra, Instagram i Facebook-ove usluge za razmenu poruka više neće biti kompatibilne, prema ažuriranim stranicama podrške koje su tiho izmenjene od strane Meta kompanije. Kada se ova funkcija prekine, nećete moći započeti nove razgovore između platformi, a postojeći razgovori između usluga preći će u režim samo za čitanje. Nejasno je tačno kada su stranice ažurirane, ali verzija za Instagram je imala obaveštenje bar od 21. novembra.

Portparol kompanije Meta potvrdio je ovu promenu u izjavi data The Verge-u. "Pre nekoliko godina, predstavili smo novu Messenger funkciju u Instagram porukama koja je omogućila ljudima da šalju poruke i pozive sa Facebook naloga (Messenger) sa Instagram naloga i obrnuto", rekao je portparol Alex Dziedzan. "Počevši od sredine decembra, počećemo sa uklanjanjem ove funkcije. Međutim, ljudi mogu nastaviti da šalju poruke i pozive svojim kontaktima na Facebook-u, Instagramu ili Messenger-u."

Otkazivanje ove funkcije dolazi nešto više od tri godine nakon što je lansirana 2020. godine. Tada je šef Instagrama Adam Mosseri sugerisao da će ova promena omogućiti kompaniji Meta da efikasnije radi, gradeći funkcije za poruke jednom i zatim ih uvodeći u sve svoje proizvode. U stvari, lansiranje prekograničnih poruka podudarilo se sa Instagram DM-ovima koji su dobili nekoliko funkcija koje su prethodno bile ekskluzivne za Messenger, uključujući nestajuće poruke i stikere za selfije.

Međutim, postojale su i spekulacije da bi povezivanje Meta usluga moglo otežati potencijalno razdvajanje Facebook-a, Instagram-a i, na kraju, WhatsApp-a. "Ako je Federalna komisija za trgovinu ikada planirala da prisili Facebook da odvoji WhatsApp i Instagram", napisao je moj kolega Casey Newton 2019. godine, "možete zamisliti kompaniju kako objašnjava da više ne postoji nešto što se zove 'WhatsApp' ili 'Instagram'. U budućnosti, ti nazivi će se odnositi samo na njihova odgovarajuća grafička korisnička sučelja."

U onome što ne izgleda kao slučajnost, Meta razdvaja ove dve platforme za poruke u isto vreme kada izaziva odluku Evropske komisije da reguliše Messenger kao "osnovnu platformsku uslugu" prema Zakonu o digitalnim tržištima. Pogodak Evropske unije novim strogim antimonopolskim pravilima rezultirao bi time da Meta mora da učini Messenger interoperabilnim sa drugim uslugama za razmenu poruka, ali Meta tvrdi da bi trebalo da bude izuzeta jer je Messenger funkcija Facebook-a, a ne nezavisna platforma za razmenu poruka. Nejasno je u kojoj meri je interoperabilnost Messenger-a sa Instagram DM-ovima uticala na njegovo označavanje u skladu sa DMA, i čini se da ta funkcija nikada nije došla u Evropu.

Navodno, Meta ne traži da ospori slično označavanje za svoju uslugu WhatsApp poruka, i postoje naznake da već radi na tome da uslugu učini interoperabilnom kako je zahtevano prema DMA.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.