Windows 12 stiže u drugoj polovini 2024. godine


Microsoft se priprema da lansira novu verziju Windows-a, privremeno nazvanu "Hudson Valley", koja bi potencijalno mogla biti tržišno predstavljena kao Windows 12. Ovo novo ažuriranje, prema višestrukim izvorima, očekuje se da će biti objavljeno u drugoj polovini 2024. godine i ima za cilj revolucionizaciju operativnog sistema s snažnim fokusom na veštačku inteligenciju (AI).

Ranih verzija Hudson Valley trenutno se testiraju u Windows Insider Canary kanalu, a verzija RTM-a planirana je za april 2024. godine.

Primarni fokus Hudson Valley-a je unapređenje korisničkog iskustva putem AI-ja. Ključne karakteristike uključuju AI-om vođeni Windows Shell i "naprednog suvozača" Copilot AI asistenta. Ovaj asistent je dizajniran da neprekidno radi u pozadini, unapređujući funkcije poput pretrage, pokretanja aplikacija, upravljanja radnim tokom i razumevanja konteksta. Veštačka inteligencija će biti duboko integrisana širom operativnog sistema, zahtevajući novu hardversku jedinicu za neuralnu obradu (NPU) za optimalne performanse. Kao rezultat toga, hardverski zahtevi za računare će se značajno povećati, potencijalno čineći starije računare nekompatibilnim sa nekim od funkcija fokusiranim na veštačku inteligenciju.

Stopa sastavljanja AI računara, opremljenih sa NPU-om, očekuje se da će naglo porasti, dostižući 81% do 2027. godine, prema prognozi IDC-a. To ukazuje na trend masovnog usvajanja AI-ja na tržištu računara.

Nedavne nadogradnje u Windows 11, uključujući nadogradnju Copilot AI i uklanjanje pozadine u aplikaciji Paint, ukazuju na kontinuirano zalaganje Microsofta za poboljšanja koja pokreće veštačka inteligencija. Takođe, navodno je u pripremi nova mapa puta za cikluse ažuriranja Windowsa.

Osim naprednog Copilota, Hudson Valley se navodno sprema da predstavi tapete sa dinamičkim paralaksnim efektima i mogućnostima interakcije koje pokreće veštačka inteligencija, Super Resolution funkciju koja unapređuje kvalitet slike u fotografijama, video zapisima i igrama, unapređeni režim štednje energije, i potencijalni redizajn desktop interfejsa sa sistemskim delom na vrhu. Međutim, konačno ime i karakteristike Hudson Valley-a još uvek nisu potvrđene.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.