Android sada olakšava prenos eSIM kartica među uređajima


Sada kada su eSIM kartice počele široko da se koriste, počele su da menjaju način na koji biramo pokrivenost mobilnih telefona. Budući da su ugrađene u uređaj, eliminišu potrebu za fizičkim vađenjem SIM kartice kada želite da promenite planove. Prikladnost korišćenja softvera za preuzimanje i podešavanje SIM planova je neosporna, ali postoji jedna kvaka - prenošenje planova između uređaja nije tako jednostavno kao što je nekada bilo. Da biste premestili svoj plan, često morate proći kroz ceo proces podešavanja ponovo, što može varirati od korišćenja aplikacije vašeg operatera do posete prodavnici radi skeniranja QR koda. Iako eSIM kartice pojednostavljuju promene operatera ili probne planove, one donose nove izazove u tranziciji uređaja.

Google je prepoznao ovaj problem i na prošlogodišnjem Mobile World Congress-u najavio je svoje rešenje. Kompanija je obećala da će predstaviti novi alat za prenos eSIM kartica za Android, dizajniran da korisnicima omogući sigurno i brzo premeštanje njihovih mobilnih planova na nove uređaje, zaobilazeći potrebu za fizičkim SIM karticama. Iako Google nije otkrio detalje i datum lansiranja ove funkcije, njeno praktično sprovođenje prvi put su primetili korisnici koji su postavljali svoj Pixel 8 uređaj. Ljudi su mogli da prenesu svoju T-Mobile eSIM karticu na svoj Pixel 8 sa svog starijeg Pixel uređaja, što je neke navelo da veruju da bi ova funkcija mogla biti ograničena samo na Google-ove uređaje. Međutim, ispostavilo se da to nije slučaj.

Uloga Samsunga u ovom razvoju posebno je značajna. Njihov alat za prenos SIM kartica, koji je prvobitno dodat u One UI 5.1 verziji, ranije je podržavao samo prenos eSIM profila između Galaxy uređaja. Oštroumni korisnik, FragmentedChicken na Reddit-u, primetio je suptilnu promenu u jeziku alata u najnovijem One UI 6.1 ažuriranju. Alat sada ukazuje na kompatibilnost sa ne-Galaxy uređajima, nagoveštavajući širu upotrebljivost.

Kako se ispostavilo, ova promena je više od kozmetičke; zapravo je to prelazak na korišćenje Google-ovog mehanizma za prenos eSIM kartica. Kada je moj Galaxy S24 Ultra bio otvoren na ovoj stranici, pojavio se iskačući prozor koji je pružila aplikacija Google Play Services na mojim bliskim Android uređajima, poput mog Pixel 8 Pro. Ovaj prozor je deo EsimTransferHalfSheetActivity koji je prvi put primetio AssembleDebug prošlog avgusta. Lansiranje ove funkcije predstavlja značajan korak napred u podršci za eSIM kartice na Android-u, omogućavajući prenos eSIM kartica između bilo kog Android telefona, iako je to podložno podršci operatera.

U suštini, alat za prenos eSIM kartica koji je Google najavio na MWC 2023 je tiho, ali efikasno lansiran. Iskačući prozor je testiran i potvrđen da se pojavljuje u oba smera, tj. kada se pokušava preneti eSIM sa Galaxy S24 Ultra na Pixel 8 Pro. Iako je podrška operatera i dalje ograničena, ovaj napredak ipak predstavlja značajan korak napred u sposobnosti Androida da upravlja eSIM karticama, pružajući korisnicima unapređenu fleksibilnost i praktičnost u upravljanju njihovim mobilnim planovima na različitim uređajima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.