Apple potvrdio sideloading i prodavnice trećih strana na iPhone uređajima u EU


Apple je najavio da će napraviti značajne promene u iOS-u, App Store-u i drugim uslugama u EU kako bi se pridržavao novog Digital Markets Act (DMA). Promene će omogućiti developerima više opcija za distribuciju aplikacija i plaćanja, ali Apple kaže da to takođe otvara nove rizike po privatnost i bezbednost korisnika, na koje radi da ih ublaži.

Prema DMA-u, Apple-ove usluge, poput App Store-a i Safarija, označene su kao "osnovne platformne usluge", što prisiljava kompaniju da omogući alternativne prodavnice aplikacija i opcije plaćanja na iOS uređajima u EU. Kao rezultat toga, korisnici iPhone-a u Evropi moći će da preuzimaju aplikacije direktno sa stranica developerima i iz trećih prodavnica aplikacija počevši od marta 2024. godine.

Apple kaže da sprovodi nove mere zaštite poput "Notarization", koja podvrgava sve aplikacije osnovnom pregledu bezbednosti i privatnosti pre pokretanja na iOS-u, bez obzira odakle se preuzimaju. Takođe će zahtevati od alternativnih prodavnica aplikacija da budu autorizovane i obavežu se na stalne zahteve za zaštitu korisnika.

Iako postoje ove mere zaštite, Apple priznaje da direktno preuzimanje i treće prodavnice aplikacija povećavaju rizike poput malware-a, prevare ili štetnog sadržaja i utiču na faktore korisničkog iskustva poput performansi. Kompanija više neće moći da koristi funkcije iOS-a poput Transparentnosti praćenja aplikacija i Deljenja porodičnih sadržaja izvan App Store-a.

Sa iOS-om 17.4, evropski korisnici iOS-a takođe će imati više opcija prilikom izbora svog podrazumevanog web pregledača. Apple će sada korisnicima prikazati promptni prozor prilikom prvog pokretanja Safarija, omogućavajući im da izaberu svoj preferirani podrazumevani pregledač sa liste opcija.

Apple je sumirao promene u iOS-u i App Store-u na sledeći način:

Promene u iOS-u

- Nove opcije za distribuciju iOS aplikacija iz alternativnih prodavnica aplikacija
- Novi okvir i API-ji za kreiranje alternativnih prodavnica aplikacija
- Novi okviri i API-ji za alternativne motore pretraživača
- Forma zahteva za interoperabilnost

Promene u App Store-u

- Nove opcije za korišćenje pružalaca usluga plaćanja (PSP)
- Nove opcije za procesiranje plaćanja putem linkova
- Alati za poslovno planiranje
- Oznake na stranici proizvoda App Store-a
- Listići za otkrivanje u aplikaciji
- Novi procesi pregleda aplikacija
- Proširena prenosivost podataka na Apple-ovom sajtu za Podatke i privatnost

Developeri sada imaju pristup preko 600 novih API-ja koje je Apple obezbedio da podrže alternativne metode distribucije i plaćanja. Međutim, sa manjom centralizovanom kontrolom nad onim što aplikacije mogu raditi, Apple veruje da će biti teže osigurati privatnost i bezbednost na iOS-u.

Evropska komisija je označila nekoliko velikih tehnoloških kompanija, uključujući Microsoft, Google, Meta i Apple, kao čuvare ključa pod DMA-om. Prošle nedelje, Google je najavio dodavanje novih ekrana za pretraživanje i izbor pregledača za Android telefone u Evropi. Microsoft je takođe promenio svoje Windows 10/11, Bing i Edge usluge kako bi ih zaštitio od primene DMA-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.