Apple prvi put prestigao Samsung u globalnoj isporuci pametnih telefona


Prvi put ikada, prema IDC-ovom Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker-u, Apple je nadmašio Samsung u broju isporučenih pametnih telefona tokom jedne godine. Iako IDC upozorava da su podaci preliminarni i podložni promenama, druga agencija za istraživanje, Canalys, takođe potvrđuje da je Apple zauzeo prvo mesto tokom cele 2023. godine. Prema IDC-u, ukupna isporuka mobilnih uređaja za Apple iznosi 234,6 miliona, naspram 226,6 miliona za Samsung. Xiaomi, Oppo i Transsion zauzimaju četvrto, peto i šesto mesto sa isporučenih 145,9, 103,1 i 94,9 miliona pametnih telefona, redom.

IDC napominje da se poslednji put Samsung nije našao na vrhu godišnje liste pre 13 godina, 2010. godine. Tada Apple čak nije bio među prvih pet. Umesto toga, Nokia je bila prva, Samsung drugi, LG Electronics treći, ZTE četvrti, a Research in Motion (proizvođač BlackBerry uređaja) peti. Ako vam je potrebna bilo kakva potvrda da su 13 godina dug period u industriji pametnih telefona, ovaj popis kompanija bio bi dokaz.

"Ne samo da je Apple jedini igrač u Top 3 koji pokazuje pozitivan godišnji rast, već i prvi put zauzima prvo mesto godišnje", izjavila je Nabila Popal, direktorka istraživanja tima IDC Worldwide Tracker. "Ongoing uspeh i otpornost Apple-a su u velikoj meri rezultat rastućeg trenda premijum uređaja, koji sada čini preko 20% tržišta, podstaknutog agresivnim ponudama za zamenu i planovima beskamatnog finansiranja."

Iako IDC ističe da je Apple odigrao ključnu ulogu u svrgavanju Samsunga sa prvog mesta, kompanija je takođe suočena sa jakom konkurencijom drugih proizvođača Androida poput Huaweija, OnePlusa, Honora i Google-a. Nije samo Samsung koji je izazvan od strane ovih kompanija, Canalys napominje da "jačanje" Huaweija takođe može predstavljati problem za rast Apple-a na kineskom tržištu. Prošle godine su se pojavili izveštaji da je Huawei uspeo da prevaziđe američke sankcije i ugradi napredni 7nm procesor kineskog proizvođača čipova, Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), u svoj Mate 60 Pro pametni telefon sposoban za 5G brzine.

Iako su ukupne isporuke pametnih telefona opale za 3,2% u 2023. u poređenju sa 2022. godinom, postoje znakovi da se tržište može oporaviti od nedavnog pada. IDC izveštava da su isporuke porasle za 8,5% godišnje u četvrtom kvartalu, dok Canalys beleži rast od 8% nakon sedam uzastopnih kvartala opadanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.