Google započeo ukidanje kolačića trećih strana


U decembru je IT gigant Google najavio da će prekinuti korišćenje kolačića (cookies) na svom pretraživaču Google Chrome za 30 miliona ljudi širom sveta, što predstavlja oko 1% ukupnih korisnika Google Chrome-a.

Google je saopštio da će automatski blokirati kolačiće trećih lica za milione korisnika Chrome-a 4. januara, čime će sprečiti druge veb lokacije da prate vašu aktivnost. Osim toga, pretraživač će zameniti ovu tehnologiju "Zaštitom praćenja".

Kolačići su mali podaci koji mogu pratiti vaše ponašanje tokom pretrage i znati vaše preferencije dok posećujete određenu veb lokaciju. Kolačići se uglavnom koriste kako bi korisnicima prikazali personalizovane oglase i proizvode, zasnovane na njihovim preferencijama.

Međutim, kolačići na veb lokacijama trećih lica koje hostuje Google takođe imaju potencijal da pristupe vašim ličnim detaljima i mogu usporiti vaš pretraživač zauzimanjem propusnog opsega. To su neki od razloga zašto je Google odlučio da se reši kolačića za milione korisnika.

Iako je ideja sprovedena samo za jedan procenat svih korisnika Chrome-a, Google planira da se reši kolačića za sve korisnike pretraživača do kraja 2024. Međutim, pošto je oglašavanje jedan od glavnih izvora prihoda za Google, ne može se potpuno rešiti kolačića.

U nameri da blokira kolačiće sa veb lokacija trećih lica, Google je uveo Tracking protection. Ova nova funkcija ima za cilj zaustavljanje praćenja između veb lokacija i biće omogućena za 30 miliona korisnika Chrome-a na Windowsu, Mac-u, Linuxu, Androidu i iOS-u od 4. januara.

Pošto Google ne može potpuno zaustaviti svoje oglašavanje, funkcija Tracking protection će dobiti pomoć od nove funkcije nazvane Tema oglasa, koja će koristiti vašu nedavnu pretragu na Chrome-u kako bi vam dodelila "teme" interesa radi prikazivanja relevantnih oglasa.

Tema oglasa će se oslanjati na vašu istoriju pretrage u određenom periodu, umesto da dozvoljava kolačićima trećih lica da prate vaše pretraga podataka. Pomoću ovih funkcija, Google će moći da karakteriše vaše interese lokalno, bez korišćenja kolačića.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.