iOS 18 na iPhone donosi napredne AI funkcije


Od lansiranja ChatGPT, izuzetno uspešnog AI četbota kompanije OpenAI u novembru 2022. godine, tehnološke kompanije žure da integrišu alate veštačke inteligencije u svoje hardverske i softverske ponude. Microsoft, koji je takođe podržavač OpenAI-a, već početkom prošle godine lansirao je svoj generativni AI četbot, Bing Chat (sada preimenovan u Copilot), uz implementaciju ove nove tehnologije u širok spektar svojih aplikacija i usluga. I Google je brzo izbacio Bard i od tada dodao mnoštvo AI funkcija u svoje proizvode nakon nešto nestabilnog početka. Samsung se takođe sprema da lansira svoju narednu liniju vodećih pametnih telefona Galaxy S serije punih AI funkcija kasnije ovog meseca. Sa druge strane, Apple daleko zaostaje za svojim konkurentima u trci za AI, iako vredno radi na svojim generativnim AI ponudama. Navodno planira da najavi iste na svojoj Konferenciji razvojnih programera kasnije ove godine.

U njegovom Power On newsletteru za Bloomberg u ponedeljak, Mark Gurman je rekao da će Apple-ova inicijativa generativnog AI doći kao deo iOS 18. Proizvođač iPhone-a radi na svom sopstvenom velikom modelu jezika (Large Language Model - LLM), poznatom interno kao Ajax, i verovatno će najaviti svoje AI ponude na WWDC-u u junu, dodao je newsletter. Gurman tvrdi da Apple testira svoj AI model od početka 2023. godine.

Dok je Google već lansirao svoju AI-spremnu seriju telefona Pixel 8, a Samsung je spreman da na svoje nadolazeće pametne telefone donese Galaxy AI sa nizom AI funkcija na uređaju, Apple priprema AI usluge za iPhone u naporima da sustigne svoje rivale. Gurmanov newsletter je spomenuo neke od verovatnih ponuda koje dolaze. "Apple planira dodavanje funkcija kao što su automatsko sažimanje i automatsko dopunjavanje u svoje osnovne aplikacije i softvere za produktivnost kao što su Pages i Keynote", rekao je.

Dodatno, kompanija sa sedištem u Cupertinu, Kalifornija, takođe planira da donese AI u Apple Music radi boljih plejlista i preporuka. Prema newsletteru, Apple-ov pomoćnik na uređaju, Siri, takođe je spreman za AI preobražaj dok napredni četbotovi poput ChatGPT i Copilot uzimaju primat u tom prostoru. Iako će kompanija najverovatnije lansirati svoje AI ponude kasnije ove godine, Gurman je rekao da će kompanija biti u mogućnosti da u potpunosti razvije svoju viziju generativnog AI-a tek sledeće godine.

I analitičar Apple-a Ming-Chi Kuo je u decembru takođe rekao da će sledeći modeli iPhonea 16 biti opremljeni unapređenim mikrofonom dizajniranim da značajno poboljša iskustvo sa Siri i unos glasovnih komandi. Prema Kuo-u, tim Siri u Apple-u radi na LLM-ovima i drugim AI funkcijama od trećeg kvartala 2023. godine.

Prošlog meseca je izvešteno da Apple pregovara o ugovorima sa izdavačima kako bi obučio svoje generativne AI sisteme na sadržaju vesti. Navodno je kompanija ponudila višegodišnje ugovore vredne barem 50 miliona dolara za licenciranje arhiva članaka izdavača poput Condé Nasta, New Yorkera, NBC News-a i drugih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.