Kinezi razvili bateriju koja traje 50 godina


Kineska startap kompanija predstavila je novu bateriju za koju tvrdi da može generisati električnu energiju tokom 50 godina bez potrebe za punjenjem ili održavanjem.

Betavolt, sa sedištem u Pekingu, izjavio je da je njihova nuklearna baterija prva na svetu koja ostvaruje miniaturizaciju atomske energije, smeštajući 63 nuklearna izotopa u modul manji od novčića.

Kompanija je navela da je baterija sledeće generacije već ušla u fazu probnog testiranja i konačno će biti masovno proizvedena za komercijalne primene poput telefona i dronova.

"Baterije atomske energije Betavolt mogu zadovoljiti potrebe dugotrajnog napajanja u različitim scenarijima, kao što su vazduhoplovstvo, veštačka inteligencija, medicinska oprema, mikroprocesori, napredni senzori, mali dronovi i mikro-roboti", navela je firma u saopštenju za medije.

"Ova inovacija u novoj energiji pomoći će Kini da stekne prednost u novom krugu AI tehnološke revolucije."

Baterija radi tako što pretvara energiju oslobođenu raspadanjem izotopa u električnu energiju, kroz proces koji je prvi put istražen u 20. veku. Naučnici u Sovjetskom Savezu i Sjedinjenim Američkim Državama uspeli su razviti tehnologiju za upotrebu u svemirskim letelicama, podvodnim sistemima i udaljenim naučnim stanicama, međutim, termonuklearne baterije su bile skupe i glomazne.

Napor za miniaturizaciju i komercijalizaciju nuklearnih baterija preuzet je u okviru Kineskog Petogodišnjeg plana, namenjenog jačanju ekonomije zemlje između 2021. i 2025. godine, dok istraživačke institucije u SAD-u i Evropi takođe rade na njihovom razvoju.

Betavolt je naveo da njihova prva nuklearna baterija može isporučiti 100 mikrowata snage i napon od 3V, dok meri 15x15x5 kubnih milimetara, ali planira proizvesti bateriju sa 1 vatom snage do 2025. godine.

Njihova mala veličina znači da se mogu koristiti u serijama kako bi proizvele više snage, a kompanija zamišlja mobilne telefone koji nikada ne moraju da se pune i dronove koji mogu leteti zauvek. Njihov slojeviti dizajn takođe znači da se neće zapaliti ili eksplodirati usled naglog pritiska, tvrdi Betavolt, a istovremeno je sposobna raditi u temperaturama od -60C do 120C.

"Nuklearna baterija razvijena od strane Betavolt-a je potpuno sigurna, nema spoljno zračenje i pogodna je za upotrebu u medicinskim uređajima poput pejsmejkera, veštačkih srca i kohlea u ljudskom telu", navela je kompanija.

"Nuklearne baterije su ekološki prihvatljive. Nakon perioda raspadanja, 63 izotopa pretvaraju se u stabilni izotop bakra, koji nije radioaktivan i ne predstavlja nikakvu pretnju ili zagađenje za okolinu."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.