Microsoft ukida WordPad


Microsoft je počeo da se rešava aplikacije WordPad, koja je bila deo svakog Windows operativnog sistema od 1995. godine. Kompanija koju vodi Satya Nadella ne samo da planira da ukloni WordPad iz novih verzija Windows 11, već i da spreči njegovo ponovno instaliranje.

Vest je prvi put objavljena od strane Microsofta putem bloga Windows Insidera, gde kompanija obrađuje uklanjanje WordPada u Windows 11 Insider Preview Build 26020: "Počevši od ovog izdanja, aplikacije WordPad i People više neće biti instalirane nakon čistog instaliranja operativnog sistema. U budućem izdanju, WordPad će biti uklonjen prilikom ažuriranja. WordPad se ne može ponovo instalirati. WordPad je zastarela funkcija Windowsa".

Međutim, dobra vest za fanove WordPada je da alternativa za Microsoft Word još uvek nije uklonjena iz stabilne verzije Windowsa 11, jer su nove promene prvo primenjene u beta i developer kanalima.

WordPad je bio naslednik Microsoft Write-a i početno se pozicionirao u dva ključna aspekta: kao tekstualni uređivač sa nekim funkcijama Worda i kao naprednija verzija aplikacije Notepad. Iako će aplikacija WordPad biti obustavljena u Windowsu 11, Notepad za sada izgleda da je siguran.

Iako vest da Microsoft uklanja WordPad iz Windowsa 11 može iznenaditi mnoge, čini se da je kompanija iz Redmonda planirala ovaj korak već neko vreme, kako je nedavni članak sa GeekWire-a ukazao da WordPad nije dobio "dark mode" koji je Notepad aplikacija dobila.

Pored toga, Microsoft je klasifikovao WordPad kao "zastarelu" od septembra 2023. godine. Kompanija sada preporučuje korišćenje drugih alternativa za WordPad, poput Worda i Notepada: "Preporučujemo Microsoft Word za dokumente sa bogatim tekstom poput .doc i .rtf, i Windows Notepad za dokumente sa običnim tekstom poput .txt".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.