EU neće prisiliti Apple da otvori iMessage drugim platformama


Apple-ov iMessage nije označen kao "osnovna platformna usluga" prema Zakonu EU o digitalnim tržištima (DMA), objavila je danas Evropska komisija. Ova odluka znači da usluga neće biti suočena sa strogim novim obavezama, uključujući zahtev za interoperabilnošću sa drugim uslugama za slanje poruka. Komisija je takođe odlučila da ne označi Microsoftov Edge pregledač, Bing pretraživač i oglasni posao kao osnovne platformne usluge.

"Nakon temeljne procene svih argumenata, uzimajući u obzir ulaz relevantnih zainteresovanih strana, i nakon saslušanja Digitalnog savetodavnog komiteta, Komisija je utvrdila da iMessage, Bing, Edge i Microsoft oglašavanje ne ispunjavaju kriterijume za usluge kapije", navodi se u saopštenju EU, iako su ispunili kvantitativne pragove za označavanje kao osnovne platformne usluge. I Apple i Microsoft su pozdravili odluku Komisije u izjavama datim za The Verge.

Ova odluka je kraj petomesečne istrage koju je Komisija pokrenula kada je objavila svoj popis od 22 regulisane usluge u septembru prošle godine. Iako je označila Apple App Store, Safari browser i iOS operativni sistem kao osnovne platformne usluge, odložila je donošenje konačne odluke o iMessage-u dok se ne završi istraga. Slična istraga o iPadOS-u je u toku.

Meta, s druge strane, vidi dve svoje platforme za slanje poruka, WhatsApp i Messenger, označene kao osnovne platformne usluge prema DMA, i radi na tome da ih učini interoperabilnim sa uslugama trećih strana. Kompanija je nedavno objasnila kako će raditi interoperabilnost WhatsApp-a, objašnjavajući kako će korisnici morati da se opredele za primanje komunikacija iz spoljašnjih aplikacija za slanje poruka, i da će te poruke zatim biti prikazane u posebnom prijemnom sandučetu. Kompanije koje žele da sarađuju sa WhatsApp-om moraće da potpišu ugovor sa Metom i prate njene uslove.

Iako je iMessage izbegao teret pridržavanja pravila koji dolazi sa zvaničnom oznakom DMA, period regulatornog nadzora poklapa se sa Appleovim saopštenjem da će podržati interoperabilni standard pored iMessage-a; ne zamenjuje propietarnu messaging uslugu kompanije. "[RCS] će raditi uz iMessage, koji će i dalje biti najbolje i najsigurnije iskustvo u slanju poruka za korisnike Apple-a", rekla je portparolka Apple-a, Žaklin Roj, u to vreme. Razlika između plavih i zelenih balončića ostaje, osim što će zeleni balončići označavati poruke poslate preko funkcionalnog RCS-a umesto SMS-a.

Safari browser, iOS operativni sistem i App Store i dalje moraju da se pridržavaju najstrožih zahteva kada DMA u potpunosti stupi na snagu 7. marta. Apple je nedavno najavio niz promena koje sprovodi kako bi se pridržavao regulativa, što uključuje dozvolu za alternativne prodavnice aplikacija i motore pregledača osim WebKita.

Međutim, kritičari nisu bili zadovoljni načinom na koji Apple sprovodi DMA, posebno sa naknadom za osnovnu tehnologiju koja će developerskim firmama naplaćivati 0,50 evra po preuzimanju, svake godine, čak i kada distribuiraju aplikacije na alternativnim prodavnicama aplikacija (iako su prvih milion preuzimanja oslobođeni). CEO kompanije Epic Games, Tim Sweeney, nazvao je planove Apple-a "lošim smećem" i "novim primerom zlonamernog pridržavanja", dok je Spotify rekao da je nova naknada "ekstorsija, jednostavno rečeno", i da plan usklađivanja iznosi "potpunu i totalnu farsu."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.