Hakeri mogu da kloniraju otiske prstiju preko zvuka


Istraživači su otkrili kako rekreirati otiske prstiju osobe samo na osnovu zvuka koji proizvodi dok klize po ekranu dodirnog uređaja.

Otkriće, koje je napravio tim iz Sjedinjenih Američkih Država i Kine, moglo bi imati duboke posledice po biometrijske sigurnosne sisteme koji se koriste u svemu, od pametnih telefona do brave za pristup vratima.

Tehnika, nazvana PrintListener, rekonstruiše uzorak papilarnih linija prsta putem akustičnih signala koje generiše dok klizi po ekranu.

Hakeri bi mogli da koriste mikrofon unutar pametnog telefona da snime zvuk i ukradu otisak prsta žrtve, prema istraživačima.

“Zbog širokog korišćenja, curenje otiska prsta može izazvati krađu osetljivih informacija, ogromne ekonomske i personalne gubitke, pa čak i potencijalno ugroziti nacionalnu bezbednost”, istakli su istraživači u radu u kojem su detaljno opisali svoja otkrića.

“Scenario napada PrintListener-a je opsežan i prikriven. Samo je potrebno snimiti zvuk trenja prstiju korisnika i može se pokrenuti korišćenjem velikog broja platformi društvenih medija.”

Koristeći PrintListener u "realističkim scenarijima", istraživači su uspeli da delimično rekonstruišu otisak prsta osobe u 27.9% slučajeva i potpunu rekonstrukciju u 9.3% slučajeva.

Metoda je detaljno opisana u istraživačkom radu pod nazivom ‘PrintListener: Otkrivanje ranjivosti autentifikacije otiska prsta putem zvuka trenja prstiju’, napisanom od strane tima sa Univerziteta Kolorado u SAD-u, kao i Univerziteta Tsinghua, Univerziteta Wuhan i Univerziteta za nauku i tehnologiju Huazhong u Kini.

Potencijalni načini zaštite od kloniranja otisaka prstiju uključuju specijalizovane zaštitne folije za ekrane mobilnih uređaja, primetili su istraživači, mada se mogu razviti i nove tehnike analize zvuka.

Najbolja kontra-mere za sprečavanje krađe otisaka prstiju je promena načina interakcije sa pametnim telefonima i ekranima. “Na primer, korisnici mogu izbegavati klizanje prstiju po ekranu telefona tokom audio i video poziva na platformama društvenih medija”, napomenuto je u radu.

Globalno tržište biometrijskih otisaka prstiju očekuje se da će vredeti gotovo 75 milijardi dolara do 2032. godine, prema nedavnom izveštaju kompanije Allied Market Research, u poređenju sa 21 milijardom dolara u 2022. godini.

Izveštaj takođe ukazuje da bi projekcija mogla biti pogođena “operativnim problemima koji se odnose na privatnost i sigurnost”.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.