Pri ažuriranju Windows-a 11 možda više neće biti potreban restart računara


Ako postoji nešto što korisnici Windowsa mrze u vezi sa Windowsom, to su Windows ažuriranja koja prekidaju vaš radni tok ili sesiju igranja sa skočnim prozorom koji vas pita da ponovo pokrenete računar kako biste završili instaliranje najnovijeg sigurnosnog ažuriranja. To se događa barem jednom mesečno, jer Microsoft tako često distribuira sigurnosna ažuriranja za Windows računare.

Ovo bi uskoro moglo postati prošlost, jer kompanija sada testira metod ažuriranja nazvan "hot patching" za Windows 11 računare. Hot patching već se koristi na nekim izdanjima Windows Server-a, kao i na Xbox-u, a sada se čini da kompanija priprema da ga donese uređajima koji koriste Windows 11.

Najnovija verzija iz kanala za razvoj Windows 11 testira ažuriranje bez ponovnog pokretanja na računarima sa omogućenom "Virtualization Based Security" opcijom. Nakon instalacije, niska izdanja Windowsa će se ažurirati na "ge_release_svc_hotpatch_prod1.240211-0859."

Kako to funkcioniše? Prema dokumentaciji Microsofta, hot patching radi tako što "ažurira kod u memoriji pokrenutih procesa bez potrebe za ponovnim pokretanjem procesa."

Moji izvori kažu da Microsoft namerava koristiti hot patching na Windowsu 11 kako bi isporučio mesečna sigurnosna ažuriranja bez potrebe za ponovnim pokretanjem. Međutim, to ne znači da više nikada neće biti potrebno ponovno pokretanje radi ažuriranja koje čeka. Hot patching se oslanja na osnovno ažuriranje koje zahteva ponovno pokretanje svakih nekoliko meseci.

To znači da bi u idealnom svetu samo četiri mesečna sigurnosna ažuriranja zahtevala ponovno pokretanje godišnje, i to u januaru, aprilu, julu i oktobru. Ostali meseci će biti ažurirani putem hot patching-a, koji neće zahtevati ponovno pokretanje. Naravno, bilo koja značajna sigurnosna ažuriranja, ispravke grešaka i ažuriranja funkcija mogu se isporučiti u bilo kom trenutku ako je potrebno, i i dalje će zahtevati ponovno pokretanje čak i van ovih postavljenih meseci.

Prema mojim izvorima, Microsoft se nada da će isporučiti hot patching kasnije ove godine zajedno sa izdanjem Windowsa 11 verzije 24H2 na x86-64 mašinama. Podrška za hot patching na ARM64 uređajima biće dostupna 2025. godine, ako se raspored ne promeni. Nejasno je da li će hot patching biti dostupan svim korisnicima Windowsa 11, ili će biti rezervisan za komercijalna izdanja Windowsa 11 kao što su Enterprise, Education i Windows 365.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.