Windows 10 pravi velike probleme na starim računarima nakon ažuriranja


Stari hardver sa Windows 10 ima problema prilikom otvaranja nedavno ažuriranih Microsoft aplikacija, pružajući svima koji koriste Windows 11 na nekompatibilnom hardveru uvid u njihov potencijalni budući problem.

Microsoft redovno ažurira aplikacije unutar Windowsa putem svoje prodavnice. Umesto čekanja na izdanje operativnog sistema, može da izda popravke i dodatne funkcije kada god su spremne. Aplikacije poput Kalendara, Fotografija i Kalkulatora dobile su ažuriranje u januaru, što je uzrokovalo probleme za mnoge korisnike Windows 10.

Na zvaničnom forumu podrške pokrenuta je dugotrajna rasprava jer su korisnici otkrili da aplikacije koje su ranije radile sada odjednom prestaju da funkcionišu. Korisnici su prijavljivali probleme prilikom otvaranja fotografija iz Explorer-a, problemi s Kalkulatorom, i tako dalje. Čak ni ponovna instalacija Windowsa 10 nije donela olakšanje.

Naravno, korisnici bi prijavili probleme putem Feedback Hub-a, ali, nažalost, i to se činilo neispravnim za njih.

Problemi nisu nastali usled ažuriranja samog Windowsa, pa u odsustvu zvaničnog komentara od strane Microsofta, pogođeni korisnici su istražili kako su njihove ranije funkcionalne instance zadesile ove nevolje.

Odgovor izgleda leži u korišćenju starog hardvera. Intel Core 2 Duo i Quad procesori su se pojavili u nekim izveštajima, kao i neki AMD Athlon čipovi. Core 2 linija se prvi put pojavila 2006. godine i iako nije na listi zvanično podržanih procesora za Windows 10, procesor je bio dovoljno moćan za mnoge produktivne zadatke, sve do sada.

Čitatelj sajta The Register je kontaktirao kako bi ukazao na situaciju: "Uobičajena teorija je da problematični komponent koristi neko proširenje instrukcija koje Core 2 ne podržava, poput SSE 4.2."

Iako su neki korisnici shvatili ovo kao dokaz da je Microsoft napravio ovu promenu kako bi prisilio korisnike da kupe novi hardver, izgleda da je više reč o grešci nego o zaveri. Naš čitatelj je primetio: "Verujem da je neki razvojni inženjer u MS-u pogrešno postavio prekidač kompajlera prilikom izgradnje deljene komponente (neki dokazi ukazuju na Visual C++ runtime)."

Iako je Microsoft poznat po održavanju unazadne kompatibilnosti, The Register sumnja da kompanija obavlja mnogo testiranja unazad na nekompatibilnom hardveru. Cinično bi se moglo reći da već ima dovoljno problema sa kvalitetom kada je u pitanju hardver koji podržava.

Ipak, zbog automatskog ažuriranja Windowsa, izbegavanje ažuriranja na duži rok je problematično i, ako je potrebno popraviti ranjivost, potencijalno opasno.

Problemi s kojima se sada susreću korisnici Windowsa 10 takođe trebaju razmisliti o fanovima Windowsa 11 koji su uspeli da pokrenu najnoviju verziju Microsoft-ovog operativnog sistema na nekompatibilnom hardveru. Ako kompanija može nenamerno da oduzme podlogu korisnicima Windowsa 10 na zastarelom hardveru, isto se lako može dogoditi i njima.

The Register je kontaktirao Microsoft kako bi saznao njihovo mišljenje o situaciji, ali za sda je bez odgovora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Kako drugačije da nateraju ljude da koriste Windows 11 ako ne objave ažuriranje za 10 ku koje će je učiniti neupotrebljivom.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.