Apple će čekati do 2028. da na satove vrati praćenje kiseonika u krvi?


Postoje neke dobre vesti za korisnike Apple Watch-a u SAD-u koji propuštaju funkciju praćenja nivoa kiseonika u krvi. Prema nedavnim događajima, postoji šansa za njen povratak, iako je vreme povratka prilično neizvesno - i možda vrlo dugo.

Da li se sećate kada je Apple tužen od strane kompanije Masimo zbog kršenja tehnologije pulsnog oksimetra koja se koristi za merenje nivoa kiseonika u krvi? Ova odluka je uticala na Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2. Dokumenti Carine i granične zaštite Sjedinjenih Američkih Država (CBP) ukazuju da Apple može potencijalno nastaviti prodaju Apple Watch-eva sa funkcijom praćenja nivoa kiseonika do avgusta 2028. godine najkasnije. Ovo se poklapa sa istekom patenta koji je Apple pronađen da je prekršio.

Međutim, to nije jedini faktor u igri. Apple aktivno osporava zabranu koju je nametnula Međunarodna trgovinska komisija SAD-a (ITC). Ako njihova žalba bude uspešna, funkcionalnost praćenja nivoa kiseonika mogla bi se vratiti pre avgusta 2028. godine.

Cela situacija dodatno je komplikovana nedostatkom nagodbe između Apple-a i Masimo-a, vlasnika patenta. Trenutno se čini da je sporazum o licenciranju malo verovatan. Izveštaji navode da je CEO kompanije Masimo otvoren za razgovor, ali se do sada nije angažovao sa Apple-om.

To nije sve. Masimo izražava zabrinutost da bi Apple mogao omogućiti funkciju praćenja nivoa kiseonika na hakovanim iPhone-ima putem softverskih ažuriranja. Zalažu se za strože restrikcije, idealno na hardverskom nivou, kako bi se sprečila ova mogućnost. Ovaj fijasko bi mogao koštati Apple milijarde dolara jer su Apple Watch-ovi neki od njegovih najpopularnijih proizvoda pored iPhone-a i Mac-a. Uskoro ćemo saznati da li će Apple moći da vrati Apple Watch-ove sa funkcijom merenja nivoa kiseonika u krvi na tržište, ali za sada, sve što možemo da uradimo je da čekamo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.