Apple će za iPhone 16 koristiti Google-ov Gemini AI?


Generativna veštačka inteligencija (AI) je u poslednje dve godine napredovala brzo. Sada je vidimo integrisanu u potrošačke tehnološke uređaje poput pametnih telefona i laptopova. Velike kompanije poput Google-a, Microsoft-a i Samsung-a već su na ovoj talasnoj dužini. To je stavilo Apple daleko iza u trci. Ali sada je izgleda da je najnoviji razvoj situacije uzeo drugačiji tok.

Bloomberg izveštava da je Apple u aktivnim pregovorima sa Google-om kako bi ugradio svoje Gemini AI motore u iPhone uređaje. Dodatno, kompanija je takođe vodila razgovore sa OpenAI-evim ChatGPT-om. Najnoviji razvoj ukazuje da Apple-ov razvoj sopstvenih AI modela nije na nivou i ne može da se takmiči sa drugima. Zaposleni kompanije testiraju interni četbot nazvan Apple GPT, a postoji i veliki jezički model pod kodnim imenom Ajax. Gurman navodi da "Apple-ova AI tehnologija ostaje inferiorna u odnosu na alate koje nude Google i ostali rivali".

Tim Kuk je ranije otkrio na konferenciji za investitore da kompanija ima veliku priliku u oblasti Generativne veštačke inteligencije (GenAI). Međutim, s obzirom na to da kompanija zaostaje, partnerstvo sa drugom kompanijom radi licenciranja njihovog AI modela za iPhone deluje praktičnije. Kompanija sa sedištem u Cupertinu nedavno je kupila DarwinAI.

Što se tiče Google-a, partnerstvo sa Apple-om za Gemini AI moglo bi biti prekretnica s obzirom na kontroverze u poslednjih nekoliko meseci. Iako brendiranje i implementacija AI modela u Apple-ove uređaje ostaju nejasni, možemo očekivati funkcije poput generisanja slika, pisanja eseja i drugih zadataka koji se mogu obavljati putem eksternog pružaoca ili oblaka. Dogovor sa Apple-om takođe bi proširio dosega Gemini AI-a s obzirom na to da iPhone uređaji imaju preko dve milijarde korisnika na tržištu.

Ako zaista dođe do dogovora između Apple-a i Google-a, to bi moglo uzdrmati industriju veštačke inteligencije. Bloomberg navodi da se partnerstvo neće objaviti pre godišnjeg WWDC-a u junu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.