EU kaznila Apple sa 1,8 milijardi evra


Evropska komisija je kaznila Apple sa ogromnih 1.8 milijardi evra (oko 1.95 milijardi dolara) zbog anti-konkurentskih praksi u vezi sa aplikacijama za striming muzike na iPhone-ovima i iPad-ima. Problem je nastao zbog dominantne pozicije Apple-a na tržištu aplikacija, koju su navodno zloupotrebljavali ograničavajući način na koji operateri aplikacija za striming muzike rade na njihovim uređajima. Prošlog meseca se govorilo o kazni od 500 miliona dolara, ali ovo je značajno veći iznos.

EU je proglasila Apple-ove prakse nezakonitim jer su ograničavale izbore korisnika
Ova ograničenja, nazvana "anti-usmeravajuće odredbe", sprečavala su operatere aplikacija da informišu korisnike o jeftinijim opcijama pretplate dostupnim izvan App Store-a, uključujući zabranu uključivanja veza ka svojim veb sajtovima ili pominjanje razlika u cenama između pretplata unutar aplikacije i onih ponuđenih drugde. EU je proglasila ove prakse nezakonitim jer su ograničavale izbor korisnika, potencijalno dovodile do povećanja cena i ometale konkurenciju dajući Apple-u nepravednu prednost.

Iznos kazne uzima u obzir desetogodišnji period kršenja, značajnu veličinu tržišta Apple-a i potrebu da se odvrati od budućih sličnih prestupa. Dodatno, EU je naložila Apple-u da ukloni ove anti-usmeravajuće odredbe i da se uzdrži od ponavljanja takvih praksi u budućnosti.

Ova odluka bi mogla dovesti do konkurentnijeg pejzaža striming muzike na Apple uređajima, pri čemu bi korisnici imali koristi od transparentnijih cena i šireg spektra opcija pretplate. Osim toga, promoviše pravednije i otvorenije tržište aplikacija za razvojne programere. Važno je zapamtiti da Apple ima pravo da uloži žalbu na ovu odluku, ali ovaj sud predstavlja snažnu poruku za fer konkurenciju i prava potrošača u digitalnom dobu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.