SAD će zabraniti TikTok, ako ne bude prodat?


Samo pre nedelju dana izašli su izveštaji da novi zakon pokušava da natera ByteDance da se odrekne TikToka ili će se suočiti sa zabranom u Sjedinjenim Američkim Državama. A sada je taj zakon usvojen u Predstavničkom domu SAD-a (sa snažnom bipartitnom podrškom, glasanje je bilo 352-65).

Sledeća stanica je Senat. Senator Rand Paul se protivi zabrani, pa možda ima nade. Ali ako zakon bude usvojen, predsednik Joe Biden je izjavio da bi potpisao zakon (iako se kampanja za ponovni izbor Bidena pridružila TikToku pre mesec dana).

Još 2020. godine, nekoliko američkih kompanija bile su zainteresovane za kupovinu globalnih operacija TikToka, uključujući i Microsoft (TikTok je globalni pandan kineskoj društvenoj mreži Douyin). Međutim, kineski zvaničnici su se protivili takvoj prodaji.

Ali sada smo ponovo otprilike na istom mestu - zakon, ako bude potpisan, zahtevaće od ByteDance-a da proda u roku od šest meseci. Nakon toga, američkim kompanijama biće zabranjeno da hostuju aplikacije ByteDance-a na svojim prodavnicama aplikacija i pružaju usluge veb hostinga. Drugim rečima, TikTok bi bio zabranjen u Apple App Store-u i Google Play Store-u.

Ovo je daleko od gotovog, a postoje mnoge pravne prepreke. Na primer, prošle godine savezna država Montana zabranila je TikTok, ali nekoliko meseci kasnije savezni sudija je blokirao zabranu (i ovo nije bilo prvi put da je zabrana poništena). Naravno, ByteDance i kineski zvaničnici će se zalagati za drugačiji pristup.

TikTok je ogroman, dostigao je 1 milijardu mesečnih korisnika još 2021. godine i bio je prva aplikacija koja je dostigla 10 milijardi dolara u potrošnji unutar aplikacije prošle godine. Postoji mnogo novca koji može biti zarađen ili izgubljen, u zavisnosti od toga kako se pravna situacija razvija.

TikTok nije jedini pod udarom ovde, uslovno rečeno. Takozvani Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija kontrolisanih od strane stranih neprijatelja takođe može uticati na aplikacije poput WeChata (vlasništvo tehnološkog giganta Tencent).

Neki udruženja u SAD-u takođe se protive zabrani. Fondacija za elektronske slobode, Američki udruženje za građanske slobode, Centar za demokratiju i organizacija Borba za budućnost su protiv toga i pisali su Odboru za energetiku i trgovinu o ovom pitanju. EFF i ACLU čak su napisali kratki podnesak kako bi podržali poništavanje zabrane u Montani.

Evo šta je EFF napisao u blogu: "Umesto usvajanja ovog prekomernog i pogrešno usmerenog zakona, Kongres bi trebalo da spreči bilo koju kompaniju - bez obzira gde se nalazi - da prikuplja ogromne količine naših detaljnih ličnih podataka, koji se zatim stavljaju na raspolaganje posrednicima u podacima, američkim vladinim agencijama, pa čak i stranim neprijateljima, uključujući Kinu. Ne bi trebalo da gubimo vreme raspravljajući o zakonu koji će biti odbačen zbog ućutkivanja govora miliona Amerikanaca. Umesto toga, Kongres bi trebalo da reši pravi problem nekontrolisanog kršenja privatnosti potrošača donošenjem sveobuhvatnog zakonodavstva o privatnosti podataka potrošača."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.