Svi žele da kupe TikTok, ali Kina ne želi da ga proda


Posle sredine republikačkog glasanja u američkoj Predstavničkoj kući kojom je odobren predlog zakona koji bi mogao dovesti do zabrane TikToka u SAD-u, bivši američki ministar finansija Stiven Mnucin izjavio je da pokušava da kupi ovu društvenu mrežu od njenog vlasnika, kineske kompanije ByteDance.

Predlog zakona, ako postane zakon, zahtevaće od matične kompanije TikToka, ByteDance-a, da proda svoj udeo u kompaniji u roku od 165 dana. U suprotnom, TikTok bi mogao biti zabranjen u američkim prodavnicama aplikacija.

Mnucin, koji je bio sekretar američkog Trezora tokom cele administracije Donalda Trampa od 2017. do 2021. godine, a sada je direktor Liberty Strategic Capital, izjavio je za CNBC da podržava predlog zakona i da TikTok treba prodati. Dodao je da trenutno pokušava da okupi grupu partnera kako bi kupio TikTok.

Zakonodavci koji su glasali za predlog veruju da bi TikTok mogao slati podatke koje je prikupio kineskoj vladi. O tom pitanju, Mnucin je izjavio:

Ovo bi trebalo da bude u vlasništvu američkih kompanija. Nema šanse da Kinezi dopuste američkoj kompaniji da poseduje nešto ovako u Kini.
Nezvanični glasine tvrde da bivši izvršni direktor kompanije Activision Blizzard, Bobi Kotik, razmišlja o kupovini TikToka, ponovo u saradnji sa grupom finansijskih partnera.

Predlog zakona sada ide na odobrenje Senatu SAD-a. Neki članovi tog zakonodavnog tela već su izrazili zabrinutost zbog ovog zakona zbog kršenja Prvog amandmana. TikTok je takođe više puta izjavio da neće prodavati bilo kakve podatke kineskoj vladi.

Čak i ako se predlog zakona usvoji, postoji još jedan problem. CNBC izveštava da mnogi finansijski analitičari veruju da kineska vlada ne bi odobrila prodaju TikToka američkoj kompaniji. Jedan od njih je Pol Triolo, asocijat u konsultantskoj firmi Albright Stonebridge. On je rekao za CNBC:
Bilo kakvo otuđenje, a zatim spajanje sa drugom kompanijom ili preuzimanje moralo bi biti odobreno od strane kineske vlade, koja bi to verovatno odbila i verovatno obaveštava ByteDance da će to odbiti.
Ukoliko se to desi, američka vlada bi mogla pokušati da zabrani TikTok, ali bi gotovo sigurno suočila sa pravnim postupkom koji bi mogao dodatno da produži ovu situaciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.