Apple će dozvoliti popravku iPhone-a sa polovnim delovima


Apple konačno olakšava korisnicima popravku njihovih iPhone uređaja sa korišćenim delovima. U ažuriranju objavljenom u četvrtak, kompanija je najavila da će vlasnici "odabranih" modela iPhone uređaja od jeseni moći popraviti svoje uređaje sa korišćenim, originalnim delovima zadržavajući punu funkcionalnost.

Prilikom popravke telefona, Apple zahteva od korisnika iPhone-a da prođu kroz proces nazvan uparivanje delova, što ih navodi da upare serijski broj svog uređaja sa serijskim brojem novog dela prodavanog od strane Apple-a. Ako korisnik zameni deo sa delom koji nije originalan ili je korišćen, iPhone će prikazati dosadna obaveštenja koja kažu da Apple nije u mogućnosti da verifikuje novi instalirani deo. U slučaju senzora za Face ID i Touch ID, deo možda uopšte neće raditi.

Ova promena bi trebalo da eliminiše ova obaveštenja za korišćene delove, jer Apple kaže da će "kalibracija za originalne Apple delove, nove ili korišćene, biti izvršena na uređaju nakon što je deo instaliran." Takođe znači da korisnici i servisi više neće morati da pruže serijski broj uređaja koji popravljaju prilikom naručivanja većine delova iz Samouslužnog prodavnog servisa.

Promena će se odnositi na ekrane, baterije i kamere pri lansiranju. Apple kaže da će "buduće" verzije iPhone-a imati podršku za korišćene biometrijske senzore, poput Face ID-a ili Touch ID-a.

U isto vreme, Apple ozbiljnije pristupa praćenju korišćenih komponenti iPhone-a. Kompanija je najavila da će proširiti svoju funkciju Aktivacijske zaključavanja, koja navodno sprečava lopove da koriste uređaj koji je izgubljen ili ukraden, na delove iPhone-a. "Ako uređaj tokom popravke detektuje da je podržani deo dobijen sa drugog uređaja sa omogućenim Aktivacijskim zaključavanjem ili režimom Izgubljenog uređaja, mogućnosti kalibracije za taj deo će biti ograničene," kaže Apple.

Ako završite popravku iPhone-a sa korišćenim delom, uređaj će sačuvati tu informaciju u delu Istorija delova i servisa u aplikaciji Postavke na iOS-u. Apple ne precizira koje modele iPhone-a će podržati ove jeseni, ali je kompanija rekla TechCrunch-u da će to biti iPhone 15 i noviji.

"S ovim najnovijim proširenjem našeg programa popravki, uzbuđeni smo što dodajemo još više izbora i praktičnosti za naše korisnike, istovremeno pomažući da se produži vek naših proizvoda i njihovih delova," rekao je Džon Ternus, viši potpredsednik hardverskog inženjeringa u Apple-u, u saopštenju.

Iako Apple još uvek nije proširio svoju podršku na aftermarket delove za iPhone, promena je ogromna za servise popravki i samostalne popravljače koji su morali da se nose sa plaćanjem većeg premijuma za nove delove iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.