Apple uklonio WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija


Apple je uklonio WhatsApp i Threads, dve aplikacije za razmenu poruka u vlasništvu Meta (ranije Facebooka), iz svoje App prodavnice u Kini. Ovo sledi naredbu vlade zbog navodnih nacionalnih bezbednosnih zabrinutosti, prema izveštaju Reutersa.

Kako navodi Reuters, WhatsApp, popularna aplikacija za razmenu poruka sa krajnje na krajnje enkripcijom, kao i Threads, novija društvena mrežna aplikacija, više nisu dostupne za preuzimanje na iPhone uređajima u Kini. Iako je Apple potvrdio uklanjanje ovih aplikacija u saopštenju, detalji su i dalje oskudni. "Kineska administracija za kibernetički prostor naredila je uklanjanje ovih aplikacija sa Kineske prodavnice aplikacija zbog njihovih zabrinutosti za nacionalnu bezbednost", rekao je Apple. Meta je odbila da komentariše ovu situaciju, osim što je uputila na upite Apple-u.

Prema podacima firmi za praćenje aplikacija Qimai i AppMagic, ovaj potez se ne odnosi samo na WhatsApp i Threads. Izveštaji sugerišu da su i Signal i Telegram, dve druge aplikacije za razmenu poruka poznate po svojoj fokusiranosti na privatnost, takođe uklonjene iz Kineske App prodavnice. Iako Apple nije potvrdio ove dodatne uklanjanja, veb stranica AppleCensorship, koja prati promene u App prodavnici u Kini, navodi Signal i Telegram kao "nestale".

I dok Telegram nije odgovorio na upite o statusu svoje iOS aplikacije u Kini, Signal pojašnjava situaciju. "Signal je već blokiran u Kini preko Great Firewall-a zemlje", objašnjava predsednica Signala, Meredith Whittaker. "Iako je Signal možda bio dostupan za preuzimanje u prošlosti, registracije i poruke Signal-a očigledno su blokirane." Ovo sugeriše da uklanjanje iz App prodavnice možda ima minimalan uticaj, jer bi korisnici u Kini i dalje imali prepreke da koriste aplikaciju čak i ako je preuzmu. Obim nedavnih restrikcija Kine na aplikacije za razmenu poruka još uvek nije jasan. Međutim, ističe se stalna napetost između zabrinutosti za nacionalnu bezbednost i privatnost korisnika, posebno za platforme za enkriptovanu komunikaciju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.