Google lansira Chrome browser koji ćete morati da platite


Google je najavio novu verziju Chrome-a za poslovne korisnike koja nudi nekoliko naprednih sigurnosnih zaštita. Proširenje njihovog Chrome Enterprise paketa, Chrome Enterprise Premium dodaje mnoštvo novih funkcija koje bi trebale privući organizacije spremne da plate mesečnu pretplatu.

Google je najavio Chrome Enterprise Premium na svojoj konferenciji Cloud Next u Las Vegasu. Ova nova verzija je top-tier, plaćena verzija Chrome Enterprise-a, koji postoji od 2017. godine.

Google naziva novi pregledač evolucijom originalnog Chrome Enterprise-a. Ona verzija sada se naziva Chrome Enterprise Core i ostaje besplatna za upotrebu. Najnovija iteracija prvenstveno se fokusira na poboljšanje sigurnosti krajnjih tačaka dok se gradi na funkcijama Core pregledača, kao što su alati za upravljanje za IT i sigurnosne departmane kompanije.

Neki od novih sigurnosnih mogućnosti Chrome Enterprise Premium-a uključuju kontrolu za sprovođenje politika, upravljanje softverskim ažuriranjima i proširenjima, i podršku za TCP protokole poput RDP, SCP i SSH.

Parisa Tabriz, potpredsednica Chrome-a, piše da Chrome Enterprise Premium nudi sigurnosne uvide i izveštavanje kao što su forenzičke mogućnosti za celokupnu vidljivost preduzeća. Tu su i kontekstno svesne kontrole pristupa koje se mogu skalirati za web aplikacije i pomoći u sprovođenju pristupa nultog poverenja ka cloud aplikacijama.

Najveći element na koji Google naglašava sa Chrome Enterprise Premium-om su njegove funkcije zaštite od pretnji i podataka. Novi pregledač nudi prevenciju gubitka sadržaja i podataka, dinamičko filtriranje URL-ova i kategorizaciju sajtova. Naravno, tu mora biti i veštačke inteligencije: Google kaže da se veštačka inteligencija koristi u svrhu zaštite od malvera i ribarenja.

Zanimljivo je da posebna stranica proizvoda za Chrome Enterprise Premium uključuje citat od Nika Reve, šefa inženjeringa korporativne sigurnosti u Snap-u. On ističe potrebu za zaštitom od deljenja osetljivih informacija na platformama generativne veštačke inteligencije, nešto što je zabranjeno u mnogim kompanijama.

"Postavili smo DLP [prevenciju gubitka podataka] restrikcije i upozorenja za deljenje osetljivih informacija u aplikacijama poput platformi za generativnu veštačku inteligenciju i primetili značajno smanjenje transfera sadržaja od 50 posto," rekao je Reva.

Google navodi Gartner-a na svojoj stranici za najavu, napominjući kako analitička firma predviđa da će pregledači za preduzeća postati osnovna platforma za isporuku softvera za produktivnost radne snage i sigurnosnog softvera na upravljanim i neupravljanim uređajima. Izveštaj Gartner-a dodaje da će do 2030. godine pregledač postati platforma putem koje preduzeća mogu distribuirati softver, prikupljati obaveštajne podatke, kontrolisati pristup i sigurno omogućiti rad na daljinu.

Za razliku od standardne verzije, Chrome Enterprise Premium nije besplatan. Košta 6 dolara po korisniku mesečno i općenito je dostupan sada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.