iOS 17.5 omogućava korisnicima u EU da preuzimaju aplikacije van App Store-a


Apple je objavio iOS 17.5 beta 2 za developere, i obično ne izveštavamo o takvim izdanjima, ali ovo je važno, jer označava pojavu još jedne funkcije koju je Apple bio primoran da doda zahvaljujući Digitalnom tržišnom zakonu (DMA) EU.

Počevši od iOS 17.5, vlasnici iPhone-a u EU moći će da preuzimaju aplikacije sa veb sajtova - poznato kao sideloading. Nema potrebe da prolazite kroz Apple-ov App Store, ili bilo koji drugi app store - Apple takođe podržava alternativne app store-ove zahvaljujući DMA u iOS 17.4.

Ovo dalje unapređuje fleksibilnost pronalaženja aplikacija. Međutim, ovo je i dalje Apple o kojem govorimo, pa nije slobodno svima. Developeri koji žele da nude preuzimanje aplikacija na svojim veb sajtovima moraju proći kroz Apple-ov Notarization proces, moraju biti članovi Apple Developer Programa dve uzastopne godine ili više, i developer mora biti baziran u EU ili imati filijalu koja jeste.

Ali, to nije sve. Samo aplikacije koje su imale jedan milion godišnjih prvih instalacija ili više na iOS-u u EU u prethodnoj godini su dozvoljene da se distribuiraju na ovaj način. Dakle, iako "zidani vrt" sada ima kraće zidove, zidovi su još uvek tu. Dobra vest je da se aplikacije preuzete sa veb sajtova mogu bekapovati, vraćati i ažurirati baš kao i sve druge aplikacije.

Kada želite da instalirate takvu aplikaciju, videćete sistemski list koji prikazuje ime aplikacije, ime developera, opis aplikacije i snimke ekrana, i moraćete da date izričitu dozvolu tom developeru za instaliranje aplikacija. Ovu funkciju moći ćete koristiti samo unutar EU, i samo na iPhone-u.

Prednost za developere u svemu ovome je što neće morati da plaćaju Apple-u deo od prodaje aplikacija distribuiranih na veb sajtovima. Ali to ne znači da neće ništa plaćati - Apple zahteva "Core Technology Fee" od €0.5 za svaku godišnju instalaciju preko jednog miliona u prethodnoj godini. Srećom, taksa je bar oslobođena za neprofitne organizacije, obrazovne ustanove i vladine entitete.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.