Neki Apple Vision Pro korisnici pate od modrica, glavobolje i bolova u vratu


Neki korisnici Apple Vision Pro-a suočavaju se s problemima nakon što su shvatili da virtualno stvarnost naočare ipak nisu tako blage za oči.

Emily Olman je svoj uređaj od 3.500 dolara dobila u februaru i rekla je za MarketWatch da je dobila dva crna oka nakon što ga je prvi put nosila otprilike sat vremena.

"Nisam mogla mnogo da ga koristim prvih nekoliko nedelja jer mi je prvo pristajanje bilo loše," rekla je Olman, glavna medijska zastupnica u kompaniji Hopscotch Interactive, koja ima sedište u Kensingtonu, Kalifornija. Olman koristi uređaj za snimanje video zapisa za komercijalne i stambene klijente nekretnina.

Dodala je da je imala "kao, jako tamna crna oka" nakon nošenja Apple Vision Pro-a, koji, kako je rekla, "očigledno je stavio previše težine na moje obraze."

Olman nije jedini korisnik koji je patio od novih VR naočara kompanije Apple. Ian Beacraft, izvršni direktor konsultantske firme Signal and Cipher, osećao je bol u osnovi lobanje i gornjem delu leđa nakon dvosatne sesije, rekao je u intervjuu. Krivicu je svalio na prilagodljivost Apple uređaja.

Apple Vision Pro izaziva divljenje i izazove, ali i crna oka i druge nevolje među ranim korisnicima hvaljenih naočara za mešanu stvarnost. Iako je možda dobro ocenjen, visokotehnološki nosivi uređaj dolazi sa važnim upozorenjem: Nošenje ga duže vreme - više od sat vremena ili tako - rizikuje bol u vratu, glavobolje, zamor očiju i bolove u leđima, prema korisnicima uređaja i Appleovoj literaturi. Neki korisnici su se obratili društvenim mrežama poput Reddita da se žale na druge nuspojave, poput otečenih ili suvih očiju, uz tamne podočnjake koji podsećaju na crna oka.

Apple je uputio MarketWatch-u na svoje smernice za korisnike, ali nije pružio formalan komentar. Kompanija je saopštila da je većina njenih korisnika dala najviše ocene Apple Vision Pro-u, a malo njih se žalilo na fizičke efekte.

"Nosite računar prikačen na svoje lice," rekao je Jeremy Bailenson, koji proučava virtuelnu stvarnost na Stanford univerzitetu i nedavno objavio istraživanje o psihološkim efektima korišćenja videozapisa passthrough-a u mešanoj stvarnosti. Passthrough je funkcija koja korisnicima omogućava da izađu iz svog pogleda u VR-u kako bi zavirili u stvaran prikaz svoje okoline.

Apple je u junu prošle godine predstavio Vision Pro, verovatno svoj najznačajniji hardverski proizvod u skoro deceniju. Kompanija je rekla da naočare pružaju pristup "prostornoj računarskoj tehnologiji" i donose "novu dimenziju moćne lične tehnologije."

Preterano korišćenje bilo kojih naočara, uključujući i Appleove, može dovesti do privremene opšte nelagodnosti, odvlačenja pažnje od stvarnog sveta i "simulatorne bolesti", koja je slična bolesti kretanja, prema Bailenson-u.

Dr. Zuhaib Ibrahim, plastični hirurg iz Nju Džerzija, rekao je da ima glavobolje nakon što provede više od dva sata na AR/VR naočarima tokom postupaka u operacionoj sali. "Treba da napravite pauzu," rekao je.

Apple nudi nekoliko smernica za korišćenje Apple Vision Pro, ili AVP-a. Među njima: "Kako se navikavate na korišćenje vašeg Vision Pro-a, napravite pauzu svakih 20 do 30 minuta, a zatim prilagodite vreme na osnovu vašeg nivoa udobnosti."

Kompanija takođe upozorava da korisnici treba da prestanu da koriste uređaj ako se u bilo kom trenutku osećaju loše, i poziva: "Ako simptomi potraju, konsultujte svog medicinskog pružaoca usluga."

Jedna ključna karakteristika Vision Pro-a je sposobnost da se vide funkcije aplikacija preko stvarnog sveta. Korisnici više "neće biti ograničeni ekranom", hvalio se izvršni direktor Apple-a Tim Cook u junu.

Ulazak Apple-a na tržište mešane stvarnosti dolazi u vreme kada se poboljšavaju potrošačke prodaje Meta Platforms Oculus-a i drugih uređaja. Popuštanje makroekonomskih pritisaka podstaklo je globalno tržište za proširenu stvarnost i virtuelne stvarnosti za 130% u odnosu na godinu ranije u četvrtom kvartalu 2023, prema istraživaču tržišta IDC. Ipak, ukupne isporuke su pale za 23,5% prošle godine u odnosu na 2022.

Mnoge rane recenzije Apple uređaja težine jedne funte, koji su postali dostupni 2. februara, bile su pozitivne, iako korisnici kažu u intervjuima da još uvek postoje neke sitnice koje treba ispraviti. Neki rani korisnici, poput Aneesh Kulkarni-a, glavnog tehnološkog direktora kompanije Strivr, rekli su da veruju da će za AVP da se proširi među širom publikom trebati godine, nekoliko iteracija i značajno niža cena od trenutne cene od 3.500 dolara.

Chris Savage, izvršni direktor kompanije Wistia, trebalo mu je nekoliko dana, kao i Olmanu, da prilagodi opremu i potpuno se prilagodi.

"Ljudi pokušavaju da shvate, ali to je deo mog posla kao ranih usvajalaca tehnologije," rekao je Savage u intervjuu. "Nije ni približno udobno kao što sam očekivao. Na kraju sam podesio prilagodljivost, što je trajalo par dana, i [onda] je bilo u redu. Prvo sam osećao pritisak na prednjem delu lica. Traka je bila previše stegnuta."

Kada je počeo da koristi Apple Vision Pro, Savage je bio oduševljen onim što naziva "najboljim, najsjajnijim ekranom koji sam ikada vidio."

Savage, poput Kulkarnija, smatra da Vision Pro trenutno nije usmeren na široku publiku. Da bi se to postiglo, prema Savage-u, Apple jedinica mora da bude manja i lakša - i da bude 65% do 70% jeftinija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.