Direktor Telegram-a optužio Signal da radi za američku vladu

Zaboravite na Intel vs. AMD i Apple vs. Microsoft, najveća i najintenzivnija javna rivalstva u svetu tehnologije trenutno se odvijaju između platformi za slanje poruka Telegram-a i Signal-a. Najnoviji napad došao je od izvršnog direktora Telegrama Pavla Durova, koji je sugerisao da Signal nije siguran i optužio ga da ima veze sa američkom vladom.

Pišući na svom Telegram kanalu, Durov je rekao da je osnivač Twitter-a Jack Dorsey otkrio da su lideri Signala aktivisti koje koristi američko Ministarstvo države.

Durov takođe tvrdi da su privatne poruke brojnih ljudi putem Signala korišćene protiv njih pred američkim sudovima ili u medijima. Dodaje da Signal nije tako transparentan u vezi sa svojim kodom kao Telegram, te sugeriše da je aplikacija nesigurna.

Durov očigledno crpi informacije iz izveštaja City Journal-a, koji je Dorsey podelio na X. Navodi se da je Signal prvobitno delimično finansirala grantom od 3 miliona dolara Fondacija za otvorenu tehnologiju (OTF), koju sponzoriše vlada.

Članak navodi da insajderi tvrde da OTF i američka obaveštajna zajednica imaju bliske veze. Takođe ističe da je trenutna predsednica Signalove fondacije Katherine Maher, koja je radila za Nacionalni demokratski institut od 2010. do 2011. godine, nazivajući je "agentom promene režima" tokom Arapskog proleća.

"Vlada SAD je potrošila 3 miliona dolara da izgradi enkripciju Signala, a danas se ista enkripcija implementira u WhatsApp-u, Facebook Messenger-u, Google Messages-u i čak u Skype-u," rekao je šef Telegrama. "Izgleda skoro kao da velike tehnološke kompanije u SAD-u nisu dozvoljene da razvijaju svoje enkripcijske protokole koji bi bili nezavisni od vlade."

Elon Musk se čini da je na strani Telegrama u ovom sukobu. Vlasnik X-a odgovorio je na Journal-ov članak sa: "Postoje poznate ranjivosti Signala koje se ne rešavaju. Deluje čudno." Čitaoci su dodali napomene konteksta upozoravajući da nema dokaza za ovo.

Meredith Whittaker, predsednica Signala, odgovorila je na Muskov post dugom porukom o sigurnosti Signala i praksama otkrivanja. Počinje sa, "mi nemamo dokaze o postojećim ranjivostima, i nismo obavešteni ni o čemu."

Neki tvrde da Telegram pojačava ovaj rat protiv Signala kako bi skrenuo pažnju sa svojih sopstvenih sigurnosnih nedostataka, posebno u svetlu mogućeg IPO-a.

"Telegram, nasuprot tome, ne enkriptuje razgovore end-to-end automatski," napisao je Matthew Green, asocijativni profesor kriptografije na Univerzitetu Džons Hopkins. Takođe je rekao da je razlog zašto korisnici iOS-a ne mogu reprodukovati verzije Signala, na šta se Durov žalio, zbog toga što Apple to čini teškim, uglavnom zbog enkripcije aplikacija.

Green je takođe rekao da nazivanje Telegrama sigurnijim od Signala je kao "promovisanje kečapa kao boljeg za vaš automobil od sintetičkog motornog ulja. Telegram nije siguran messenger, tačka."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.