EU razmatra zabranu TikToka u Evropi


Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je nagovestila da je zabrana TikToka u Evropskoj uniji opcija, tokom debate večeras u Mastrihtu, na kojoj su učestvovali glavni kandidati stranaka za izbore u bloku 2024. godine.

"To nije isključeno", rekla je fon der Lajen, nakon što je moderator spomenuo Sjedinjene Američke Države, gde se TikTok suočava sa nacionalnom zabranom osim ako ga ne proda vlasnik, kompanija BajtDens.

Ona je odmah dodala da je Komisija "prva institucija na svetu koja je zabranila TikTok na našim korporativnim telefonima".

"Mi tačno znamo opasnost od TikTok-a."

Fon der Lajen se nije pojavila u svojstvu predsednice Komisije u Mastrihtu, već kao glavni kandidat za centrističku Evropsku narodnu partiju - ali je opaska došla usred niza loših vesti za TikTok u Evropi.

Prošle nedelje, TikTok je odlučio da suspenduje funkciju koja nagrađuje korisnike za interakciju sa aplikacijom TikTok Lite, nakon što je Komisija počela da ispituje tu funkciju u okviru pravilnika bloka o moderiranju sadržaja, Digitalnog pravila o uslugama (DSA).

TikTok se suočava sa posebnim istraživanjem - takođe u okviru DSA - zbog navodnih propusta u zaštiti maloletnika. Prema DSA, Komisija može narediti privremenu suspenziju usluge kao poslednje sredstvo u bilo kom slučaju.

Ostali kandidati na debati su bili manje obavezujući. Mari-Agne Štrak-Cimerman, glavni kandidat liberalne ALDE stranke, rekla je da moramo "videti šta se tamo dešava" kada je reč o TikToku.

Sama fon der Lajen navodno izbegava TikTok dok kampanja za drugi mandat.

TikTok nije odgovorio na zahtev medija za komentar u vreme objavljivanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.