Google-ova mreža Find My Device se tiho širi izvan Severne Amerike


Kada je Google pokrenuo svoju mrežu "Find My Device" prošlog meseca, najavio je da će se postepeno uvoditi na Android uređajima širom sveta, počevši od Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Razumljivo je što Google uvodi ovako značajnu funkciju kao što je mreža "Find My Device" postepeno, jer mu je potrebno vreme da otkrije bilo kakve probleme pre nego što se funkcija proširi. Međutim, to je takođe razočaravajuće jer znači da će napredni korisnici van SAD-a i Kanade - poput mnogih čitalaca Android Authority - morati da sačekaju još duže da dobiju funkciju na koju već čekaju skoro godinu dana. Srećom, čini se da Google konačno počinje da uvodi mrežu "Find My Device" izvan Severne Amerike, barem nekim korisnicima.

Ako niste čuli, Google je prvo najavio mrežu "Find My Device" sve još u maju 2023. godine tokom I/O konferencije za razvojne programere. Pre lansiranja mreže "Find My Device", uređaji su morali sami da prijave svoj položaj Google-ovoj usluzi "Find My Device". To znači da su izgubljeni uređaji koji su bili van mreže mogli biti locirani samo prema poslednjem poznatom položaju. Mreža "Find My Device", s druge strane, omogućava lociranje izgubljenih uređaja čak i ako su van mreže. To je moguće jer milijarde Android uređaja mogu prijaviti položaje jedni drugih.

S obzirom na fijasko privatnosti i bezbednosti koji je izazvala Apple-ova mreža "Find My" kada je puštena u javnost (ljudi su koristili AirTag-ove za tajno praćenje drugih ljudi), Google je odlučio da odloži javno lansiranje svoje mreže "Find My Device" kako bi dao vremena Apple-u da implementira upozorenja o nepoznatim pratiocima u iOS-u. Google je takođe izgradio svoju mrežu "Find My Device" s "višeslojnim" pristupom privatnosti i bezbednosti, sa funkcijama poput enkripcije kraja do kraja za lokacijske podatke i agregiranog prijavljivanja lokacija uređaja prema podrazumevanim postavkama. Sa naznakama da će Apple-ov iOS 17.5 konačno podržati upozorenja o nepoznatim pratiocima, Google je odlučio da prošlog meseca omogući svoju mrežu "Find My Device".

Google je objavio lansiranje svoje mreže "Find My Device" u blog postu 8. aprila ove godine. Konkretno, rekao je da se uvodi na Android uređajima "širom sveta, počevši od SAD-a i Kanade". Iako kompanija nije podelila tačan datum kada će mreža biti dostupna korisnicima izvan ove dve zemlje, portparol kompanije Pebblebee - jedne od nekoliko kompanija koje prave Bluetooth tragače kompatibilne sa mrežom "Find My Device" - rekao mi je da će njihovi proizvodi "biti dostupni za slanje širom sveta već od 27. maja 2024." To sugeriše da će mreža "Find My Device" biti dostupna širom sveta do kraja maja, baš na vreme za dostizanje potrošača.

U stvari, već sada vidimo neke izveštaje o tome da mreža stiže korisnicima van Severne Amerike. U ponedeljak je japanski korisnik Twitter-a @Nrnsasa5gmmwsub podelio snimak ekrana koji pokazuje da je dobio funkciju mreže "Find My Device". A danas je britanski korisnik Twitter-a @willza3 podelio snimke ekrana koji pokazuju da su i oni dobili opciju za prijavljivanje na mrežu "Find My Device".

U poslednjih nekoliko dana, mnogi korisnici u SAD-u i Kanadi su prijavili da su dobili e-poštu od Google-a koja ih obaveštava da će njihovi uređaji uskoro postati deo mreže "Find My Device". Međutim, nisam video da je iko izvan Severne Amerike rekao da je dobio ovaj e-mail. Moguće je da je Google-ovo uvodjenje mreže "Find My Device" za ova dva korisnika bila greška, ali s obzirom na to da je već rekao da planira da ovo proširi "širom sveta", verovatnije je da ovo uvodi veoma, veoma sporo. Nadamo se da ćemo čuti više o globalnom uvodjenju mreže "Find My Device" na događaju Google I/O sledeće nedelje, kako bi korisnici van Severne Amerike koji su kupili tragač kompatibilan s mrežom konačno mogli da je koriste.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.