Prodaja iPhone-a pala za 10% u prva tri meseca 2024


Apple je objavio svoje finansijske rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal, koji obuhvata period od 1. januara do 30. marta 2024. Prodaja iPhone-a opala je za 10% u odnosu na prethodnu godinu, dok su usluge postigle najviše rezultate ikada, sa povećanjem od 14% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ukupni prihod kompanije iz Cupertina iznosio je 90,75 milijardi dolara, što je pad od 4% u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit iznosila je 23,63 milijarde dolara, takođe manje u poređenju s godinom ranije.

Prema izveštaju, pad prodaje došao je sa svih strana Azije. Neto prodaja bila je manja u Velikoj Kini (NRK, Tajvan i Hong Kongu), Japanu i ostatku Azije i Pacifika, dok su Amerike i Evropa videle zanemarljivu promenu koja se može zaokružiti na 0%.

Apple-ove usluge uključuju pretplatničke usluge, garancije, licencne ugovore s pretraživačima i plaćanja. Rezultat od 23,9 milijardi dolara bio je veći od očekivanja analitičara, a američka kompanija je izjavila da očekuje još jedan dvocifreni rast u sledećem kvartalu.

Odbor Apple-a odobrio je dodatnu rundu otkupa do 110 milijardi dolara običnih akcija - najveći program otkupa u istoriji kompanije. Takođe je objavljena gotovinska dividenda od 25 američkih centi po akciji, što je povećanje od 4% u odnosu na prethodni period.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.