Što je ''Unfollow Everything'' i zašto ga je Facebook zabranio?


Da li vam je dosta beskrajnog listanja na Facebook-u? Novi sudski spor dovodi u pitanje kontrolu Meta (ranije poznat kao Facebook) nad korisničkim vestima. Bojno polje? Alat u pretraživaču nazvan "Unfollow Everything" koji omogućava korisnicima da odjednom prestanu pratiti sve. To im omogućava da svesno uređuju svoje vesti, umesto da ih zasipaju algoritmi.

Kreator originalnog alata primetio je dramatičan pad korišćenja Facebook-a nakon preuzimanja kontrole. Naravno, Facebook to nije voleo i zabranio mu je. Sada istraživač želi da prouči uticaj nove verzije alata, ali mu je potrebno da bude dostupan. Pokrenuo je tužbu protiv Meta, tvrdeći da jedan deo Zakona o komunikacijama štiti pravo korisnika da kontroliše svoje online iskustvo, uključujući alate koje koriste.

Sudska tužba zavisi od podsekcije koja dozvoljava kontrolu neželjenog sadržaja. Istraživač tvrdi da se ovo proširuje i na društvene medije, dajući korisnicima pravo da "isključe algoritam". Da li će sudovi stati na stranu korisnika? Ovaj slučaj bi mogao postaviti presedan, potencijalno nam dajući moć da se oslobodimo beskonačnog listanja i sami uređujemo svoje društvene medije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.