Apple predstavio iOS 18, evo šta donosi

Apple je najavio sledeće veliko softversko unapređenje za iPhone: iOS 18. Na glavnom događaju WWDC-a, potpredsednik softverskog odeljenja Craig Federighi predstavio je niz novih poboljšanja koja stižu za Apple-ove aplikacije i sam operativni sistem. Kao što se očekivalo, iOS 18 stavlja veliki fokus na veštačku inteligenciju i funkcije generativne veštačke inteligencije. Kao na iPad-u i Mac-u, iPhone-ovi će dobiti Apple Intelligence kada nova softverska nadogradnja bude dostupna ove jeseni. Apple ovo predstavlja kao veliki trenutak, obećavajući da će sveobuhvatne nove AI funkcije pomoći korisnicima da šalju e-poštu, štede vreme i izražavaju se kroz jednostavne komande.

Međutim, kompanija je započela svoju prezentaciju sa tradicionalnijim promenama. Prva je bila prilagodljivija početna stranica koja konačno nudi fleksibilniji raspored ikona. U tamnom režimu, ikone aplikacija će poprimiti tamniju nijansu kako bi bile prijatnije za oči. Novi engine za teme će omogućiti univerzalnu primenu odabrane boje preko mreže aplikacija za dublju personalizaciju.

Kontrolni centar takođe postaje napredniji; korisnici će moći da prelaze između više stranica sa kontrolama i prekidačima za najvažnije funkcije — da, danas ima puno "Android je to prvi uradio" momenata — sa medijima i kontrolama za pametne kuće koje dobijaju istaknuto mesto. Aplikacije trećih strana će po prvi put moći da ponude integraciju u Kontrolni centar. iOS 18 takođe omogućava korisnicima da zamene zadate ikone kamere i lampe na zaključanom ekranu sa bilo kojim prečicama iz Kontrolnog centra po svom izboru.

iOS 18 takođe povećava privatnost omogućavajući korisnicima da zahtevaju autentifikaciju za bilo koju aplikaciju koju odaberu — ili da ih potpuno sakriju dok telefon ne prepozna vlasnika. Korisnici će sada moći i da kontrolišu koje kontakte aplikacije trećih strana mogu da pristupe.

Aplikacija za poruke postaje ekspresivnija: korisnici će moći da koriste bilo koji emoji u Tapback odgovoru — i biće novih opcija za formatiranje kao što su podebljanje, podvlačenje, precrtavanje i kurziv. Apple takođe proširuje satelitsku komunikaciju i omogućava slanje poruka preko satelita. Najuzbudljivija nova funkcija je opcija za zakazivanje poruka, koju Google Messages već nudi. Takođe, Apple je potvrdio da RCS stiže u Messages sa iOS 18. Radujem se deljenju slika i video zapisa u višem kvalitetu sa Android uređajima.

Unapređenja u ugrađenoj aplikaciji Mail uključuju bolje kategorizacije, sa automatskim sortiranjem transakcija, ažuriranja i promocija, slično kao u Gmail-u. Kada korisnici više budu fokusirani na igranje nego na produktivnost, novi Game Mode u iOS 18 minimizira aktivnost u pozadini za najbolji performans i najmanju latenciju sa povezanim gejmpadovima ili AirPods-om.

Apple obećava najveće do sada redizajniranje aplikacije Photos sa iOS 18 dok kompanija konkuriše Google Photos na Androidu. Još važnije, aplikacija je sada optimizovana za rukovanje sve većim bibliotekama koje mnogi od nas imaju. Uključuje sortiranje lica i mogućnost pinovanja kolekcija na vrh za brži pristup. Photos će takođe bolje automatski grupisati ljude i ljubimce u kolekcije koje možete pristupiti putem novog prikaza karusela u aplikaciji.

Kada su u pitanju AI funkcije, Apple kaže da će Apple Intelligence — i time iOS 18 — razumeti korisnike i njihov kontekst bolje nego druge usluge. Među mnogim mogućnostima širom sistema, korisnici će moći lako da generišu slike u porukama. iOS će sada moći da pametnije prioritizuje obaveštenja, prikazujući najvažnija pre nego što pređete na punu listu propuštenih stvari. Apple-ov Siri asistent će podržavati prirodnije interakcije i moći će da odgovara na širi spektar pitanja.

Siri takođe može da preduzme akcije u okviru iPhone aplikacija u ime korisnika. Možete je zamoliti da pronađe fotografije, uređuje slike ili premešta stavke između različitih aplikacija. Na primer, Apple je rekao da Siri može da pronađe fotografiju vozačke dozvole, automatski preuzme broj i zalepi ga u obrazac. Lagodniji slučajevi korišćenja uključuju opciju za kreiranje bilo kog emojija koji možete zamisliti, funkciju koju Apple naziva “Genmoji.”

Aplikacija Voice Memos će uključivati transkripte, a aplikacija Phone sada može da snima pozive i automatski ih transkribuje. (Osoba s druge strane poziva će biti obaveštena da se poziv snima.) Apple Intelligence će biti lansiran u beta verziji ove jeseni u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia, sa ChatGPT integracijom koja stiže “kasnije ove godine.”

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.