Google od danas počinje da gasi neke ad-blockere

Google se drži svog plana da od narednog meseca počne postupno ukidanje starijih Chrome ekstenzija "Manifest V2", što bi moglo uticati na popularni ad blocker, uBlock Origin.

Google će početi sa onemogućavanjem ekstenzija izgrađenih na starijem V2 okviru od 3. juna, počevši sa korisnicima beta verzija Chrome-a, uključujući Dev i Canary kanale.

"Ako korisnici i dalje imaju instalirane Manifest V2 ekstenzije, neki će početi da vide upozoravajući baner kada posete stranicu za upravljanje ekstenzijama—chrome://extensions—obaveštavajući ih da neke (Manifest V2) ekstenzije koje su instalirali uskoro više neće biti podržane," napisala je kompanija u blog postu.

Google će postupno onemogućavati V2 ekstenzije "u narednim mesecima" za korisnike stabilne verzije Chrome-a, sa ciljem da "završi tranziciju do početka naredne godine." Cilj je da se svi korisnici prebace na alternativne i novije Chrome ekstenzije izgrađene na Manifest V3 okviru, za koji kompanija kaže da je sigurniji i privatniji.

"Na kratko vreme nakon što su ekstenzije onemogućene, korisnici će i dalje moći da ponovo uključe svoje Manifest V2 ekstenzije, ali vremenom, ova opcija će takođe nestati," dodala je kompanija.

Google je godinama vršio pritisak na IT zajednicu da napusti Manifest V2. Iako je Manifest V3 dizajniran da zaštiti korisnike od invazivnog prikupljanja podataka, isti okvir je takođe dobio žalbe zbog svojih zahteva, koji mogu oslabiti ad blockere, kao što je uBlock Origin.

Ali u četvrtak u blog postu, Google napominje da "preko 85% aktivno održavanih ekstenzija u Chrome Web Store-u koristi Manifest V3, a sve vrhunske ekstenzije za filtriranje sadržaja imaju dostupne Manifest V3 verzije—sa opcijama za korisnike AdBlock-a, Adblock Plus-a, uBlock Origin-a i AdGuard-a."

UBlock Origin je takođe usvojio Manifest V3 sa izdavanjem uBlock Origin Lite. Međutim, Google-ov napor da ukine starije Chrome ekstenzije očekuje se da će zahvatiti originalnu uBlock Origin ekstenziju, koja trenutno ima 37 miliona korisnika i još uvek koristi V2 okvir.

Predstojeće ukidanje izazvalo je zabrinutost među mnogim korisnicima uBlock Origin-a na Chrome-u da će biti primorani da instaliraju manje efikasan ad blocker. Drugi, poput AdBlock-a, takođe napominju da V3 Manifest može sprečiti filtriranje oglasa kroz automatske ažuriranja u realnom vremenu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.