SAD zabranjuje Kaspersky softver zbog navodnih veza sa Rusijom

Sjedinjene Američke Države najavile su planove da zabrane prodaju antivirusnog softvera ruskog proizvođača Kaspersky zbog navodnih veza sa Kremljom. Sekretarka za trgovinu, Gina Raimondo, izjavila je u četvrtak da je uticaj Moskve na kompaniju utvrđen kao značajan rizik za američku infrastrukturu i usluge. Ona je rekla da su SAD bile prinuđene da preduzmu akciju zbog "sposobnosti i... namere Rusije da prikuplja i koristi lične podatke Amerikanaca u zlonamerne svrhe".

"Uglavnom, Kaspersky više neće moći, između ostalog, da prodaje svoj softver unutar Sjedinjenih Država ili da pruža ažuriranja za već korišćeni softver," navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine. Kaspersky je saopštio da namerava da iskoristi "sve pravno dostupne opcije" da se bori protiv zabrane i negirao da se bavi aktivnostima koje ugrožavaju bezbednost SAD.

Plan koristi široka ovlašćenja stvorena tokom administracije Donalda Trumpa kako bi se zabranile ili ograničile transakcije između američkih firmi i tehnoloških kompanija iz "stranih protivničkih" nacija poput Rusije i Kine. Plan će efikasno zabraniti preuzimanje softverskih ažuriranja, preprodaju i licenciranje proizvoda od 29. septembra, a novi poslovi će biti ograničeni u roku od 30 dana od objave. Prodavci i preprodavci koji prekrše ograničenja suočiće se sa kaznama Ministarstva trgovine.

Ministarstvo trgovine će takođe navesti dve ruske i jednu britansku jedinicu Kaspersky-ja zbog navodne saradnje sa ruskom vojnom obaveštajnom službom. Kompanija je dugo bila meta američkih regulatora. U 2017. godini, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost zabranilo je njen glavni antivirusni proizvod na federalnim mrežama, optužujući ga za veze sa ruskom obaveštajnom službom.

Iako je multinacionalna kompanija sa sedištem u Moskvi, Kaspersky ima kancelarije u 31 zemlji širom sveta, pružajući usluge za više od 400 miliona korisnika i 270,000 korporativnih klijenata u više od 200 zemalja, navodi Ministarstvo trgovine. Broj korisnika pogođenih u SAD je klasifikovani poslovni podatak. Međutim, zvaničnik Ministarstva trgovine je izjavio za Reuters da je reč o "značajnom broju" i da uključuje državne i lokalne vlade i kompanije koje snabdevaju telekomunikacije, energiju i zdravstvenu zaštitu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.