YouTube testira funkciju Community Notes

Kako bi se borio protiv dezinformacija i pružio dodatni kontekst za gledaoce, YouTube testira novu funkciju pod nazivom Community Notes. Inspirisana sličnom funkcijom na mreži X, Community Notes omogućava gledaocima da doprinose kratkim objašnjenjima koja nude pojašnjenje ili pozadinske informacije o specifičnim videozapisima.

Pilot program je trenutno ograničen na odabranu grupu korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će biti pozvani putem email-a ili kroz YouTube Creator Studio. Da bi učestvovali, korisnici moraju imati aktivan YouTube nalog u dobrom stanju. Tokom ove početne faze, YouTube će se oslanjati na "nezavisne evaluatore" koji će procenjivati korisnost dostavljenih beleški. Ove povratne informacije će se koristiti za treniranje sistema i osiguranje da samo najvredniji doprinosi budu javno prikazani.

Nakon što se pilot program proširi van početne grupe, gledaoci će moći ocenjivati korisnost Community Notes koristeći trostepeni sistem: "korisno," "donekle korisno," ili "nekorisno." Takođe mogu pružiti specifične razloge za svoje ocene, kao što su da li beleška citira kredibilne izvore ili je napisana jasno i sažeto.

Jedinstveni "algoritam zasnovan na povezivanju" će odrediti koje beleške će se pojavljivati ispod videozapisa. Ovaj algoritam prioritizuje beleške koje dobijaju pozitivne ocene od raznolike grupe gledalaca, čak i onih sa različitim pogledima. Iako uvek postoji rizik od zloupotrebe, YouTube se nada da će ovaj pristup minimizirati širenje dezinformacija.

Osnovni koncept iza Community Notes je sličan funkciji koju je uveo Twitter tokom ere Džeka Dorsija, a kasnije proširena globalno pod vlasništvom Ilona Maska. Iako beleške na Twitter-u nisu nužno rešile sve probleme sa tačnošću, YouTube izgleda veruje da crowd-sourced pristup ima vrednost. Pilot program će započeti na mobilnim uređajima za korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama. YouTube priznaje da može biti problema dok usavršavaju sistem, a šire uvođenje u SAD se očekuje u narednim nedeljama i mesecima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.