Apple odobrio Epic Games marketplace nakon odbijanja

Nakon više odbijanja, Apple je odobrio lansiranje treće strane prodavnice aplikacija koju je napravio Epic Games, tvorac Fortnite-a, u EU. U skladu sa Digitalnim tržišnim aktom (DMA) EU, Epic je ranije ove godine najavio planove da vrati i digitalnu prodavnicu i svoju glavnu igru, Fortnite, na iOS u Evropi. Međutim, u petak je Epic Games na X-u (ranije Twitter) izrazio nezadovoljstvo jer je Apple dva puta odbio njihovu prijavu zbog sličnosti Epic Games prodavnice sa Apple-ovom App Store-om. Epic je tada najavio da će se obratiti evropskim regulatorima za pregled.

Kasnije tog dana, Apple je odobrio aplikaciju treće strane pod uslovom da Epic Games napravi potrebne ispravke u narednom ažuriranju.

Prema postovima na X-u, Epic Games je prvobitno rekao da je Apple odbio njihovu prijavu zbog detalja poput pozicije dugmeta “Instaliraj” za igre, koje Apple smatra previše sličnim svom dugmetu “Get”. Takođe su naveli da je prijava odbijena zbog etikete “in-app purchase” koja je previše nalik Apple-ovoj etiketi.

Epic je tvrdio da koristi iste nazive koji su standardni u popularnim prodavnicama aplikacija na drugim platformama.

Kompanija je takođe nazvala odbijanje “arbitrarno, obstruktivno i u suprotnosti sa DMA-om”, i rekla da je podelila svoje zabrinutosti sa Evropskom komisijom.

Popodne u petak, Apple je rekao da je odobrio aplikaciju Epic Sweden AB Marketplace, ali je dodao da proizvođač igara i dalje mora da napravi ispravke koje Apple zahteva. Prema Sekciji 2.3 (G) Apple-ovog developerskog ugovora, Epic Games je pristao da njihova prodavnica igara ne sme izgledati zbunjujuće slično App Store-u, rekao je proizvođač iPhone-a. Apple je naveo da je Epic generalno pratio ovu smernicu, osim dizajna i teksta dugmeta za preuzimanje.

Apple je takođe rekao da je aplikacija Fortnite od Epic Games-a već odobrena.

Epicov slučaj predstavlja visoko profilisan primer koliko će Apple biti strog sa novim pravilima koja po prvi put dozvoljavaju treće strane prodavnice aplikacija na iOS-u. Prekomerno odbijanje moglo bi obeshrabriti druge programere zainteresovane za testiranje sopstvenih kanala distribucije.

Prema novim pravilima DMA-a, Apple je obavezan da dozvoli treće strane prodavnice aplikacija na iPhone-u jer je tehnološki gigant proglašen "čuvarom kapije" prema zakonima EU. Programeri aplikacija takođe mogu preći na novi set DMA pravila koja im omogućavaju smanjenje provizija na kupovine unutar aplikacija u App Store-u, iako proces i dalje uključuje naknade prema složenoj novoj strukturi koja od programera zahteva plaćanje Apple-u za korišćenje njegove tehnologije.

Epic se godinama bori sa Apple-om za način da dođe do svojih korisnika na iPhone-u bez plaćanja provizija na kupovine unutar aplikacija. Kompanija je iznela slučaj pred sudove u SAD-u, gde je na kraju izgubila na većini frontova, ne uspevši da dokaže da je Apple monopolista. Ali Epic-ove stalne žalbe su dovele do toga da je Apple nakratko ukinuo developerski nalog kompanije u EU, pre nego što su evropski regulatori ponovo intervenisali. Od tada, Epic Games je obećao da će lansirati Fortnite na iOS i iPad u EU i doneti svoju prodavnicu igara na tržište.

Epic je TechCrunch-u potvrdio odobrenje svoje aplikacije za prodavnicu na X-u i u e-mailu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.