Recenzija: Nokia Lumia 920


Nakon što smo prošlog ponedeljka detaljno recenzirali Lumiju 820, sada je došao red na snažniju i veću Lumiju 920. Nokijine aplikacije koje su opisane u recenziji modela 820 (Cinemagraph, Smart Shoot, Creative Studio, Nokia Drive + BETA i Nokia City Lens) isto rade i na modelu 920, tako da nećemo ponavljati već napisano, nego predlažemo da pročitate recenziju modela Lumia 820, a isto važi i za osvrt na Windows Phone.

Karakteristike

IPS LCD Nokia PureMotion HD+ ClearBlack ekran rezolucije 768x1280 px, 4.5 inča, gustoća 332 ppi
SoC: Qualcomm MSM8960 Snapdragon
CPU: Dual-core 1.5 GHz Krait
GPU: Adreno 225
1 GB RAM memorije
32 GB memorije za skladištenje
8 MP PureView kamera sa Carl Zeiss sočivom, dual LED blicem i autofokusom
Snimanje HD 1080p videa pri 30fps sa softverskom video stabilizacijom i mono snimanjem zvuka sa tri mikrofona
Prednja kamera rezolucije 1.3 MP, rezolucije 720p pri 30fps
Mogućnost povezivanja: HSDPA, 42.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, 3G, 2G, WiFi, NFC, A-GPS, Bluetooth 3.1, micro USB, 3,5 mm ulaz
Baterija kapaciteta 2000 mAh


PLUS
- Dizajn
- Kamera i blic
- Odlična optička stabilizacija
- Ekran
- Visok kvalitet korišćenih materijala pri izradi

MINUS
- Nema FM radio
- Neizmenjiva baterija, kućište se ne može otvoriti
- Težina
- Memoriju nije moguće proširiti karticama

Pakovanje

Lumia 920 dolazi u standardnom pakovanju malo većem od uređaja, od čvrstog kartona kao što je slučaj kod modela 820. U kutiji se osim telefona nalazi USB kabal, slušalice sa nastavcima identične onima kao kod Lumije 820, pomalo čudan okrugli punjač (na to baš nismo navikli) i gomila uputstava za korišćenje na više jezika.

Kućište

Kućište Lumije 920 slučno je modelu 900, deluje kao da je izrađeno iz jednog komada. Mana takvog principa izrade je u tome što nije moguće otvoriti uređaj, pa i najmanje intervencije poput zamene baterije mogu biti noćna mora, odnosno ostavljanje u servisu po nekoliko dana (uglavnom je u Srbiji to nekoliko nedelja). Jedino što na uređaju možete otvoriti jeste ulaz za micro SIM karticu sa gornje strane, a koja se inače otvara "ključićem". Ekran je zakrivnjen tako da ulazi u kućište i čini jednu kompaktnu celinu. Uređaj dolazi u crvenoj, žutoj i beloj boji sjajnog, i cijan, sivoj i crnoj boji mat kućišta, a našem testu bio je crni model.



Prednja strana uređaja prekrivena je Gorilla Glass zaštitnim staklom, što nije slučaj kod modela 820. Na gornjoj strani nalazi se Nokijin logo i prednja kamera, dok se dole nalaze tri kapacitivna dugmeta, back, WP i pretraga. Čini se kao da su jače izraženi ti kapacitivni dugmići i Nokijin logo nego što je to kod modela 820. Na zadnjoj strani nalazi se blic, i kamera koja se u nalazi u metalnom okviru, zajedno sa natpisom Carl Zeiss. Taj deo je magnet za prste i sve vidove prljavštine, zato što se bukvalno radi o materijalu koji liči na ogledalo, ima visok sjaj, a i zaista se možete videti na njemu.

Sa gonje strane kućišta nalazi se ulaz za micro SIM karticu kao i sekundarni mikrofon i ulaz za 3.5 mm slušalice. Leva strana ostala je prazna, a na desnoj se nalaze tri dugmeta, za regulisanje zvuka, otključavanje/zaključavanje ekrana i dugme za kameru. Sa donje strane, nalazi se jak zvučnik i micro USB ulaz za povezivanje na računar ili punjač.

Dizajn

Minimalistički dizajn izgleda prilično lepo, ali ipak mora se naglasiti da su što se ovog uređaja tiče, dizajneri i inženjeri ipak bili u svađi. Na pojedinim delovima ovaj uređaj se oseti kao da je iznutra "šupalj" (što verovatno većina neće primetiti), a ceo ima zamalo dvesta grama, i to uz debljinu od 10,7 mm, što je nešto više u odnosu na top modele drugih proizvođača. Lepo leži u ruci i pogodan je za svakodnevni rad, iako će onima koji nisu svakodnevno koristili tako "velike" telefone trebati malo vremena da se naviknu. Ipak zbog svoje težine od 185 grama nije baš pogodan za dugo držanje u jednoj ruci, ali vremenom to postane navika pa i ne predstavlja problem. I uprkos veličini, budite sigurni da je uređaj moguće potpuno normalno koristiti jednom rukom.

Ono što je zamereno Lumiji 820, a to je da je zadnja maska magnet za otiske prstiju zbog svog sjaja, ovde nije tako, barem u mat verziji koja je nekako bolja od sjajne baš zbog toga. Visoki sjaj možda izgleda lepše, ali je mat svakako zahvalniji za "održavanje". Definitivno, pohvala ide za celokupni izgled uređaja, iako je trebalo poraditi na tome da bude malo tanji i lakši.

Ekran

Radi se o IPS LCD ekranu, rezolucije 768x1280 px, što rezultuje gustoćom od približno 332 ppi (piksela po inču). Ovde se radi o izuzetno kvalitetnom ekranu, primetno boljem od onog koji je ugrađen na Lumiju 820. Visok kvalitet ogleda se i u dobrom uglu vidljivosti, a zahvaljujući Nokijinoj ClearBlack tehnologiji koja je prisutna i u ovom uređaju (zapravo se radi o posebnom polarizacionom sloju/filteru), moguće je normalno čitati tekst ili pregledavati fotografije pri jakom suncu ili drugom izvoru jake svetlosti. Takođe treba istaći da su i ovde (kao i u Lumiji 820) ugrađeni senzori spoljnog osvetljenja, pa će ekran sam balansirati boje i osvetljenje prilikom korišćenja i to po principu da u tamnijim prostorijama smanjuje osvetljenje ekrana, dok na jakoj svetlosti ili suncu povećava, a što je svakako veliki plus. Zadiviće vas prikaz boja koji će definitivno ostaviti dobar utisak zbog kojeg ćete zaboraviti na sve mane uređaja.

U hladnim danima, odlično radi sa rukavicama, takođe, možete ga koristiti i noktima, ali sve to rezultuje nešto većom potrošnjom baterije.

Nesumnjivo, ovde se radi o ekranu visokog kvaliteta, možda i najboljem trenutno na tržištu smartphonea.

Kamera

Radi se o jednoj od najmoćnijih kamera trenutno dostupnim na tržištu. Malo je reći da je kamera oduševila kvalitetom fotografija i videa. Ipak, mora se napomenuti da Nokia na ovom modelu ističe PureView, ali to nije onaj PureView koji postoji u modelu 808. Na dnevnom svetlu, snimci su izuzetnog kvaliteta, a noću nešto manjeg, ali još uvek odličnog i vidno boljeg u odnosu na druge uređaje. Noćno snimanje je dobro zahvaljujući brzo pulsirajućem LED blicu, koji daje odlične reziltate pri snimaju objekata u blizini. Ovim telefonom napravićete fotografije veličine 3264x2448px, ili snimiti video FullHD kvaliteta 1080p pri 30 fps (slučica po sekundi), sa odličnom optičkom stabilizacijom, a tu je i Carl Zeiss optika.

Interfejs kamere je relativno dobar, zapravo isti onaj kao kod modela 820, za podešavanja potrebno je kliknuti na ... (tri tačkice) dok su ispod ikonice za lako prebacivanje na video režim, prednju kameru, uključivanje/isključivanje blica i lenses aplikacija, o kojima će biti više reči pred kraj. Podešavanja, kako fotografija tako i videa su jednostavna čak i za totalne početnike. Ukoliko na prst povučete na desno, prikazaće vam se poslednji snimci.

Prilikom snimanja videa, optička stapbilizacija je odliča, jednostavno nema telefona na tržištu koji će omogućiti da se vama više tresu ruke nego slika, što je definitivno najveći plus softverske nadogranje. Nokiji uopšte nije trebao onaj skandal sa reklamom prilikom predstavljanja, kada je sjajno oko geekova primetilo da se zapravo radi o profesionalnoj kameri a ne Lumiji 920, a što su posle iz Nokije i priznali, jer su video snimci u hodu u najmanju ruku odlično stabilizovani. Prilikom snimanja, zvuk se snima sa tri mikrofona i odličnog je kvaliteta, iako se radi tek o mono zvuku.

Takođe, kao i kod Lumije 820, uz duže držanje dugmeta za kameru ista će se aktivirati čak iako je ekran zaključan.

Test kamere
- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 48MB)
- Video - dan, mačka - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - dan, u hodu (test optičke stabilizacije) - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, ulica - Pregled i/ili preuzimanje

Svi fajlovi testa kamere su na Dropbox-u. Fotografije su bez obrade zapakovane u zip fajl. Video snimke (takođe bez obrade) možete da pogledate direktno posetom linka ili ih preuzmete i pogledate na više uređaja. Razlog postavljanja na Dropbox je očuvanje kvaliteta videa (npr. mnogi pričaju da YouTube smanjuje rezoluciju, a što je i tačno, tako da se realna slika testa ne vidi kako treba). Fotografije i video snimke možete da koristite samo u lične svrhe, zabranjena je objava na drugim web stranicama.

Baterija
Ovaj uređaj dolazi sa baterijom kapaciteta 2000 mAh, koja će bez problema izdržati ceo jedan dan, ali i više uz umereno korišćenje. Glavni problem je taj što bateriju nije moguće zameniti (osim u servisu). Na testu je baterija odlično podnela višesatno surfovanje, igranje 3D igrica i Deezer muziku, što spada u jedno od najzahtevnijih operacija, mada joj reset na fabričko i više isključivanja i ponovnog uključivanja uređaja nije baš najbolje palo. Ipak, čini se da baterija u Lumiji 820 bolje izdržava iako ima kapacitet od tek 1650 mAh. Razlog tome je što je Lumia 820 u nešto slabiji telefon, sa ekranom koji je drugačiji i manje rezolucije, a svi vrlo dobro znamo da je ekran najveći potrošač. Ali ipak baterija je dosta izdržljiva, slobodno možemo reći da je bolja od većine (ako ne is svih trenutno) ugrađenih u Android uređaje, mada tu veliku ulogu igra dobro optimizovan Windows Phone. Manje od dva ipo sata trebaće vam da napunite bateriju od 0-100%, što je sasvim dobro vreme.

Utisak

Ovde se radi o jednom odličnom telefonu. Iako bi neki rekli da je uređaj nedovršen i da mnogo toga fali (poput prave PureView kamere visoke rezolucije) to nije tako. Istina, mogao je da bude nešto snažniji od Lumije 820, ali ovaj uređaj ipak ima čime da se pohvali. Ekran dijagonale 4.5 inča je jedan od najboljih na tržištu, svojim kvalitetom znatno je bolji od konkurentnih modela pokretanih Android-om. Lep dizajn i visok kvalitet izrade ono su čime ovaj uređaj može da se pohvali ako izuzmemo činjenicu da se radi o 185 grama teškom telefonu. Takođe treba zameriti nemogućnost proširenja memorije eksternim karticama. Ali s druge strane tu je bežično punjenje, skroz dobra stvar (ako taj bežični punjač nađete u Srbiji).

Ukoliko ste spremni da izdvojite veću količinu novca za smartphone, ovo je pravi izbor jer defiitivno vredi. O Windows Phone-u 8 dosta je napisano u recenziji Lumije 820, stoga stoga tamo pročitajte utiske. Sve "fore i fazoni" koji važe za 820, važe i za 920. Bitno je naglasiti svima koji misle da bi ovaj telefon bio bolji da je sa Android-om - to nije baš tako. Da ovaj telefon ima Android, po malo čemu bi se razlikovao od Android telefona drugih proizvođača. Nokia evidentno mnogo ulaže u Windows Phone.



U ponudi Telenora, smartphone Nokia Lumia 920 možete kupiti za 1 dinar uza paket Prenesi Premium XL i ugovor u trajanju od dve godine, a kompletan cenovnik možete da pogledate na ovoj stranici.

Ocena: 4.8 od 5
Ustupio: Telenor

Uskoro: Recenzija aplikacije Deezer za Windows Phone

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
25
  1. Анониман kaže,

    Super telefon ali pre sam za 820


  2. asdf kaže,

    opet taj windows


  3. Анониман kaže,

    kupujem, jednog dana kad bude vise para


  4. Анониман kaže,

    sjajan telefon sa sjajnom kamerom, imao sam prilike da isprobam. jedina mana je prevelika cena


  5. Marko kaže,

    Vidim da recenzije radite zahvaljujući Telenoru, imate li možda informaciju kada će kod njih doći Sony Xperia Z ili HTC One, raspitivao sam se u prodavnicama kažu da ne znaju. Vidim da VIP već ima Xperiju.


  6. @Marko
    Nemam informaciju kada bi mogli da se pojave u Telenoru, ali mogu pitati :)


  7. Анониман kaže,

    sjajan telefon, odlična recenzija


  8. neki tamo kaže,

    lepa mačka na videu :)


  9. Анониман kaže,

    Windows Phone 8 ostaje bez podrške sledeće godine!!!


  10. Анониман kaže,

    Molio bih da mi objasnite kako se Nokia lumina 920 povezuje sa Windovsom XP? Da li se usniva neki program u PC ili nekako drugacije? Hvala!


  11. Iskreno nemam pojma, na Windows 7 odmah učita kao običan USB, i sve je lepo raspoređeno po folderima...


  12. Анониман kaže,

    Al ste brzi svaka vam cast Bojane! :) Iznenadili ste me bas!Ja mislio da dodjem za dva dana opet, kad ono stigao odgovor! Hvala! Jos samo jedno pitanje, da li znate ima li uputstvo za upotrebu na srpskom negdje na netu? Puno hvala i pozdrav, Pedja


  13. Mora se :)
    Možda ima, mada ja sam našao samo za 820 http://www.nokia.com/rs-sr/podrska/proizvodi/lumia820/preuzimanje/
    Inače, ide štampano uputstvo (u Telenoru).


  14. Анониман kaže,

    lumia 800 može da se poveže sa Windows XP jedino ako je pack3. Verovatno tako i 920.


  15. Анониман kaže,

    Mislim da je za povezivanje sa XP potrebno prvo instalirati Nokia Care Suite, potom otici u install folder istog i tamo naci direktorijum Drivers, odatle instalirati sve sto ima i pokusati povezivanje na racunar.


  16. Анониман kaže,

    Ja imam SP2 winxp, i lumia 820 se povezuje kao svaki usb...ne znam otkud to za sp3...


  17. Анониман kaže,

    A šta ako mi padne na pločice, beton ili tako nešto od čega mu je maska metalna ili plastična jel ima da se kupi zaštita???


  18. Plastika.
    Imaš silikonske zaštite, evo npr. ovde > http://dx.com/s/lumia+920+case mada verujem da ima i u Srbiji :)


  19. ACa kaže,

    A ako mi padne na pod šta onda???


  20. Анониман kaže,

    Ala ste brzi ... jel će izdržati pad???


  21. Pa sad, zavisi na koju stranu je pao, sa koje visine, na kakvu podlogu... ali verujem da će ostati čitav..
    Evo jednog od testova
    http://www.youtube.com/watch?v=Z9cJrUtsLKc


  22. Unknown kaže,

    Treba mi savet. Da li je bolje uzeti 920 ili 820, s obzirom da je razlika u ceni 150+ evra? Da li je po tebi 920 toliko bolja da vredi dati toliko para vise za nju nego za 820?


  23. Ja sam sebi kupio 820 :)
    Mogu da menjam maske (postoji i maska za bežično punjenje) i bateriju. Lakši je i praktičniji, bar meni. I usput mogu da ubacim memorijsku karticu.

    Ali ako ti treba malo bolja kamera (npr. onoj na 820 nedostaje kvalitetna optička stabilizacija) i ekran - onda 920.


  24. Unknown kaže,

    Ja imam Nokiju L 920 vec 3 mj. Sve je bilo ok do juče, htjela sam da slikam i kada sam ukljucila kameru tel.je počeo da vibrira i slike su naravno bile mutne. Mislila sam da sam ukljucila neki efekat ali nisam, vratila sam tel na fabricka podesavanja ni to nije pomoglo. Ako neko zna sta mu je pomagajte. Hvala


  25. Анониман kaže,

    Imam sim karticu koja ne moze da stane u nokiju 920,zar moram kupovati novu i menjati sad broj.Ako je tako to mi se ne dopada.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.