Recenzija: Nokia Lumia 930


Nokia, nekada vladar tržišta mobilnih telefona a danas deo Microsoft-a, nastavlja da propada, a za njeno propadanje jednim delom je kriv isti taj Microsoft. Ipak, nezavidna situacija u kojoj se nalaze, ne sprečava ih da daju svoj maksimum i ponude odlične uređaje.

Upravo jedan hardverski jak telefon, koji pokreće sada već odlično upeglani Windows Phone 8.1 nam stigao nam je na test - Nokia Lumia 930.

Lumia 930 dolazi sa hardverom koji je apsolutno konkurentan ostalim igračima na tržištu, a ima moderan dizajn i čvrsto kućište.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ AMOLED, 1920x1080, 441 ppi, Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
- SoC: Qualcomm Snapdragon 800
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.2 GHz
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 32 GB
- Povezivanje: 2G, 3G (HSPA+), 4G (LTE), WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC
- Kamera: 20 MP/1080p, OIS, Oversampling
- Prednja kamera: 1,2 MP/720p
- Baterija: 2420 mAh
- OS: Windows Phone 8.1

Plus
- Odličan ekran
- Dizajn i kvalitet izrade
- Hardver i softver
- Kamera

Minus
- Baterija nije izmenjiva
- Ne podržava Nokia Glance funkciju
- Memorija nije proširiva karicama
- Uz telefon ne dolaze slušalice

Dizajn i kućište

Nokia je poznata po izuzetno lepim i privlačnim dizajnu kućišta, setimo se Lumije 800/900, kasnije modela 920 i 1020 koji su imali gotovo identičan dizajn - iz jednog komada koji deluje kao da je presečen sa gornje i donje strane. Sada su se odlučili za malo drugačiji princip, sa zaoboljenijim ivicama i izgledom pločice (da ne kažemo ciglice).

Lumia 930 je izuzetno simpatična i dostupna u raznim šarenim bojama koje će sigurno primetiti i na drugoj strani ulice. Na testu nismo imali baš takvih blamova s obzirom da smo dobili crni model.

Kućište je izuzetno kvalitetno, plastika je čvrsta, a sam uređaj u ruci daje premium utisak. Ekran je odlično uklopljen u celinu, a ivice su blago zaobljene. Sve tipke, kao i uvek su na desnoj strani, a s gornje strane smešten je ulaz ua SIM karticu i 3,5mm audio jack. Ulaz za microUSB smešten je s donje strane.

Same tipke na aluminijumskom okviru su dobrog kvaliteta, a njihov izgled ne odudara od filozofije ostalog dela kućišta. Odlična stvar koju Nokia praktikuje već nekoliko generacija uređaja je i fizičko dugme za kameru.

Da sumiramo sve - Lumia 930 je prelep telefon sa odličnom čvrstinom kućišta. Kada ga držite u ruci primetićete kvalitet, veći od onog na Samsung-ovom Galaxy 5 ili LG-evom G3. Ipak, ima i mana - debljina uređaja je ne tako malih 9,8 mm št je za današnje vreme ipak malo previše.

Ekran

Nokia je odlučila da sa Lumijom 930 uđe na tržište kome Android već suvereno vada - top modeli sa ekranom od pet inča. Ekran dolazi sada već standardnom rezolucijom od 1920x1080px što donosi gustoću od 441 ppi. Ovo je više od retina granice koja je nekih 320 ppi, i znači da je nemoguće videti pojedini piksel golim okom.

Ekran je sada umesto u LCD izrađen u AMOLED tehnologiji koji najviše viđamo u Samsung-ovim uređajima. Za razliku od LCD-a, nudi nešto drukčiji prikaz boja ge su tamnije nijanse realnije prikazane, a auglovi vidljivosti praktično dovedeni do savršenstva.

Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 3 zaštitno staklo protiv grebanja.

Mana ekrana je izostanak Nokia Glance finkcionalnosti, koja je na ranijim modelima omogućavala prikaz sata i notifikacija na zaključanom ekranu. Razlog nedostupnosti leži u nekompatibilnosti Nokia Glance sistema s novom ekranskom tehnologijom, što je potvrđeno iz same kompanije.

Hardver

Lumia 930 je nakon Lumije 1520, drugi Nokijin uređaj koji pokreće jedan od najboljih mobilnih procesora - Snapdragon 800. Unutar ovog procesora nalaze se četiri Krait 400 jezgra na taktu od 2,2 GHz, a za grafiku se brine Adreno 330 GPU. Tu je i 2 GB RAM-a što je i više nego dovoljno. Ovakva specifikacija je i više nego dobra, s obzirom na činjenicu da je sam Windows Phone odlično optimizovan i da odlično radi na slabijem hardveru, za razliku od npr. Android-a.

Lumia 930 dolazi sa 32 GB interne memorije, i nažalost ona nije proširiva memorijskim karticama, ali uvek možete koristiti cloud, primera radi, OneDive sada daje čak 30 GB besplatno.Takođe, još jedna od mana je i ta što nije podržan USB on-the-go protokol.

Spomenimo još samo to da Lumia 930 koristi nanoSIM standard, što znači da ćete kod operatera morati da zamenite karticu ili da isu isečete na sopstvenu odgovornost.

Povezivanje i multimedija

Lumoa 930 se povezuje na uobičajene protokole kao što su WiFi, DLNA, GPS i Bluetooth, i NFC, ali ne i gore spomenuti USB on-the-go. Povezivanje sa PC računarom preko USB-a je proteklo bez problema. Ipak, neki javljaju da Mac računar nije prepoznao Lumiju ni kao spoljašnji disk.

Podržane su sve tri aktuelne generacije mobilnih mreža, dakle 2G, 3G i 4G (koji u Srbiji ne postoji).

Kvalitet razgovora i prijem su odlični.

Još jedna zanimljiva stvar je i Lumia Beamer gde koji mogućava da podelite sadržaj ekrana na drugom uređaju. Potrebno je tek da odete na http://beam.nokia.com, skenirate QR kod i na ekranu vašeg računara u trenutku vidite sadržaj ekrana vaše Lumije. Svaka nova promena sadržaja vidljiva je nakon što uređaj zatresete.

Pregled multimedijalnih sadržaja je na visokom nivou. Jačina spoljnjeg zvučnika je vrlo dobra, mada smo za jedan top model očekivali i nešto veću. Uz telefon se ne isporučuju slušalice.

Softver

Windows Phone je tradicionalno dobro optimizovan i brz sistem. Njegova lepota često je bila predmet diskusija, nekima su pločice bile super a nekima bezveze. Istina je do skoro bila tu negde između, ali sa pojavom Windows Phone 8.1 sistema, žive pločice su postale još bolje i moćnije.

U pozadinu pločica moguće je postaviti fotografiju pa sada nisu toliko monotone, stigao je notifikacioni centar, u proširenom polju moguće je odabrati 4 proizvoljne prečice ka često koriščenim podešavanjima. Novost me i prošireni početni ekran gde je sada moguće dodti i treći stupac pločica (kao na 6-inčnim modelima 1320 i 1520). Veličina pločica se može kombinovati.

O brzini i stabilnosti nije potrebno trošiti previše reči s obzirom na činjenicu da WP odlično radi i na znatno slabijem hardveru.

Manjak aplikacija koji su mnogi navodili kao manu, sada je gotovo nespostojeć jer sve bitnije aplikacije postoje i za Windows Phone. Naravno, primetno je da fale Google-ove aplikacije ali za to Microsoft nije odgovoran već Google.



O aplikacijama koje dolaze uz uređaj nećemo mnogo trošiti reči s obzirom da je to donekle standardni set koji smo više puta opisivali, napomenućemo samo da Lumia 930 dolazi i sa Health & Fitness aplikacijom koja ima sličan princip kao i slične aplikacije drugih proizvođača. Naravno, pun Office paket je i dalje tu besplatno.

Kamera

Kod Lumia smo već navikli na ozbiljno dobre kamere. Iako je Lumia 1020 još uvek telefon sa najboljom kamerom, ni ona ugrađena u model 930 nije za bacanje, čak štaviše, odlična je.

Nokia dosta ulaže u kamere i može se reći da je na tom pilju bolja od konkurencije. Pored ugrađenog Ziess sočiva tu je i PureView tehnologija koja pomoću oversamplinga omogućava kreiranje visokokvalitetnih fotografija manje rezolucije od one specificirane na senzoru.

Lumia 930 ima kameru od 20 MP u odnosu 4:3 dok ukoliko fotografišete u odnosu 16:9 pada na 16 MP. Uvek možete da odaberete i samo 5MP fotografije koje koriste spomenuti oversampling. Podsećanja radi, ova tehnologija od više piksela odabere one najbolje i spaja ih u manje, što na kraju donosi jako dobar kvalitet koji ne zauzima mnogo mesta za skladištenje.

Fokusianje je dosa brzo, a u mnogome će pomoći fizičko dugme za okidanje. Nokia forsira svoju Pro kameru (koja i jeste najbolja) ali možete slikati i drugim koju možete skinuti sa Windows Phone Store-a.



Lumia 930 sadrži senzor veličine 1/2.5 inča, dok svaki pojedini piksel meri 1,12 µm, što odgovara veličini piksela u senzoru Lumije 1020. Ovo u praksi znači da će Lumia 930 postizati približno jednak kvalitet fotografija kao Lumia 1020, premda se s njom opet ne može direktno uporediti zbog realno manjeg broja piksela i prilagođenog oversampling algoritma. Poređenja radi, Sony Zperia Z2 ima senzor veličine 1/2.3 inča, što je zanemarivo više, dok npr. senzor iPhonea 5s ima manji senzor veličine 1/3 inča.

Generalno, razlika u kvalitetu fotografija između ova dva modela nije velika, ali u uslovima lošije osvetljenosti Lumia 1020 još uvek daje realno bolji rezultat zbog većeg otvora blende. Upravo zbog toga je na Lumiji 930 u mraku pametnije korisiti tipku za okidanje na ekranu, jer u slučaju pritiskanja fizičke tipke reskirate povećano treskanje koje zbog kompenzacije produžnja ekspozicije rezultuje nešto manjom oštrinom i većom dozom zrnatosti.
Dvostruki LED blic će se pobrinuti da u mraku dobijete kvalitetne i dobro osvetljene fotografije.

Treba pohvaliti optičku stabilizaciju koja se naviše može primetiti u kvalitetu snimljenog videa. Kod snimanja, videa i audio sadržaja, naglasak je dat na sistem od 4 mikrofona čija svrka je maksimalno smanjenje šumova.

Kako izgledaju fotografije i video snimci napravljeni ovim uređajem možete pogledati ovde.

Baterija

Lumia 930 dolazi sa baterijom kapaciteta 2420 mAh koja osigurava jedan pun dan korišćenja, pa čak i dva u slučajevima manje upotrebe. S obzirom da je Windows Phone dosta štedljiv po pitanju baterije, mramo napomenuti da to kod ovog modela nije baš primetno s obzirom da se baterija brže torši nego kod nekih starijih, npr Lumije 1520 ili 1020. Bateriju je nemoguće izvaditi (osim u servisu).

Utisak

I dok je Lumia 1520 vrhunski uređaj, ali malo prevelik - Lumia 930 je kompletno rešenje koje može da bude ozbiljan konkurent Android top modelima. Odličan kvalitet izrade, kamera iznad očekivanja, vrhunski hardver i dobro optimizovan softver su ono što vam ovaj telefon nudi. Uz to, njegov AMOLED ekran od 5 inča je jedan od najboljih na tržištu.

Cena je u skladu s drugim Android konkurentima. Dakle Lumia 930 nije jeftin nego kvalitetan uređaj.



Lumia 930 dostupna je u Telenor ponudi već za 1 dinar uz Premium paket i ugovornu obavezu od 2 godine. Više o ponudi pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    odlican telefon, steta sto mnogi nnisu prepoznali koliko je windows zapravo super


  2. Unknown kaže,

    No glance,no buy!


  3. Анониман kaže,

    Svidja mi se telefon, specifikacije su predobre i cena je ok, steta sto nema Glance, i sto je fizicki malo malo debeo :)
    Sto se tice softvera, Microsoft kao da ne zeli da prati konkurenciju, i ne slusaju previse svoje korisnike i njihove potrebe. Volim Windows Mobile operativni sistem zbog jednostavnosti i brzine rada, ali mi ponekad bas nedostaju neke androidove prednosti, pa i aplikacije.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.