Recenzija: Nokia Lumia 1020


Nakon što su sredinom prošle godine predstavili Nokia 808 PureView telefon, koji je doneo kameru od 41 MP, u isto vreme korisnici su bili i oduševljeni i razočarani. Kamera i njene mogućnosti, predstavljale su pravo tehnološko čudo, nešto s čim nijedan proizvođač nije mogao da se meri sa Nokijom. Ali, uz oduševljenje kamerom, u isto vreme bilo je prisutno i totalno razočarenje po pitanju operativnog sistema, stari i realno neupotrebljivi Symbian niko nije želeo. Zbog toga, Nokia je "popila" mnogo kritika, niko nije očekivao da će se kompanija odlučiti za platformu koja umire. S obzirom da telefon nije baš najbolje prihaćen upravo zbog Symbian-a, Nokia se bacila na posao, a rezultat rada je Lumia 1020, uređaj sa isto tako dobrom kamerom, ali mnogo boljim Windows Phone operativnim sistemom.

Iako mnogi smatraju da je Nokia opet napravila grešku zato što nije koristila Android, zapravo je napravila odličnu stvar, Windows Phone je fluidniji, jednostavniji i bolje čuva bateriju.

Specifikacija
4,5″ AMOLED ekran, reyolucije 768x1280 tačaka, 334 ppi gustoća piksela, Puremotion HD+ i ClearBack tehnologije, Gorilla Glass 3
- Dvojezgreni 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon™ S4 procesor takta 1,5 GHz
- Adreno 225 geafički procesor
- 2 GB RAM memorije
- 32 GB memorije za skladištenje, nije proširiva
- 41,0 MP PureView kamera, Carl Zeiss optika, optička stabilizacija slike, Xenon + LED flash, snima video 1080p pri 30 fps, video stabilizacija, 4x zoom bez gubitaka kvaliteta
- 1,2 MP prednja kamera
- 2000 mAh baterija
- 2G/3G/4G, WiFi, DLNA, USB 2.0, Bluetooth, stereo FM radio sa RDS-om
- Masa: 158 g, Dimenzije: 130.4 x 71.4 x 10.4 mm
- Microsoft Windows Phone 8 operativni sistem


Plus
- Trenutno najbolja kamera ugrađena u telefon
- Sjajan ekran
- Odlične foto aplikacije

Minus
- Nije moguće zameniti bateriju
- Nema ulaz za memorijsku karticu

Kućište i dizajn

Dizajn kućišta Lumije 1020 ne razlikuje se puno od drugih Lumia modela, pa tako primera radi, na prvu nećete primetiti nikakvu razliku u odnosu na npr. Lumiju 920.

Na prednjoj strani nalazi se ekran veličine 4,5 inča koji je savršeno uklopljen u ostatak kućišta od polikarbonata. Tu je i prednja kamera pre svega namenjena video pozivima. Ispod ekrana nalaze se tri kapacitivne tipke, back, WP (za povratak na početni ekran) i tipka za pretragu. Nokia je tu malo napravila grešku, zato što je ostavila jako veliki prostor iznad i ispod tih tipki, što povećava dimenzije uređaja.
Na donjoj strani nalazi se ulaz za micro USB, glavni mono zvučnik i ulaz za vrpcu za nošenje. Na gornjoj strani nalazi se ulaz za micro SIM karticu, 3,5 mm audio ulaz i rupica za mikrofon. Leva strana je skroz prazna, a na desnoj su tri dugmeta, za pojačavanje/smanjenje glasniće, dugme za ukljulenje/isključenje i okidač kamere.

Sa zadnje strane nalazi se veliko kružno ispupčenje u kome se nalazi optika kamere, zajedno sa Xnenon blicom i pomoćnim blicom. Na dnuu nalaze se dva pina koja služe za bežično punjenje uređaja.

Što se ergonomije tiče, uređaj je potpuno pogodan za koriščenje jednom rukom. U odnosu na model 920, Lumia 1020 lakša je 30-ak grama. Ipak, telefn ima veliku "grbu" sa zadnje strane koja s jedne strane malo otežava korišćenje, a s druge može biti korisna jer telefon teže može da isklizne iz ruke.

Ekran

Lumia 1020 ima AMOLED ekran veličine 4,5 inča sa rezolucijom 1280x768 px. U poređenju sa ostalim top uređajima, ovo je manje, ali u isto vreme nije mana zato što nije moguće videti piksele golim okom pri normalnom korišćenju.

Veliki plus ekrana je i ClearBack tehnologija koja ima polarizirajući filter, koji za rezultat daje mnogo bolju vidljivost ekrana pri direktnom suncu. Takođe, tu je i PureMotion HD+ tehnologija, koja svodi vreme osvežavanja ekrana na minimum. Jedino što može predsatvljati manu jeste PenTile matrica ekrana, koja u određenim uslovima može da uzrokuje gubitak na oštrini teksta, ali to se ne primećuje prilikom normalnog svakodnevnog korišćenja.



Kao zaštita, preko ekrana nalazi se Gorilla staklo treće generacije, koje će sprečiti ogrebotine i pucanje ekrana.

Povezivanje

Nokia Lumia 1020 se na računar povezuje preko USB 2.0 kabla, koji služi i za punjenje uređaja. Od mobilnih mreža, standardno se povezuje na 2G i 3G, ali nudi i 4G - iako ta mreža još uvek nije dostupna u Srbiji, očekuje se da će uskoro biti pa ćete na vašoj Lumiji 1020 moći da surfujete i velikim brzinama.

Tu je i NFC, Bluetooth (stara verzija) 3.0, i naravno WiFi, DLNA, GPS...

Kamera

Za početak, da razjasnimo jednu stvar - kamera ugrađena u Lumiju 1020 je bolja od svih trenutno dostupnih na tržištu. Mnogi još uvek čvrsto veruju da je ona na Sony Xperia Z1 bolja, ali nije.

Lumia 1020 ima senzor od 41 MP, ali u niko vas ne tera da snimate tolike fotografije, možete odabrati i samo snimanje 5 MP fotografija. Dakle, u podešavanjima možete postaviti snimanje samo 5 MP fotografija ili snimanje i 5 MP i pune rezolucije, odnosno 34 ili 38 MP, što zavisi da li koristite 16:9 ili 4:3 odnos stranica fotografije, Fotografije od 5 MP koje možete snimiti služe za slanje ili odmah deljenje na društvene mreže, što je zaista korisno, zamislite da kačite fotografiju pune rezolucije koja ima 10 ili 12 MB, to bi bilo sporo i pre svega skupo. Dakle, 5 MP snimak je tu za brzo deljenje i ima oko 2 MB. Ako mislite da je 5 MP malo - varate se. Takve fotografije se mogu meriti sa fotografijama snimljenim drugim uređajima koji imaju npr. 8 MP, a može se reći da su čak i bolje od njih. Tajna je u oversamplingu koji se primenjuje na fotografije.

Oversampling je najjednostavnije objasniti ovako: kada snimite fotografiju pune rezolucije, ona se konvertuje i u istu 5 MP fotografiju, s tim da se od 7 susednih piksela napravi jedan koji je najboljeg kvaliteta, pa je zato i slika koja je rezultat takve kompresije oko 7 puta manja. Takav "super pixel" koji se koristi za 5 MP fotografiju, softverski se pravi algoritmom koji je Nokijina poslovna tajna, i zato se o celoj tehnologiji zapravo i ne zna mnogo. U priloženim snimcima možete pored onih originalne veličine, videti i te 5MP snimke, čisto da dobijete jasnu sliku o kako moćnoj tehnologiji se zapravo radi.


Kliknite na sliku da bi je uvećali. Primetno je da 1020 ima manju zrnatost (šum) i više detalja i jače boje. Foto: IT vesti

41-megapixelni senzor ima veličinu od 1/1.5 inča, što je oko 5 puta veće od senzora koji se inače ugrađuju u mobilne telefone, ali i otprilike dvostruko manju od senzora u modelu 808, dok je veličina pixela 1,1 mikrona. Senzor ima pozadinsko osvetljenje što će rezultovati mnogo biljim fotografijama pri uslovima slabijeg psvetljenja. Nokia je, u saradnji sa Carl Ziess-om napravila modul od 6 sočiva, jedno sočivo napravljeno je od stakla, a ostala od plastike visokog kvaliteta.

Naravno, Nokia je ugradila i drugu generaciju optičke stabiizacije, pa se tako sada ne pomera samo sočivo kamere, već ceo unutrašnji modul.

Što se blica tiče, Nokia je ugradila jak Xenon blic, a pored njega nalazi se i tzv. focus light, odnosno svetlo za fokusiranje. Zanimljivo je da možete koristiti samo focus light ukoliko nije potrebno mnogo svetla, a ukoliko jeste, tu je i izuzetno jak Xenon blic, koji može da osvetli objekte do 3 metra udaljenosti.



Zumiranje je ono što Nokia na ovom modelu zapravo najviše ističe. Digitalni zoom je zaista sjajan, pruža zumiranje do 3x, i to na način da se povećavanjem zooma, jednostavno cropuje deo senzora i prikaže samo taj jedan željeni deo. To znači da je odnos pri najvećem zoomu 1:1, tačnije jedan rezultantni piksel odgovara jednom pikselu koji dolazi iz senzora kamere. S druge strane, kada je zum 1x, dolazimo do početne priče, odnosno jedan pixel odgovara 7 piksela, odnos je tada 1:7.

Što se tiče "popravljanja" nakon fotografisanja, ukoliko je na slici nešto previše daleko, možemo zumirati do 3x i iseći samo željeni objekat, ali tada rezolucija opada na 5 MP.

Možda jedina mana cele mašinerije je ta što je praktično nemoguće snimti dobru macro fotografiju pri udaljenosti od npr 5 cm, ovde je ipak, da bi se dobro fokusiralo i napravilo na kvalitetno, potrebno oko 15 cm udaljenosti senzora kamere od objekta koji se slika.

Uz odličnu hardversku platformu za fotografisanje, dobro je odrađena i softverska, pa tako uz aplikaciju Nokia Creative Studio, na snimljene fotografije može dodati neki efekat (slično Instagram-u) kako nbi fotografija bila bolja. Takođe možete i zamutiti određeni deo fotografije kako bi se fokus stavio na nešto drugo. Moguće je ukloniti efekat crvenih očiju, podesiti balans boja, kreirati kolaže fotografija... Ima mnogo opcija pa je najbolje da sami istražujete. Tu je i aplikacija Nokia Panorama koja služi, kao što joj i ime kaže, snimanje panoramskih fotografija pomeranjem telefona u smeru lebo prema desno, Fotografija koja se dobije na kraju sigurno neće oduševiti, s obzorom da ima veličinu od tek 1277x213 px.

Nokia Pro Cam zapravo je i gralvna aplikacija za slikanje, naravno, možete koristiti i običnu aplikaciju Camera koja ide standardno sa Windows-om, ali ova je ipak mnogo bolja. Ima minimalistički dizajn, lako je podesiti kada znate kako. Ako niste profesionalni fotograf, na prvu će vam sve opcije biti malo čudne, ali s vremenom ćete sve savladati i praviti odlične fotografije. Da bi lakše naučili, tu je i tutorial koji će objasniti kako zapravo funkcioniše svaka od opcija kamere.



Možete podešavati balans bele, tip fokusa, brzinu okidača, korekciju osveljenja (na gornjoj strani), a u desmom delu se prikazuje točkić koji donosi razna druga podešavanja.

Brzina okidača se može podesii od 1/60000 s, pa sve do 4 sekunde, ISO ide od 80 do 3200, a fokus od 15 cm pa do bukvalno beskonano. Ukoliko niste prfesionalac, za početak koristite automatske vrednosti, dok ne savladate sve.

Možete podesiti i rezoluciju za snimanje videa, na 1920x1080 (Full HD) ili 1280x720 (720p), uz mogućnost snimanja 24, 25 ili 30 sličica po sekundi (fps).

Povlačenjem prsta bio gde po ekranu može se zmirati prilikom snimanja, i to do 3x za fotografije, 6x za video pri rezoluciji od 720p ili 4x za Full HD 1080p.

Nokia Smart Cam je još jedna zanimljiva aplikacija koja omogućava snimanje do 10 slika odjednom, unutar 3 sekunde, i prikazuje ih korisniku kako bi odabrao najbolju. Posebno je zanimljivo i detektovanje lica, pa tako lice možete menjati na fotografijama, da npr, svi budu nasmejani, a može se i obrisati određeni objekat koji je uleteo prilikom fotografisanja. Treba napomenuti da će ova aplikacija biti dostupna svima sa Amber nadogradnjom.

Dosta je napisano, sada pogledajte fotografije i video snimke napravljene ovim uređajem:

Test kamere:
- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 183 MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, vatromet (sa zumiranjem) - Pregled i/ili preuzimanje

Baterija

Lumia 1020 dolazi sa baterijom od 2000 mAh, što možda na prvu i neće oduševiti, ali zapravo se radi o dosta dobroj autonomiji. Ceo dan će izdržati bez problema, uz umereno fotografisanje, surfovanje i razgovore. Dakle, nema problema sa trajanjem baterije. Ipak, to sve zavisi od korisnika. Autor ovih redova, inače testirao mnogo telefona, i sam vlasnik Lumije 820, dao bi ocenu 9/10 za bateriju. Jedino bolji bio bi Samsung Galaxy Note 3 i Galaxy S4. Dakle, baterija je na nivou ostalih iz visoke klase.

Utisak

Radi se o zaista sjajnom telefonu i sjajnoj kameri koja je u njega ugrađena. Što se kamere tiče - u početku ćete, ukoliko niste foto profesionalac, slike praviti relativno loše, posebno pri korišćenju blica može biti problema. Ali, kada uđete u štos, pravićete najbolje fotogradije. Jedina mana je makro, odnosno, drugi uređaji ga bolje izvuku na malim razdaljinama (oko 4, 5 cm).

Od ostalih mana treba istaknuti to što ste ograničeni na 32 GB memorije, nije moguće nadograditi meorijskim karticama. Takođe, nemogućnost zamene baterije je još jedna od mana. Baterija vremenom gubi kapacitet, pa ćete npr. nakon dve godine morati da je menjate, a problem može biti što novu bateriju nećete moći da nađete u slobnodnoj prodaji.



Što se tiče Windows Phone-a 8 - nema nekih bitnijih mana. Manje-više sve je rečeno u recenziji Lumije 820. Nije se sa Amber nadogradnjom nešto mnogo promenilo, konačno je došao FM radio (moguće ga je koristiti i na Lumiji 1020).

Ovaj telefon je za svaku preporuku, Nokia i Microsoft ipak znaju šta rade...

Telefon je u ponudi Telenora moguće kupiti za 19.990 dinara uz dvogodišnju pretplatu, uz paket Prenesi Premium XL. Više o ponudi pogledajte ovde.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    mnogo mocan telefon, primetno je kamera bolja u odnosu na xperiu z1


  2. asdf kaže,

    pa kako da ne bude dobar kad toliko mnogo košta :P


  3. Анониман kaže,

    steta sto ima windows phone, android bi bio bolji


  4. Анониман kaže,

    sjajna kamera, bas sad gledam slike, neverovatne su


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.