Recenzija: iPhone 6s Plus


Nakon manjeg, iPhone-a 6s, došao je red i na test većeg, odnosno 6s Plus modela. Od prošle godine, kada je "obični" model povećao na 4,7 inča, ljubiteljima velikih telefona nudi i Plus verziju sa dijagonalom ekrana od 5,5 inča. Prošlogodišnji iPhone 6 Plus, dobio je sada i naslednika, što je očigledan dokaz da su kupci odlično prihvatili veći model.

Osim veličine, optičke stabilizacije i kapaciteta baterije, iPhone 6s Plus ne donosi bukvalno ništa u odnosu na manji model, 6s. U ovoj recenziji fokusiraćemo se uglavnom na razlike, dakle za potpuno razumvanje preporučujemo da prvo pročitate recenziju iPhone 6s.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 401 ppi
- SoC: Apple A9
- CPU: 2x Twister na taktu 1,8 GHz
- RAM: 2GB
- Interna memorija: 16/64/128 GB, nije proširiva
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC (Apple Pay); 3G: HSPA+ DC; 4G: LTE Cat.6
- Kamera: 12 MP/4K
- Prednja kamera: 5 MP, 1080p
- Baterija: 2750 mAh
- OS: iOS 9

Plus
- 3D touch je odličan
- Odlična kamera
- Čitač otiska prsta
- Odlična autonomija baterije
- Kvalitet izrade
- Stabilan i brz OS

Minus
- Samo 16 GB memorije u osnovnom modelu
- Ne podržava brzo punjenje ni USB OTG
- Mono zvuk prilikom snimanja videa
- Ekstremno klizav i nepraktičan za rukovanje

Dizajn i kućište

iPhone 6s Plus, u odnosu na prošlogodišnji model ne donosi nikakve bitne promene u dizajnu. Ove godine, Plus je deblji za 0,2 mm zbog ugradnje nove tehnologije, to se bukvalno ne može primetiti golim okom, ali je zato masa povećana čak 20 grama. Sa ukupno 192 grama, iPhone 6S Plus daleko je teži od većine drugih 5,5-inčnih uređaja. Naravno, pravim Apple-ovim fanovima ovo neće biti neki veliki problem.

Kićište je izrađeno od kvalitetnog aluminijuma serije 7000, koji se još koristi u avio industriji. Ove godine nema "bendgate" afere, mnogi su probali, ali kućište je sada ekstremno čvrsto. Prisećanja radi, 6 Plus mogao se jednostavno i bez velikog napora saviti, što se, navodno, mnogim korisnicima slučajno desilo dok su uređaj nosili u zadnjem džepu.

iPhone 6s Plus u ruci nije baš praktičan, velik je i zbog zaobljenih ivica dosta klizav pa će biti potreban poseban oprez, posebno ukoliko imate manju ruku.



Takođe, odnos ivica i ekrana je dosta loš. iPhone 6s Plus je vidljivo veći od npr. Samsung-ovog Galaxy Note-a 5, koji ima veći ekran (5,7”) i još sadrži olovku unutar kućišta, uz osetno manju ukupnu masu. Isto tako, iPhone 6s Plus je iste dulžine kao 6-inčni Nexus 6, ali ipak nešto uži.



Sve u svemu, radi se o odlično izvedenom uređaju, ali sa manama u vidu ergonomije. Klizavost ipak možete rešiti nekom maskom, mada će to povećati ionako već veliku masu i veličinu.

Ekran

Kao i kod iPhone-a 6s, kada smo zaključili da bi AMOLED bio bolji izbor za tip ekrana, ali šta je tu je... Apple se odlučio za IPS u FullHD rezoluciji (1920x1080 px), što na ovoj dijagonali donosi gustoću od visokih 401 ppi, dakle iznad Retina granice. Kao što vidimo, Apple ne forsira nepotrebno visoku rezoluciju.



Ekran spada u najbolje na tržištu, ali su Samsung-ovi Super AMOLED-i ipak možda malo ispred. Svakako se nadamo da će iPhone 7 i 7 Plus doneti AMOLED ekrane.

Kamera

iPhone 6s Plus dolazi sa identičnom 12 MP kamerom kao i obični, 6s model, ali je ovde dodata optička stabilizacija. Iskreno, nije nam baš jasno zašto se Apple odlučio da samo u veći model stavi ono što je danas praktično stnadard. Prednja kamera ima rezoluciju od 5 MP, a obe imaju standardni f/2.2 otvor blende.

Osim što su video snimci stabilniji, odnosno sa manje "mrdanja" i što se fotografije u noćnim uslovima nešto lakše naprave (kada je potrebno duže vreme fokusiranja, samim tim i duže držanje bez pomeranja), razlike u kvalitetnu napravljenih snimaka nema, pa ostatak ovog dela bez problema moćete pročitati u iPhone 6s recenziji.



Baterija

Veći model donosi veći kapacitet baterije, a iako je u prošlogodišnjem modelu baterija imala kapacitet od 2915 mAh, ove godine je to malo smanjeno na 2750 mAh, ali razlike u autonomiji nema.

Kako kaže sam Apple, baterija omogućava do 24 sata razgovora ili 14 sati reprodukcije HD videa. Umesto ovoga, možete slušati i muziku u trajanju od 80 sati.

Ipak, u stvarnosti baterija će bez problema izdržati ceo dan. Na kraju dana desilo se i da nam je ostalo čak 40% kapaciteta uz relativno intenzivno korišćenje

Naravno, ovo zavisi od korisnika do korisnika kao i od korišćenih aplikacija, ali gledano odnosu na druge uređaje, baterija je odlična i iznad proseka.

Možda jedina mana je izostanak brzog punjenja baterije.

Utisak

Iako je izgledom identičan prošlogodišnjem modelu, novi iPhone 6s Plus doneo je mnoga poboljšanja. Ipak, ukoliko imate prošlogodišnji model, vrlo je verovatno da nećete uzimati ovaj, sem ukoliko vas baš ne žuljaju pare. Ukoliko imate iPhone pre modela 6, ovo će biti veliki skok napred.

Cena uređaja je zaista previsoka (jedno tri prosečne plate u Srbiji...), pa tako ovaj uređaj nije namenjen svima. Ako se odlučite za kupovinu, sigurno nećete pogrešiti jer su novi iPhone modeli (dakle i 6s, a posebno 6s Plus) trenutno najbolje dostupno na tržištu.

Operateri nude određene olakšice pri kupovini, pa je tako ovaj uređaj dosta dostupniji. Preporučujemo da pogledate ponudu Telenora jer se uz određene tarifne pakete ovaj uređaj može nabaviti dosta povoljnije.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
7
  1. Miki kaže,

    Ubedljivo najbolji telefon, kupio sam ga pre nekih mesec dana i prezadovoljan sam, svima preporucujem


  2. Анониман kaže,

    odlican telefon, samo nerealno skup


  3. Анониман kaže,

    preskupa glupost, imam galaxy a5 i super je


  4. Unknown kaže,

    Ma kakav Telenor,Mts je mnogo povoljniji za kupovinu Iphona.


  5. Анониман kaže,

    Ovaj telefon najbolji na trzistu?:D


  6. Анониман kaže,

    Bio bi najbolji da mu je cena 400 eura.


  7. Анониман kaže,

    Slazem se sa Unknown, MTS je mnogo,mnogo povoljniji nego Telenor i VIP.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.