Zaboravite SOPA-u, Evropa će priznati velikog brata ACTA-u


Tek što se u SAD-u priča oko SOPA-e i PIPA-e počela stišavati, Evropska Unija počeće da radi (krajem nedelje) na ratifikaciji globalnog sporazuma o zaštiti intelektualnog vlasništva (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic.

Tako će se evropske zemlje priključiti SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Meksiku, Maroku, Singapuru, UAE-u i Kanadi u potpori ACTA-i.

Prema Electronic Frountier Foundationu (EFF), međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lekova.

Međutim, u stvarnosti trebala bi da ima širi opseg, a posebnu pažnju posvetiće novim načinima nadzora "​​internet distribucije i informacione tehnologije."

Prošle nedelje stotine važnih internet stranica u SAD-u uključujući Wikipediju, WordPress, Boing Boing... protestovali su protiv SOPA-e i PIPA-e, a milioni internet korisnika pridružili su se putem društvenih mreža. Sve to nagnalo je Belu kuću i čalnove američkog senata da povuku odluku o donošenju kontroverznih zakona.

Jedan od glavnih razloga zašto ACTA budi sumnju kod korisnika interneta je činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika i građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija.

Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima i razvitku privrede.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu proveru internet komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i internetska inovacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    uništiće internet


  2. iopl kaže,

    cinjenicno stanje je da nema piraterije vecina filmova, muzike i slicnog NIKAD ne bi postalo toliko popularno


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.