U Etiopiji možete dobiti 15 godina zatvora zbog VoIP poziva


Etiopija je odlučila da kazni sve one koji koriste VoIP usluge kao što su Skype ili Google Voice unutar države. Tako za poziv od pola minuta možete da dobijete kaznu od 15 godina zatvora.

Radi se o novom zakonu koji je izglasan prošli mesec i o kome se malo pisalo u međunarodnim medijima, a koji izgleda pokušava da ljudima zabrani komunikaciju bez nadzora vlasti.

Jedina komunikaciona infrastruktura je u vlasništvu državnog telekoma Ethio Teleco, a zakon zabranjuje upotrebu ne samo VoIP usluga, nego i video chat, društvenih medija, e-maila i bilo koju drugu uslugu koja omogućava prenos podataka i informacija.

Tako će svi koji budu koristili ilegalne telekomunikacione usluge moći da dobiju čak 15 godina zatvora ili neku drugu tešku kaznu. Upućivanje telefonskog poziva putem interneta kažnjivo je sa 3 do 8 godina plus kazne. Da skandal bude još veći, Ethio Teleco nedavno je instalirao sistem za blokiranje pristupa Tor mreži koju korisnici koriste anonimno i omogućava im pristup blokiranim web stranicama.

Etiopske vlaste tvrde da su ove drastične mere i novi zakon potrebni kako bi osigurali borbu protiv bezbednosnih pretnji. Međutim, ostaje utisak da je vladi cilj ograničavanje slobode govora i protoka informacija u državi koja broji 85 miliona stanovnika. Mi postavljamo pitanje, pa imaju li oni dovoljan broj zatvora?

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    pa oni i da hoce ne mogu da uhvate signal iz te sume ...njima zakon nije ni potreban ,a taj ko ga je sastavljao se rodio u pecii i jos zeli da vuce civlizaciju u pecinu


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.