VIP mobile driblanje - ili kako se izboriti za prava malog potrošača


Iskreno, nisam mislio da će ovaj post biti napisan, ali sticajem okolnosti do njega je moralo da dođe. Nemojte sada u komentarima da pišete da ovom postu nije mesto ovde, ali s obzirom na sve što se dogodilo, odlučio sam da ga objavim jer mislim da nakon njega neke stvari mogu da se promene. Naravno, ovo je moj sajt i na njemu mogu da objavim ono što želim, a vaše je da odlučite da li ćete čitati ili ne. Dakle, želim da iskoristim popularnost ovog sajta zarad rešavanja svog ličnog problema, o kako to zvuči bezobrazno... ma zapravo i jeste. No, da ne dužim previše...

Kompanija VIP mobile, došla je u Srbiju pre pet godina. Sećam se da sam kupio njihovu karticu čim su počele da se prodaju, koš dok mreža nije radila. Ubrzo sam shvatio da je to bila kobna greška i vratio se na Telenor.

Ipak, 5. maja ove godine, napravio sam još jednu grešku, čije posledice će me koštati dve godine. Pogađate, uzeo sam VIP postpaid i telefon HTC One X sa urBeats slušalicama. Istog trenutka počeli su da mi deru kožu, zaokruživanje interneta je na 100KB. Naravno, niko mi to nije rekao niti sam uopšte bio upoznat sa takvim načinom naplate, ali ajde, nekako ću to preživeti. A onda sam se osećao totalno prevarenim kada sam video koliko je internet spor u pojedinim delovima grada, da se mreža često gubi i da je nestabilna. Iz bureta je nastavilo da preliva kada mi je 24. juna crkla leva Beats slušalica.

Ujutru, 25. juna, otišao sam u VIP u Rodi na Novom Beogradu (čisto jer mi je bio usput) i na moje polu bezobrazno ponašanje, pristojna zaposlena mi je odgovorila da je potrebno samo potpisnik ugovora da preda slušalice i oni će ih poslati na servis. Kolika je garancija, nije znala da kaže, već re rekla da zovem korisnički centar gde će mi reći. Ajde, ok, zvaću... Dolazim kući, zovem korisnički, kaže 3 meseca je garancija na svu dodatnu opremu, ja uz ličnu kartu potpisnika ugovora mogu da odem i predam na servis uz pokazivanje svih pakovanja i opreme koju sam dobio. Ajde, to mu dođe ok, sav srećan zapakujem sve i odem u VIP u Ušće kako bi to predao. Dolazim, zaposleni mi kaže da je garancija na slušalice mesec dana, a na punjač 6 meseci, i da ja ne mogu da predam slušalice na servis, već mora baš potpisnik ugovora. Kažem da su mi rekli u korisničkom da je garancija 3 meseca, kaže on da oni imaju pogrešnu informaciju, i kaže da će pozvati kolegu. Ode on, da ja nebi slučajno čuo, dolazi i kaže, "da, kao što sam Vam rekao, mesec dana" i uputi me u prodavnicu gde mogu da kupim slušalice ili da koristim neke druge. Iznervirano izlazim iz VIP-a i odlazim kući gde ponovo zovem i govore mi isto što i prvi put - 3 meseca, lična karta potpisnika, sva oprema samo na uvid.

Da bi izbegao svađu, odlazim u VIP u Glavnoj ulici u Zemunu, gde mi govore da moram da predam i telefon. Dajem im moju ličnu kartu i ličnu kartu potpisnika ugovora (moje majke) kako bi utvrdili identitet, i gde mi objašnjavaju da moram da ostavim telefon, jer će u suprotnom vratiti sa servisa i neće uraditi ništa, ja im pričam ono što su mi rekli u korisničkom, ali bez efekta. Besan i već vidno iznerviran ulazim u autobus i odlazim u VIP u Ušće gde me čeka opet ista osoba, već iznervirana zato što me opet vidi. Dolazim da predam, rekli su u korisničkom da može, bla bla bla, sve ja tu lepo ispričam i na kraju - moram da predam i telefon, a garancija traje 1 mesec. Traži on moj broj telefona, ja mu izdiktiram, i kaže "sačekaj da pozovem kolege". Pozove on, opet tamo da ja ne čujem razgovor, izlazi i kaže: "učinićemo utupak, ali moraš da ostaviš telefon". Molim, kakav ustupak, pa za moje pare me ucenjujete, pomislih. Kažem mu da sam zvao udruženje za zaštitu potrošača (i stvarnio jesam) gde su mi rekli, da ako meni kao potrošaču nigde nije naznačeno trajanje garancije - primenjuje se ona pripisana zakonom za sve tehničke uređaje - 2 godine. Na to on meni odgovara da je to tako, ali da je pitanje da li su slušalice tehnički proizvod, i da po istom zakonu u roku od 6 meseci mogu tražiti zamenu, a da oni imaju da je to mesec dana, ali ni na moje insistiranje nije mogao da mi pokaže gde to piše, niti da mi potpiše tu svoju izjavu. Pa, u čemu je onda problem, menjaj... Naravno, neće, ja kažem da ću otići u drugi VIP gde mi neće tražiti telefon, a on uz podsmeh kaže "zabeležiću ovde na tvom broju da ti traže svugde telefon". Krajnje ljut izlazim iz prodavnice i odlazim kući.

Kasnije, oko 16:30 sa majkom (koja je potpisnica ugovora) opet odlazim u Rodu (gde mi nisu tražili telefon) kad tamo, ne radi ona ista od ujutru nego neka devojka i momak koji kažu da moram da predam telefon, i objašnjavaju razloge. Hteo sam da si pucam u glavu, majka je htela da puca u njih. Navodno, oni ne znaju adresu ili broj telefona servisa, samo im šalju kurirskom službom. I pogađate, nisam pristao na uslove.

Kada sam došao kući poslao sam e-mail, danas sam se obratio i na Facebook-u, ipak od svega toga ništa. Shvatam da sam prevaren i driblan od strane "velikih moćnika", mada ipak, možda sam u boljoj situaciji nego oni koji su učestvovali u njihovom sms kvizu (59 din/sms) i koji su nagurali račune od par hiljada dinara, ali to je ipak "druga priča".

Molba svima koji žele, da podele ovaj članak, na Facebook-u, Twitter-u, Google + ... Ukoliko ste i vi na neki način prevareni, vaše iskustvo napišite u komentaru ili pošaljite na moj e-mail: bojan@itvesti.info.

NAPOMENA: Ovaj post je delo autora Bojana Markovića koji je lično odgovoran za njegov nastanak. IT vesti nisu odgovorne za bilo kakvu reakciju koja će nastati usled objave.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
16
  1. Filip kaže,

    Razmišljao sam baš da uzmem taj telefon, da prebacim broj sa mts kod njih, ali nakon ovoga - nikad! I neka si napisao, bar ćeš nekome pomoći


  2. Анониман kaže,

    ovo je crna istina, ali - ili se pomiri i daj im telefon i slušalice ili ćuti


  3. Nakon ovog članka, davanje telefona bila bi potpuna ludost...


  4. neki tamo bezimeni kaže,

    meni se fotka najvise dopada


  5. Анониман kaže,

    Kontaktiraj beats na email, možda ti oni pomognu. Stvarno, bezizlazna situacija, nadam se da će se nakon ovog javnog blaćenja nešto promeniti u njihovom poslovanju.


  6. asdf kaže,

    Bilo bi lepo da se i oni obrate. Hoćeš objaviti njihove reakcije (ako ih bude)?


  7. Dobra ideja za kontakt beats-a, možda stvarno to i uradim.

    Čim nešto pošalju biće objavljeno, bez brige ;)


  8. Анониман kaže,

    Ja san dobio na njihovoj sms nagradnoj igri.... račun uvećan za oko 2000 din... prokleti bili


  9. Анониман kaže,

    I, jesi nešto rešio? Da li su se bar javili?


  10. Анониман kaže,

    ja bre na glupom Crvenom Krstu u centru Beograda nemam nekad signal za internet...
    nisam do sad imao problema sa VIP-om...ali cim mi se nesto sjebe ,uzecu advokata i nek se drka sa idiotima...upoznat sam s tim da za svaki pristup netu uzimaju po 100 KB i pomirio sam se s tim...jer su lopovi...inace imam samsung galaxy S II ...i ako ne planira da uzme preko vipa,naplacace se racuna kao niko do sad...


  11. Nisu se javili...


  12. Vasilije kaže,

    Istina ziva... odlican clanak!!


  13. Marko Bukovac kaže,

    Potpuno si u pravu u vezi svega sa stanjem u zemlji, pogotovo sa mobilnim operaterima, nemam reči i ja sam ranije bio korisnik vipa tako da te razumem na neki način. Samo se nadam se ces uspeti resis problem, ako ne barem da prikažeš priču i otkriješ otkrivenu istinu.


  14. Анониман kaže,

    Ја сам им носио телефон на сервис због лошег дигитајзера (слој екрана осетљив на додир) да би ми они вратили телефон са сервиса са поломљеном неком пластиком у УСБ конектору на телефону и са поништеном гаранцијом због тога, после тога телефон ми повремено има проблема са пуњењем (преко тог конектора) што никада раније није имао (јер није ни био поломљен пре слања). Углавном гаранцију су ми поништили и тражили 8.500 дин за поправку...


  15. Анониман kaže,

    A ja taman se smorio sto sam htc one x uzeo u telenoru :D


  16. Анониман kaže,

    Trebao si da ukljuchish spikerfon i da pred njima pozovesh korisnichki servis.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.