Recenzija: HTC One


Prošle godine se mislilo kako će One X da spase HTC koji inače, već dve godine beleži konstantan pad dobiti. Dok je taj model bio aktuelan, nekako su i bili u relativno dobroj situaciji, ali, kada je prestao da bude zanimljiv ostali su bez igrača na tržišnoj utakmici u kojoj je Samsung apsolutni pobednik. Brže-bolje predstavili su One X plus, koji nije postigao značajniji uspeh pre svega zbog toga što se radilo o jako malom upgradeu.

Sada, HTC ima šta da pokaže, a velike su šanse i da uspe da se izvuče iz potonuća u kojem se sada nalazi. Već na prvi pogled, One se znatno razlikuje od prošlogodišnjeg modela. To nisu promene kao Galaxy S3 na S4, već mnogo veće, posebno što se kućišta tiče, ali i softvera koji je dosta izmenjen u odnosu na standardni Android.

Da li će učinjene promene pozitivno uticati na prodaju One-a, videćemo u narednom periodu. Da bi prodaja bila bolja, HTC-u treba mnogo jači marketing. Naravno, HTC nije u stanju da izdvoji novca za marketing koliko i Samsung, ali ukoliko ne ulože više, nego prošle godine - propašće do kraja. To bi bila šteta s obzirom da prave odlične telefone.

Specifikacija
- Super LCD3 kapacitivni touchscreen, veličine 4,7 inča, 1080x1920 px rezolucije (približno 469 ppi), Corning Gorilla Glass 2 zaštitno staklo
- Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
- CPU: Quad-core 1.7 GHz Krait 300
- GPU: Adreno 320
- 2 GB RAM-a
- 32/64 GB memorije (u Telenoru 32), nije proširiva memorijskim karticama
- 4 MP UltraPixel kamera, 2688 x 1520 pixels, autofokus, LED blic, video snimanje 1080p pri30fps, 720p pri 60fps, HDR, stereo zvuk, stabilizacija
- Prednja kamera rezolucije 2.1 MP, snima video u rezoluciji 1080p takođe pri 30fps, HDR
- Povezivanje: HSPA+, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
- Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Infrared, microUSB v2.0 (MHL 2), USB On-the-go, 3,5 mm audio ulaz
- Baterija kapaciteta: 2300 mAh
- Android v4.1.2 (Jelly Bean), nadogradiv na v4.2.2 (Jelly Bean), HTC Sense UI v5, Beats Audio sistem

Plus
- Alumijumsko kućište visokog kvaliteta izrade
- Zvučnici sa prednje strane
- Ekran
- Kamera

Minus
- Baterija nije izmenjiva
- Loš raspored kapacitivnih tipki
- Nema ulaz za memorijske kartice

Kućište i dizajn

Po dizajnu, HTC One nema baš nikakve veze sa prošlogodišnjim One-om X. Zadržana je veličina ekrana od 4,7 inča i to je sve. Dok je Samsung S3 minimalno dizajnerski preuredio i izdao S4, HTC se time nije bavio, već su krenuli ispočetka, verovatno jer nisu želeli da idu po smernicama prošlogodišnjeg modela koji nije postigao uspeh kakav su želeli. Sa prednje strane vidljiva su dva stereo zvučnika gore i dole za koje malo je reći, reprodukuju savršen zvuk. Možda nije bilo dizajnerski pametno postaviti ih baš na taj način i baš tu, s obzirom na to da ih ostali proizvođači postavljaju sa zadnje strane i da su na to korisnici navikli. Ipak, visok kvalitet zvuka kompenzovaće taj "propust".

HTC One je praktično izrađen od jednog komada aluminijuma (unibody), nije moguće otvoriti uređaj (moguće je samo ubacivanje sim kartice sa strane). Dok ga držite u ruci, telefon daje osećaj čvrstoće i čini se kao mnogo jači i ozbiljniji od plastičnog Galaxy-ja S4. Iako je prijatniji od plastike, aluminijum ima jednu manu - dosta je osetljiv, pa se tako i najmanje ogrebotine dosta izražene. Još jedna mana je i relativno klizavo kućište, nešto klizavije od konkurentnih modela poput plastičnog Galaxy-ja S4 ili Xperia Z telefona čije kućište je izrađeno od stakla.

HTC One je praktičan za držanje i korišćenje u ruci, čak i za duže korišćenje. Ergonomija je savršena, ovde se radi o čvrstoći i pravilno odmerenoj težili (nije ni previše lagan kao Galaxy S4 ni previše težak koa Lumia 920). Dugme za uključivanje/isključivanje ekrana je na vrhu, a dole su malo nezgrapno smeštene kapacitivne tipke. Naime, HTC je verovatno smišljao toplu vodu, pa je tako na sredinu postavio svoj logo koji nema baš nikakvu funkciju. Home tipka, za koju smo navikli da je u sredini, sada je desno, dok je back sa leve strane. Tipka koja omogućava pregled aktivnih aplikacija je nestala, naravno, ta opcija je dostupna ako dva puta tapnete na home tipku.

Ekran

Kao i kod ostalih top modela, ekran zauzima jako bitnu ulogu u kvalitetu uređaja. Za početak, HTC One je telefon koji ima Super LCD3 ekran koji je direktna konkurencija Super AMOLED ekranima. Sa svojom veličinom od 4,7 inča pri 1080p rezoluciji, HTC One ima ekran sa najvećom gustinom piksela od 469 ppi. Golim okom, razliku u oštrini između njega i npr. 5-inčnog Galaxy-ja S4 nema šanse da ćete primetiti, što je najvažnije.

Ekran ima savršen prikaz boja, a zbog svoje tehnologije, boje su svetlije. Teško je reći koji ekran je bolji, da li od S4 ili od One-a, oba su zaista visoke klase. Pregledavanje fotki, video snimaka, igranje zahtevnih 3D igrica je zaista pravo uživanje. Takođe, primetno je da One ima dosta kvalitetniji ekran od onog ugrađenog u prošlogodišnji One X model.

Prikaz na ekranu pri sunčevoj svetlosti je odličan, čak se može reči i bolji od onog na Galax S4. Uspećete da pogledate i otkucate poruku ili e-mail bez problema.

Preko ekrana nalazi se otporno zaštitno staklo Gorilla Glass 2 (S4 ima novije Gorilla Glass 3) koje ekran štiti od ogrebotina i raznih nesrećnih događaja.

Ako bi ekran trebali da ocenimo, dobio bi ocenu 5 od 5, nema šta više da se unapređuje, jednostavno smo oduševljeni.

Memorija i povezivanje

Možda jedina stvar koja bi odbila one kojima je potrebno dosta memorije i koji su zavisnici od korišćenja memorijskih kartica je podatak da je od deklarisanih 32 GB, korisniku dostupno tek 25 GB prostora za skladištenje. Ulaz za memorijske kartice je izostavljen što je jedna velika greška, tako da je 25 GB maksimum.

Što se povezivanja tiče, uređaj je moguće povezati na 2G i 3G mrežu, a najveća brzina podataka je 42 mbps (HSPA+ DC), dok LTE kod nas nije dostupan. Naravno, tu su i WiFi, Bluetooth, NFC, WiFi Direct, Android Beam, DLNA kao i WiFi hotspot na koji je moguće povezivanje do 8 uređaja.

Za povezivanje žicom, MHL ulaz je ujedno i micro USB i HDMI, za koji putem kabla na monitoru ili televizoru možete reprodukovati 1080p video. Ne treba izostaviti ni USB on-the-go koji je takođe dostupan.

Web i multimedija

Surfovanje na današnjim pametnim telefonima je jedna od najkorišćenijih opcija. Zato HTC One u startu dolazi sa dva pregledača - standardnim Android-ovim i Chrome-om. Iako je Google još na ICS-u prestao sa podrškom, zato što je Adobe odustao od daljeg razvoja, HTC smatra da je Flash Player još uvek potreban korisnicima, tako da im je omogućio korišćenje ovog programskog dodatka prilikom surfovanja. To je posebno korisno zbog toga što mnogi portali koriste svoje video playere napravljene na Flash tehnologiji, a još uvek ima i neupućenih "web dizajnera" koji sajtove prave u Flash-u.

Pregled fotografija i video sadržaja je odličan, a upotpunjen je i animiranim Zoe-om. Ukoliko vam BlinkFeed nije simpatičan, možda vam se neće dopasti raspored slika koji je u tom fazonu. Efekti jesu dobri, a to je samo znak da su u HTC-u odlučili da iskoriste svu snagu hardvera. Pored pregleda snimaka sa telefona, tu je i sinhronizacija sa Flickr-om, Picasa-om i Dropbox-om gde su prisutan identični način pregleda.

Video player je mogao da bude malo dorađeniji, jer nemogućnost pregleda velikog broja formata videa kvari utisak o savršenosti. To znači da ćete kodeke morati da potražite na Play prodavnici.

Hardver

Četverojezgreni Snapdragon 600 sa 1,7 GHz procesorom u kombinaciji sa 2 GB RAM memorije je dobitna kombinacija. Sa takvim hardverom možete sve, od streama videa do igranja zahtevnih 3D igrica. I više od toga. Ovo je jedan od najbržih Android uređaja, a tako će i ostati bar još neko vreme.

Zvuk je savršen, spoljašnji zvičnici su toliko dobri da će slušanje muzike biti veće uživanje nego ikada pre. Snažni su i pružaju čist i fenomenalan zvuk. Možda bi neki očekivali i više, ali samo treba reći da su ovi stereo zvičnici primetno kvalitetniji od onih u Galaxy-ju S4. Nema sumnje da će gledanje videa, obavljanje poziva, zvonjava i sve drugo što emituje zvuk imati jednu novu dimenziju superiornosti.

Softver

Kada prvi put uključite vaš HTC One, dočekaće vas BlinkFeed koji sami podešavate. Na njemu možete čitati nove vesti i pratiti aktivnosti sa društvenih mreža. Sam izgled dosta podseća na pločice na Windows Phone-u, a funkcionalnost je na visokom nivou. Verovatno većini ovaj dodatak neće niti zanimljiv, a ja lično sam takođe deo te grupe. Osim toga što se možete pogubiti sa svim tim obaveštenjima i pričama, one vas verovatno neće ni interesovati. Naravno, za sve postoji neko vreme prilagođavanja, pa možda i zavolite tu BlinkFeed. Na svu sreću, možete podesiti da vam početni ekran bude bilo koji panel, na kome standardno možete postaviti prognozu, widgete, aplikacije... sve kao i na drugim HTC uređajima, i generalno Android-ima.



U meniju sada možete sami određivati mesta aplikacijama, a možete odrđivati hoće li ih biti 3 ili 4 u redu. Na početku menija nalazi se sat i vreme, a dole je takođe i statični deo koji je svuda isti. Mana što se tiče softvera je i ta što u nekima aplikacijama postoji meni sa samo tri tačkice, koji zauzima dosta prostora. To je bila i jedna od mana prošlogodišnjeg One X-a, ali je HTC to updateo rešio i dodelio funkcionalnost dugmetu za poslednje otvorene aplikacije (korisnici sami podešavaju kako žele, npr. meni na jedan tap, poslednje aplikacije na duže držanje...)



Sam operativni sistem i novi Sense su za svaku pohvalu. Nema bugova i prilično je fluidno, što nije uvek bio slučaj, posebno zbog Sense-a kojem je uvek malo falilo da se sruši. Iako je na testu bio sa starim Android-om (4.1.2), baš u trenutku objave ide nadogradnja (za početak, one koji nisu vezani za operatere). Ostali će čekati još nekoliko nedelja.

Kamera

HTC je posebno posvetio pažnju kameri, a to se naročito vidi po tome što ističu njene mogućnosti kroz reklame. Oni su rekli stop nagomilavanju megapixela i fokusirali se na objektiv i druge kvalitete potrebne za dobre snimke. Nisu želeli da budu još jedan proizvođač u nizu koji će predstaviti kameru sa 8 ili 13 MP i to masno reklamirati, već su se okrenuli ka UltraPixel tehologiji i kameri od 4 MP. Najjednostavnije objašnjeno, piksel je veći i tako prima više svetlosti što utiče na bolji kvalitet fotografije. Naravno, nije sve u veličini piksela, već je fokus stavljen i na sočivo i blednu koja ima veći otvor i samim tim pri manjoj količini svetlosti dobijamo dosta bolje fotografije.

Softver kamere je dorađen u odnosu na pre. Za početak postoje dva načina rada - normalni i Zoe. Normalni način rada je za snimanje sa ponuđenim podešavanjima, dok je Zoe još jedna od novosti.

Sam interfejs kamere je dobro sređen, sve je pod jednim menijem, ali i pod gomilom podmenija tako da se možete malo i zbuniti, ali generalno se radi o dobrom načinu postavljanja liste sa podešavanjima. Možete da snimate HDR fotke, panorame, tu je noćni mod, podešavanje ISO osvetljenosti, autofokus, balans bele, kontinuirano snimanje i funkcija samookidača.

Možete koristiti i HDR za snimanje videa pri rezoluciji od 1080p, ali i snimanje pri 60 sličica po sekundi 720p kvaliteta. Fotografije i video su odličnog kvaliteta danju. Noću i uopšteno u uslovima slabije osvetljenosti, kvalitet nije u rangu sa očekivavanim, ali je bolji od konkurencije.

HTC Zoe je nova opcija koja vam omogućava da kreirate fotografije pune rezolucije sa pozadinskim zvukom. Dakle, kao neki kratki video, samo što to nije, posebno zbog toga što svaki kadar možete menjati, izbacivati i sve uređivati po želji. U galeriji će Zoe snimci biti prikazani kao video, a kada telefon povežete na računar, imaćete 20 Zoe fotografija, što predstavlja opšti haos. Preko opcije HTC Share, sa svojim prijateljima možete podeliti ovakve snimke u GIF formatu (šalje se samo link na posebne HTC stranice namenjene ovoj igrački). Pitanje je da li ćete nekada uopšte koristiti ovu funkcju i koja je njena praktična primena kada bukvalno možete koristiti burst mod za fotkanje, a zvuk nije toliko bitan. Ako jeste, zašto onda ne snimiti običan video. Dobro je znati da postoji i da je ima, ali manje-više radi se o funkciji be neke preterane koristi.

Teško je pričati o tome kako su fotografije i video snimci savršeni kada su napravljeni ovim uređajem, zato je najbolje da pogledate sami:

Test kamere:
- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 27,4 MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - dan, u hodu (test optičke stabilizacije) - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, lišće (snimanje objekta u blizini) - Pregled i/ili preuzimanje

Baterija

HTC One ima bateriju od 2300 mAh koja je u rangu sa baterijama u drugim uređajima. Nećete biti posebo oduševljeni, ali moguće je izdržati od ujutru do uveče uz normalno korišćenje. Rezultat nije kako kod Galaxy S4 koji se može pohvaliti boljom autonomijom, ali nije ni loš.

Ukoliko ste zahtevniji korisnik ili npr. dugo vremena igrate igrice, baterija će na jedvite jade izdržati ceo dan. Za one koji nisu zahtevni i koriste uređaje ispod proseka, mogu da računaju na više od jednog dana korišćenja baterije. Savet je, kao i uvek, da smanjite osvetljenje ekrana, ne koristite animirane pozadine i isključite mobilnu internet mrežu kada vam nije potrebna kako bi doprineli da baterija duže traje. Nemojte je mnogo mučiti, jer znate da telefon nije moguće tako lako otvoriti bez oštećenja (nedavno je bila vest), pa ako budete morali da menjate bateriju, proces neće biti jednostavan serviserima kako bi vaš uređaj vratili u neoštećenom stanju.

Utisak

Malo je reći da se ovde radi o jednom od najboljih Android telefona danas. Zajedno sa Galaxy S4 i Xperia Z, ovaj telefon čini top ponudu Android-a za ovo leto. Od svoje konkurencije se razlikuje po alimunijumskom kućištu i ne razbacivanjem megapiksela kamere koji se koriste isključivo u marketinške svrhe. Za razliku od Galaxy-ja S4 koji dok držite u ruci nemate utisak da imate premium uređaj visoke klase, HTC One pruža osećaj superiornosti i čvrstine koji Galaxy-ju fali. Po mnogo opcija HTC One je bolji od svog najvećeg konkurenta S4, ali te opcije nisu toliko dobro predstavljene kao one kod konkurentskog uređaja. HTC je predstavio zaista odličan telefon, ali borba sa Samsung-om biće teška. Samsung ima dosta keša pa može da plati masno reklamiranje svog uređaja (i kod nas ga vidite, na internetu, televiziji, bilbordima, na promocijama...) dok HTC nema, i samim time ima lošiji marketing. Danas isključivo marketing prodaje uređaje, jer proizvođač kroz reklame na sve načine demonstrira funkcije (koje većinom nećete ni koristiti), dok proizvođač koji ne radi na marketingu osuđen je na propast. Lično sam se u efekat uverio kod mojih prijatelja koji ne prate toliko tehnološke novotarije, većina je čula za Galaxy S4, a jako malo njih za HTC One. I još jednom, imaju odličan uređaj, fali im marketing. Navodno je prodaja dobra (prodato 5 miliona One-a, a 10 miliona Galaxy-ja S4 za isto vreme), ali to može i bolje. Ukoliko bi softverski HTC još malo kroz ažuriranja nadogradio One, to bi bio pun pogodak. Predstavljanje još neke nove funkcije, definitivno bi poboljšalo prodaju.

BlinkFeed nije ništa posebno, bar meni lično, možda da to ostavimo pod subjektivni utisak. Takođe, subjektivno, ni Zoe nema neku preteranu primenu. Performanse, fluidnost i brzina su odlični, zaista za svaku pohvalu. Zvučnici daju super doživljaj pri gledanju filmova ili slušanju muzike. Bez bitnijih zamerki, osim te da bi ulaz za microSD bio pametan i logičan, ali bilo kako bilo, valjda će biti dovoljno 25GB memorije na telefonu.

U ponudi Telenora, ovaj telefon dostupan je već za 1 dinar uz paket Prenesi Premium XL, a detaljniju ponudu možete pogledati klikom ovde.

Ocena: 4,8 od 5

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
22
  1. Анониман kaže,

    Odlicna recenzija i jos bolji telefon :-)


  2. Анониман kaže,

    Možda jeste dobar ali je i preskup


  3. Анониман kaže,

    Veoma dobar telefon :)
    Zaboravili ste da ga stavite u karticu 'Vruće'


  4. Анониман kaže,

    Konacno objavljena ova recenzija, isplatilo se cekati


  5. asdf kaže,

    nekako mi je Galaxy S4 bolji


  6. Nikola kaže,

    Isprobao sam ovaj telefon u prodavnici, i zaista su taj blinkfeed i zoe totalno nepotrebni


  7. Анониман kaže,

    Nakon slika i video klipa koji ste postavili definitvno se nisam pokajao što sam uzeo Sony Z. :D


  8. Анониман kaže,

    Prikaz aktivnih aplikacija se prikazuje dvoklikom na home dugme, a ne držanjem back tastera kao što piše u tekstu.


    Recenzija je ok, ali ako su vam jedini nedostaci telefona ovo što ste naveli, onda telefon i nema nedostatak. Zamenljiva baterija je kompletna glupost i nepotrebna stvar. Koliko ljudi znate da koristi drugu bateriju? Ako vam treba više snage, uzmite battery bar, mnogo elegantnije rešenje nego gašenje telefona i menjanje baterije. SD kartica je isto toliko nebitna, jer 32GB (ili 25GB) je više nego dovoljno prostora za sve i svašta. Što se tiče tipki, treba jedan dan da se navikne na njihov raspored.


  9. Za aktivne aplikacije, moja slučajna greška, ispravljeno :)
    Kao minus trebala je da ide i stara verzija Android-a, ali update je krenuo baš pred objavu, tako da je to obrisano.

    Kada se kaže mana za neizmenjivu bateriju, pre svega se misli na to da ako crkne, nije je tako lako zameniti, čak ni u servisu. Sam telefon je jako teško otvoriti bez oštećenja, i to samo da bi se zamenila baterija (inače prosta stvar).

    Ja imam One X, isto 25GB, a za godinu dana napravio sam oko 12 GB fotki i video snimaka, muzike nemam, aplikacija samo osnovno što je stvarno potrebno, tako da je meni malo, dve godine koristim pa posle moram da brišem. Oni koji imaju još dosta muzike tek su u problemu. Takođe, mana je i zbog toga što drugi top modeli (Galaxy S4 i Xperia Z) imaju ulaz za microSD.


  10. Анониман kaže,

    iPhone ima nezamenjivu bateriju i to mu nikad nije smetalo. Ako mora da se zameni baterija kad oslabi/pokvari se, telefon se odnese na servis i oni će to da reše ma koliko teško je otvaranje telefona, tako da ne bih puno brinuo o tome. Zamenljiva baterija je bila više marketinški trik Android telefona, kao "prednost" nad iPhoneom. Uostalom koliko ljudi često menjaju bateriju?


    Što se tiče interne memorije, ako nije dovoljno 32, onda se uzme 64GB varijanta, ali sumnjam da je veliki broj korisnika kojima je potrebno više od 32GB, a radim u takvom poslu da poznajem veliki broj ljudi koji non stop koriste smartfonove i niko mi se nije žalio da mu je trebalo više.


  11. Prvo: ovaj telefon je zbog svog dizajna teško otvoriti i popraviti a da to bude bez oštećenja. Da ne bude da ja izmišljam, čitaj ovde.

    Drugo: Na našem tržištu nije dostupna 64GB verzija, a sve i da jeste, bila bi mnogo skuplja od korišćenja memorijskih kartica.


  12. Анониман kaže,

    Baterija nije nista losija od S4,naprotiv.To je jedina primedba na recenziju.Ostalo super.


  13. Анониман kaže,

    Ovaj batica sto ne zali sto je kupio Sony Z je verovatno na nekim drogama s obzirom da taj telefon nije ni priblizno uz HTC One i Samsung S4 iako ga porede sa oba navedena. :)


  14. Misliš? Ja sam testirao sva tri (recenzija telefona Xperia Z biće uskoro objavljena). Iskreno od Sony-ja nisam očekivao ništa posebno, ali ispostavilo se nešto neočekivano. Telefon je u mnogim stvarima bolji od One-a i S4, a to će biti detaljno obrazloženo u recki. Sony je ovaj put napravio telefon vredan pažnje...


  15. Анониман kaže,

    Molim Vas , napravite neku detaljniju recenziju za Xperiu Z !! Mislim da pravite najrealnije, nepristrasne recenzije, gde otvoreno iskazujete mane i vrline uredjaja, bez favorizovanja bilo kog, pa me interesuje kako vidite Sonijev telefon, jako sam blizu da ga uzmem, i veoma bih uvazio vase misljenje pri toj odluci ! Hvala unapred . . .


  16. Pozdrav,

    recenzija Xperia Z telefona stiže uskoro. Realne su zato što niko od proizvođača nije ništa platio, ni u kešu ni na račun ;)


  17. Анониман kaže,

    Uskoro ;) imate li Vi neki precizniji odgovor )) neki odredjeniji prilog za vreme, u narednih 7 dana recimo, hoce li je biti ( recenzija xperia Z ) ?


  18. Анониман kaže,

    Hocu da kupim novi telefon. A dvoumim se izmedju HTC one i Xperia Z. Da li mozete da mi predlozite koji da uzmem od ova dva i zasto? :D


  19. Анониман kaže,

    Neces se pokajati bilo koji telefon da uzmes od ta dva mada Xperia Z ima prednost zato sto je vodootporna :)


  20. Анониман kaže,

    A sta mislis o Galaxy S4? :D


  21. Admin kaže,

    On ima najjači hardver :D


  22. Unknown kaže,

    htc je ja se nadam najbolji...


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.