Snowden optužio Amerikance za hakovanje, čak i civilnih ciljeva


U jednom od prvih intervjua nakon što je otkriven njegov identitet kao čoveka koji je otkrio da nas američka Agencija za nacionalnu bezbednost sve špijunira i prati, Edward Snowden optužio je američku vladu i NSA za globalno hakovanje.

Na The Guardian-u su preneli deo intervjua koji je dao za South China Morning Post u kojem je rekao da se Amerikanci ponašaju licemerno kada tvrde da nikada ne napadaju civilnu infrastrukturu jer on ima dokaze o hakovanju brojnih civilnih ciljeva u Hong Kongu.

"Hakujemo njihovu centralnu mrežu, poput velikih internet routera koji nam daju pristup komunikaciji hiljada i hiljada računara bez potrebe da hakujemo pojedinačne računare", objasnio je Snowden način na koji je NSA hakovala računare fakulteta, privatnih kompanija, javnih službenika i studenata u Hong Kongu te je rekao da su ti napadi bili samo mali deo od više od 61 hiljade globalnih hakerskih operacija koje je preduzela ova agencija.

Na South China Morning Post-u kažu da imaju dokaze koji potvrđuje ove Snowdenove tvrdnje, ali još ih nisu objavili. Ove informacije o hakovanju (u kojima se posebno ističe hakovanje kineskih ciljeva) objavljene su nedugo nakon sastanka američkog i kineskog predsednika koji su krajem prošle nedelje razgovarali upravo problemima cyber napada.

Amerikanci dugo vremena optužuju Kineze i njihovu Jedinicu 61398 za konstantne napade na državne i privatne ciljeve u SAD-u, dok Kinezi tvrde da su upravo oni žrtve velikih cyber napada, od kojih veliki deo potiče baš iz SAD-a.

Ne samo da Amerikanci napadaju civilnu infrastrukturu, već su toliko uplašeni da se te informacije ne pojave u javnosti da su spremni da preduzmu sve moguće mere, uključujući i diplomatska zastrašivanja, kako se to ne bi saznalo, otkrio je ovaj zviždač.

Vlasti u Kini još nisu komentarisale informacije o američkom hakovanju, ali kineski mediji obrušili su se na Washington te kažu da Obama sada ima puno toga da objasni i upozoravaju kako Amerikanci mesecima kritikuju Kinu zbog navodnih hakerskih napada, a sada se pokazalo da je najveća pretnja slobodi i privatnosti američkih građana upravo njihova, a ne kineska vlada.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Hrabar momak.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.