NSA probija enkripciju


Prema rečima New York Times-a, NSA uspešno probija enkripciju većine podataka još od 2000. godine. Koriste se sa nekoliko različitih metoda, među kojima je: ogromna procesorska snaga njihovih super računara, ugrađeni tajni pristupi sistemima, sudski nalozi i razni hakerski napadi.

Tako su stekli uvid u zaštićene bankovne sisteme, poslovne tajne, medicinske podatke, a uložili su milijarde dolara u metode razbijanja enkripcije.

Potencijalno važne podatke koje ne mogu dekriptovati spremaju u svojim data centrima za kasniju obradu, kada se razviju neke druge metode ili napreduju postojeće. Navodno su uložili preko 250 miliona dolara u saradnju sa kompanijama kao što su Google, Microsoft, Yahoo i Facebook, kako bi im iste ostavile pristup svim korisničkim podacima.

NSA se takođe optužuje za namerno ometanje napretka kriptografskih standarda tako da su od 2006. godine dodavali ranjivosti u kriptografski standard prihvaćen od Američkog Nacionalnog Instituta za Standarde i Tehnologiju (eng. U.S. National Institute of Standards and Technology).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.