Recenzija: LG G3


Oko nove godine, dakle ne tako davno, testirali smo LG-ev top model G2 kojim smo bili vrlo zadovoljni. Avgust je, i u prodaji je već model G3.

Da li je LG ovaj put uspeo da nadmaši Samsung i njegov S5? Teško je reći ali da G3 može da stane rame uz rame sa S5 i HTC One M8 i Sony Xperia Z2 - može.

Takođe, treba napomenuti da je LG ove godine odlučio da u startu napravi bukvalno dva ista, a opet tako različita modela. Tako postoji verzija sa 16GB interne memorije i 2 GB RAM-a i 32 GB interne i 3 GB RAM-a. To je odlična stvar za one koji žele da top model plate nešto jeftinije, kompletna specifikacija je ista, razlika je dakle samo u memoriji. Na test smo od Telenora dobili "jači" model, dakle sa 32 GB interne memorije i 3 GB RAM-a, koji oni ekskluzivno imaju u prodaji.

Da li menjati G2 za G3, koje su prednosti a koje mane - pročitajte u nasravku...

Specifikacija:
- Ekran: 5,5″ IPS LCD, 2560x1440 rezolucije, gustoća 534 ppi, Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
- SoC: Qualcomm Snapdragon 801
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2.5 GHz
- 2/3 GB RAM-a
- 16/32 GB interne memorije
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC, IR; 3G: HSPA+; 4G: LTE
- Kamera: 13 MP/2160p, OIS, 1/3″ senzor, laserski autofokus, dvotonski LED blic
- Prednja kamera: 2,1 MP/1080p
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Plus
- Odličan kvalitet izrade
- Izmenjiva baterija
- Fenomenalan ekran
- Odličan hardver
- Odličan zvuk na spoljašnji mono zvučnik
- Kamera

Minus
- Softver je još uvek malo bugovit
- Manja autonomija baterije u odnosu na prethodnika
- Noćne fotografije nisu tako dobre
- Softver kamere je oskrnavljen

Kućište i dizajn

Kućište i dizajn modela G3 u mnogome podseća na model G2, ali postoje neke bitne razlike. Pre svega, sada je moguće skinuti zadnju masku i jednostavno zameniti bateriju, kao što je slučaj sa recimo modelom LG G Pro 2.

Smo kućište nije više sjajno, odnosno "glossy", već se LG odlučio da ponudi kućište koje izgleda kao imitacija metala. Naravno, metala nije ni videlo s obzirom da je kompletno napravljeno od plikarbonata, što će mnogima smetati i prosto ga nazvati "plastikanjer".



Ipak, nije baš tako, kučište je izrađeno od izuzetno kvalitetne plastike, odnosno polikarbonata, a izgledom takođe daje utisak premium uređaja. Koliko je zadnja maska kvalitetna, govori i činjenica da čak ni nakon duže upotrebe, nije moguće videti otiske prstiju, što je realno redak slučaj, a za to je zaslužan zaštitni sloj koji štiti od otisaka prstiju i ogrebotina. Nažalost, ovo nije isti "samo-obnavljajući" materijal kao na LG G Flex-u, ali je dosta dobrog kvaliteta.



Sama ergonomija je malo problem - uređaj sa ekranom od 5,5 inča svakako nije mali, ali se LG potrudio da ivice budu manje i da se ekran dobro rasporedi kako uređaj ne bi izgledao mnogo veliko i kako bi bio jednostavniji za svakodnevno korišćenje.

S prednje strane se nalazi vrhunski 5,5 inčni ekran, s gornje strane su LED dioda za notifikacije, prednja kamera i zvučnik, a s donje strane ekrana samo LG logotip. Sa donje strane uređaja, smešten je audio jack, microUSB 2.0 port i glavni mikrofon.



Leva i desna strana su prazne, sa gornje se nalazi infra-red port koji može da se koristi i kao univerzalni daljinski upravljač za televizor, a tu je i pomoćni mikrofon.



Sa zadnje strane uređaja nalazi se kamera sa dual-LED blicem i laserskim autofokusom. Osmah ispod kamere nalaze se fizičke tipke za paljenje/gašenje uređaja/ekrana i tipke za kontrolu glasnoće. Ukoliko mislite da će vam problem praviti uključivanje ekrana sa zadnje strane - bez brige, uvek možete da koristite Knock-On, funkciju koja dvostrukum dodirom po ekranu uključijete isti.

Kada se skine zadnja maska, pored prostora za bateriju, tu je i ulaz za micro SIM i micro SD karticu.



U prodajnom paketu stižu iste slušalice kao i prošle godine na G2. Nema razloga za brigu jer se radi o slušalicama odličnog kvaliteta, koje čak imaju i ravni kabal koji, barem u teoriji, ne može da se zapetlja kao obli kabal.

Ekran

Izgleda da Full HD ekrani postaju prošlost, LG je na G3 ugradio ekran QHD rezolucije. Dakle, dijagonala IPS LCD ekrana od 5,5-inča ima rezoluciju od 2560x1440px, i gustoću od čak 538 piksela po inču. Ostaje nam još samo da vidimo UHD ekrane, a sudeći prema trendovima i to će viti vrlo brzo, pitanje je samo koliko nam je to zaista potrebno.

Ekran je vrhunskog kvaliteta, sigurno najbolji na tržištu. Kontrast i prikaz boje su odlični, prikaz crne je takođe na visokom nivou. Piksele nije moguće videti golim okom, a prikaz na sunčevoj svetlosti je takođe dosta dobar. Prosto bez zamerke, ali postavlja se pitanje koliko nam je QHD zaista potreban. Odgovor je prost - skroz je nepotreban. Iako je prikaz bolji i oštriji, tako nešto primetićete tek kada uzmete da upoređujete, prilikom svakodnevnog korišćenja nema tu neke bitne razlike. Recimo da je razlika između QHD i Full HD manja nego između 720p i Full HD.

Još jedna bitna stvar - priikom igranja zahtevnijih igrica, uređaj će svetlinu ekrana sam smanjiti na 90 ili čak 80%. Razlog za to je vrlo jasan - LG nastoji da smanji grejanje uređaja.

Povezivanje i multimedija

G3 može da se poveže na sve što vam je realno potrebno, od 2G, 3G i 4G mreže, WiFi-a i njegovih derivata poput Direct-a ili Hotspot-a, DLNA, Bluetooth-a (verzija 4.0) pa sve do Infra crvenog i NFC-a.

Takođe, dostupan je i USB OTG, ali treba pripaziti ukoliko imate MHL kabal, jer se LG G3 baš kao što je to slučaj sa G2 i Nexus-om 5, spaja preko Miracast protokola, a ne MHL-a. To je jako mala mana s obzirom da većina uređaja podržava MHL standard. Miracast radi na gotovo istom principu kao i MHL, a i rezultati su generalno isti.

Što se pregleda multimedijalnih sadržaja tiče, ugrađeni video player podržava više manje sve popularne formate poput AVI, MKV ili MP4, a u mogućnosti je da reprodukuje čak i 4K video. Tu je i podrška za titlove i njihovo prilagođavanje. Muzički player je takođe dobar, a podržava čak i sleep timer. Još jedna dobra stvar je što osnovne kontrole za muziku možete pronaći na ekranu zaključavanja kao i na notifikacionoj traci.

Zvuk u slušalici je čistiji i prilikom telefonskih razgovora, što je dosta dobra stvar, "noise cancellation" funkcija je odlična ukoliko na veoma bučnom mestu, npr. koncertu, poušavate da obavite razgovor.

Softver i aplikacije

LG G3 se isporučuje sa Android 4.4.2 operativnim sistemom i Optimus UI nadogradnjom interfejsa koja je sada prtetrpela mnoge izmene. Pre svega, LG se okrenuo "flat" smeru u dizajnu, pa je tako izgled interfejsa dosta drugačiji od prošlogodišnjeg.

Takođe, moramo da primetimo da je softver pomalo bugovit i zna da se desi neko kočenje ili prosto da se zbuni, ali update koji će dolaziti (jedan je već došao za vreme testa) će sve to popraviti vrlo brzo. Bugovi se ne dešavaju često, ali ponekad znaju da iznerviraju.

Počev od statusne trake koja je dodatno sređena i u kojoj ima više brzih prečica (čak i daljinski) podešavalja osveljenja, glasnoće... Bitna stvar - sve ikonice možete složiti i prema sopstvenoj želji.

Možete da koristite do 7 ekrana, i bilo koji od njih možete postaviti za početni. Od aplikacija treba izdvojii LG Health, koji će vam brojati korake i reći koliko ste kalorija potrošili. Tu su još neke statistike i čudesa koji vam mogu pomoći oko brojenja kalorija i mršavljenja. Tu je i Smart tips vam je kao neko uputstvo sa predlozima kako da koristite uređaj. U to je uključen i Smart Notice koji je... pa recimo kao žena. Rećiće vam kada npr da ponesete kišobran, ili da niste pravi prijatelj jer niste pozvali nekoga već neko vreme. Sve u svemu može biti koristan ali može i da "zvoca" bezveze.



U donji red sada možete staviti do 7 ikonica pa čak i folder, može se birati i veličina ikonice. Moguće je instalirati razne teme, birati između dosta dobrih pozadina... Tu je i mod za "goste" koji je dodatno unapređen.

Možete promeniti i redosled tipki za navigaciju i ukoliko ste navikli na back tipku sa desne strane recimo, možete je postaviti tamo. U navigacionoj traci imamo i još jednu promenu u odnosu na G2, a to je nova "multitasking" tipka koja je tu umesto klasične menu tipke. Nešto dužim pritiskom na nju pozivamo meni s opcijama tako da menu tipka ipak nije u potpunosti nestala. Pored sad već klasične multiwindow, home i back tipke, možete dodati i još jednu ili dve, onu koja direktno spušta notifikacionu traku ili onu koja otvara dual window opciju (koju takođe možemo pozvati dužim pritiskom na back tipku).

Tu je i vrlo popularna i korisna funkcija s kojom se ekran deli na 2 dela i dopušta vam istovremeno koristiti 2 različite aplikacije, recimo gore YouTube, a dole Chrome. Nažalost, bez dodatne instalacije, na uređaju je dostupno svega 10-ak aplikacija, baš kao što je to slučaj bio i sa Galaxy Note serijom. Kao i prošle godine tu je i Quiet mode, odnosno tihi način koji će samo zabeležiti obaveštenja koje dobijate, ali neće vibrirati ili zvoniti po primanju što je dosta korisno za vreme sitnih sati kada ne želite da vas neko probudi.

Aplikacija za telefoniranje je dosta sređenija, tastatura je takođe dosta napredovala pa sada možete čak podesiti i njenu visinu i prilagoditi ceo donji red zajedno sa razmakom. a naravno, tu je i Swype koji sasvim dobro radi.

Knock Code način otključavanja uređaja je sada u startu prisutan. Za one koji ne znaju, to je lozinka koja se svodi na kuckanje po ekranu. Knock Code od vas zahteva da kucnete tačno određen broj puta na delove ekrana koji sami zadate. Ukoliko vam ovo zvuči malo nejasno, znajte da se tako oseća i 99% vaših prijatelja koji bez obzira koliko puta gledali ekran najčešće ne razumeju na koji način ste ga otključali, što je ponekad i dobro. I da ponovimo, Knock On je dvostruki dodr za uključivanje ekrana a Knock Code tip lozinke na ekranu.

Spomenimo još samo da Quick Remote sada podržava još više uređaja, pa tako pored televizora sada možete da upravljate i sa DVD, Blu-ray playerima, audio sistemima i Set-tob Box-ovima. Naravno, moguće je i dodati univerzalni daljinski, pa tako npr. možete podešavati i klimu.

Tu je i dosta drugih aplikacija, poput Quick Meme-a, ali ostavljamo vam da se igrate i istražujete, definitivno, dosta je unapređenja...

Pogledajte Screenshotove klikom ovde, kako bi se bliže upoznali sa interfejsom.

Hardver i performanse

Hardverski, LG G 3 dolazi sa najjačim Qualcomm-ovim SoC-om na tržištu, Snapdragon-om 801. Unutra su 4 Krait 400 jezgra na taktu od 2,5 GHz kao i Adreno 330 grafički koprocesor. Mi smo testirali verziju sa 3 GB RAM-a i 32 GB memorije za skladištenje, a postoji i sa 2 GB RAM-a i 16 GB memorije za skladištenje. Multitasking radi perfektno, a po nekim recenzijama čak i na modelu sa 2 GB je odličan.

Kao što smo pisali, primetno je manje zastajkvanje u radu i to se dešava u prvim danima korišćenja, a onda se polako "smiri". Definitivno, update će sigurno rešiti ovaj problem u potpunosti tako da bez brige.

Generalno sve vrlo glatko radi, pa čak neće biti problem ni igranje zahtevnih 3D igrica.

Kamera

Po sepecifikaciji, kamera je ista kao ona od prošle godine, sa istom brojem megapiksela i optičkom stabilizacijom. Ipak, dodat je laserski auto fokus i OIS+, dvtonski led blic i poboljšana obrada slike.

Laserski fokus je verovatno najveća novost. Tako on, barem u teoriji, za mali deo sekunde fokusira sliku, i jedino je bitno dokazati da je to brži AF od onog u Galaxy-ju S5. U praksi je vrlo dobar (brz i precizan), a radi čak i u mrklom mraku, pogodi ono što smo želeli da fokusiramo ali je pravo pitanje kako. LG je toliko siguran u svoj Laserski AF da je za slikanje potrebno samo dodirnuti željeni predmet u kadru, a G3 će ga instantno fokusirati i uslikati.

Kako kaže LG, OIS+ za razliku od prošlogodišnjeg u G2 stabilizuje sliku u 3 dimenzije. G2 je stabilizovao pomake ruke u smeru levo-desno i gore-dole, dok G3 stabilizuje i one u pomeranju napred-nazad. U praksi se i onaj na G2 pokazao sasvim solidnim i dosta boljim nego bilo kakva digitalna stabilizacija, ali ovaj put na G3 je čak i bolji.

Dvotonski LED blic bi u noćnim uslovima trebao da daje realnije boje od one jednotonske kakvu imamo u G2, ali u praksi ne možemo reći da smo baš primetili kako su boje realnije. Ono što možemo primetiti jest da je blic sam po sebi nešto jači od onog u G2 i to je to. Ponekad su bliži objekti presvetli toliko da se ne vide tekstura ili ivice unutar njih (primer je cvet u demo fotkama).



Interfejs, odnosno softver kamere, doživeo je veliki redizajn. Tako je sada sve mnogo jednostavije. Verovatno vođeni logikom da većina slika fotografije auto režimom, izletela su sva kompleksnija podešavanja. Ovo smatramo kao veliki minus, primera radi, prošle godine smo napravili dosta fora fotki sa ISO 100 ili 200, dok ove godine na G3 to ne možemo uključiti pa smo osuđeni na automatiku (a dobar deo fotografa je ne voli jer nije kreativna) ili na korišćenje neke druge aplikacije za kameru.

Prednja, tzv "Selfie" kamera podržava neke fora opcije poput slikanja gestom skupljene i raširene šake.

Što se tiče kvaliteta fotografije, u poređenju sa prošlogodišnjem G2 postoji razlika - primetno je da G3 pravi bolje fotografije sa više detalja i uglavnom ispadaju baš onako kako bi želeli. Za pohvalu su kotrast kao i boje na fotografijama kao i balans bele. Kvalitet videa je takođe vrlo dobar, moguće je snimiti i 4K video, zvuk na snimcima je dobar.

Panoramske fotografije su dobre, sklapanje je na zavidnom nivou a finalne panorame dobijaju se u rezluciji od 50 MP.

Demo fotografije i video snimke pogledajte ovde.

Baterija

Zbog QHD ekrana visoke rezolucije, možda ćete biti zabrinuti za trajanje baterije. Generalno, nema potrebe za brigom jer je baterija skroz prosečna. Ali, u poređenju sa G2 ipak je lošija.

Ekran dosta troši i to je primetno, a takođe prilikom korišćenja ako je baterija bila na oko 80% vrlo brzo padne na oko 60%, već za nekih pola sata. Dakle, što je manje ima, brže se troši. Ne razumemo baš kako se to dešava, ali dešava se...

U toku dana, računajte na oko 4 do 5 sati uključenog ekrana, što nije baš najbolje ukoliko praktikujete da gledate video snimke ili igrate igrice.

Utisak

LG G3 je bitan korak napred i donosi veliko unapređenje u odnosu na G2. Ekran QHD rezolucije, najbolji trenutno dostupni procesor i 2 odnosno 3 GB RAM memorije. Kamera je odlična, jedna od najbojih na tržištu, za tren ćete dobiti fenomenalne fotke zahvaljujući laserskom fokusu koji donosi mnogo veću preciznost.

Zvučnik je sada mnogo bolji od prethodnika, tipke su kvlitetnije na dodir, a uređaj je povećan oko 15% što i nije puno.



Jedino što LG treba da reši jeste softver i uređaj će biti bukvalno bez bitnijih zamerki. Svakako, G3 je telefon za svaku preporuku.

U ponudi Telenora možete nabaviti LG G3 sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije (jači model), već za 1 dinar uz Premum paket. Više o ponudi pogledajte ovde.

Uređaj na test ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    Odlican telefon ali cu moci da ga kupim tek kad bude G6 haha


  2. Анониман kaže,

    po meni je baterija jedina mana, stvarno nema smisla da se nakon 4, 5 sati isprazni


  3. asdf kaže,

    što se ekrana tiče, to je preterivanje, stvarno nepotrebno, samo hoće da pokazuju da mogu da budu bolji od samsunga... sve ostalo je super


  4. Анониман kaže,

    Odličan, ali ipak bi pre kupio S5


  5. Анониман kaže,

    Ponosni vlasnik kaže da je G3 32/3 giga najbolji do sada napravljen telefon, sa fabričkim 5.0 bez ikakve mane, a za razliku od Samsunga, sve funkcije i senzori odlično rade (prepoznavanje lica i glasa, call answer, sigurna lokacija, promena vlasnika kada ga drži u ruci i tome slično). Ne vidim da je mana potrošnja baterije, jer za ekran sa QHD rezolucijom na visokom osvetljenju normalno je da će da srče, kao i svaki drugi telefon. Uz normalno korišćenje baterija drži 2 dana


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.