Isprobali smo Windows 10 Technical Preview


Skoro svima je poznato da je Microsoft izneo neke informacije o svom novom Windows 10 sistemu koji će zvanično izaci sredinom 2015. godine, mi smo bili nestrpljivi i odlučili smo da odmah isprobamo Technical Preview verziju ovog sistema.

Test verziju ovog sistema (Build 9841) smo namerno isprobali na laptop računaru kako bi videli kakve će performanse biti.

Korisnički interfejs

Kada se sistem startuje, tu je dobro poznati Desktop sa konačno funkcionalnim start dugmetom. Kao što možete videti na fotografiji iznad, skoro sve ikonice na ovom sistemu si indenticne kao i na Windows 8.1, Windows 8 i Windows 7 operativnim sistemima. Do promene je došlo i kod Alt-Tab switcher opcije, koja je itekako doživela promene što se tiče izgleda.



Start meni je ponovo tu nakon brojnih kritika, a tu su i metro pločice umesto Metro start ekrana na Windows-u 8/8.1. Naravno, ove pločice se mogu obrisati desnim klikom miša i zatim "Unpin from start", ali mi smo im brzo našli funkciju (vremenska prognoza i nekoliko aplikacija koji postoje samo u Metro verziji od postojanja Windows 8 OS-a).



Što se tiče My Computer izbora, njemu je promenjeno samo ime u This PC, dok je u File Explorer-u integrisan OneDrive cloud. Ono što smo takođe primetili je to da ni Control Panel nije doživeo promene, dok je u System properties opcije izostavljen Index rating, najverovatnije zato što je Technical Preview verzija u pitanju.





Metro aplikacije

Metro aplikacije su na Windows 8 sistemu jednom delu korisnika totalno bile nepotrebne, a nekima je bila mana to što su bile odvojene od običnog desktopa pa su koristili Modern Mix softver, sada je to nepotrebno jer su sve metro aplikacije u sklopu standardnog desktopa, nisu u full screen modu.



Korisnici kojima su ove aplikacije bile nepotrebne će i dalje ostati pri svom mišljenu, dok je ovo nama jedan od pluseva u novoj Windows verziji.

Internet Explorer

Što se tiče Internet Explorer-a, u pitanju je verzija 12, ali se se u ovoj preview verziji još uvek vodi kao IE 11. Radi se o itekako brzom i stabilnom browseru, ali se očekuje da će Microsoft u punoj verziji sigurno izbaciti poboljšanja i za ovaj program u cilju kako bi što više ljudi koristilo ovaj program.

Pretraživanje

Na Windows 8 verziji jedna od mana je bila search koji je bio itekako spor i nekvalitetan, sada je to rešeno sa start menijem koji dolazi od polje za pretraživanje sa funkcijom kao na Windows 7 sistemu, samo što je izgled moderniji i lepši.

Pored start menija možete primetiti lupu koju kada kliknete otvori se prozor za pretraživanje interneta putem Bing pretraživaca. Iskreno ovaj dodatak je možda nepotreban, ali Microsoft-ova politika za Windows sistem je takva da metro aplikacije moraju da budu svuda.


Wi-Fi povezivanje

Što se Wi-Fi povezivanja tiče, ostalo je isto kao na Windows 8 sistemu, ali je svakako jedan od dobro izgrađenih elemenata, povezivanje se vrši vrlo lako i jednostavno.

Performanse

Što se performansi tiče, Windows 10 posle malog ažuriranja koje je Microsoft poslao radi itekako bolje (ispravljen je bag sporog paljenja i gašenja) i sada se sistem podiže za 12. sekundi, dok gašenje traje 7 (Napomena: naznačena brzina je merena na test uređaju). Za Techical Preview verziju, Windows 10 radi itekako stabilno i brzo, pa pri radu nismo imali grešaka sa programima koji traže dobar hardver (Photoshop, Illustrator, itd.) što nam govori da će zvanična verzija tek biti super i da ce biti vredno kupiti je.



Plus:
-Vraćen start meni
-Stabilan i brz rad za jednu preview verziju
-Metro aplikacije konačno ne rade u fullscreen modu
-Sve aplikacije koje smo koristili na Windows 7 i Windows 8 sistemu rade zadovoljavajuće
-U sistem je integrisan Windows Defender (antivirusni softver)

Minus:
-Microsoft je više mogao poraditi na grafičkim elementima
-Za sada Technical Preview je dostupan samo na tri jezika



Zaključak

Radi se o itekako dobrom sistemu koji je sa malim promenama uspeo srediti sve ono što na prethodnom sistemu nije valjalo, a sve to zahvaljujuci korisnicima koji su podosta kritikovali. Iskreno, mi smo zadovoljni kako sistem funkcioniše i najverovatnije da ćemo na njemu ostati dok ne izađe zvanična verzija u kojoj će i ostali bagovi biti rešeni.

Autor: Nikola Prokić

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Анониман kaže,

    xaxaxa dosta tih grafickih elemenata postoji jos od Viste, videcemo kad bude zvanicno, bice jos mnogo toga ;)


  2. Анониман kaže,

    odlican pregled, svaka cast


  3. Unknown kaže,

    Napokon jedan stabilan i moderan operativni sistem iz Microsoft-a!!! što se mene tiče sasvim sam zadovoljan, a mislima da će ujedno biti i zadovoljni i oni koji su voleli i windows 7, windows 8, i windows 8.1!!!.


  4. Matija kaže,

    Ja predlazem da se svi vratimo na windows xp


  5. Анониман kaže,

    Isprobao sam i nije los ali opet mi je nekako windows 7 najbolji


  6. Анониман kaže,

    Kod mene radi jako brzo i stabilno, čak i u VMware sa dodeljenim samo 1 procesorom i 1GB RAM. Jedina zamerka na Vaš tekst je ta što je Experiece Index bio izbačen još u Win 8/8.1 a ne sad na Win 10 previw, može se dobiti lako uz par komandi. Kod mene je vratio vrednosti 0 jer je virtual mašina u pitanju, ali ako imate "živu" mašinu sa Win 10 probajte da dobijete index i baš me zanima šta kaže u odnosu na Win 7 ili Win 8 koji se (pretpostavljam) nalaze na nekoj drugoj particiji. Index se dobija tako što u cmd kuca:

    winsat prepop

    što će spremiti rezultate indexa kao XML i onda sa

    Get-WmiObject -Class Win32_WinSAT

    komandom u Power Shell dobijate te vrednosti. CMD i PowerShell se moraju pokrentu kao Administrator. Aj neka neko okači rezultate sa Win 10 vs. Win 7/8/8.1 da uporedimo kako korsti hardware, jer ja nažalost nemam test mašinu pa teram virtual gde to ne mogu da dobijem.

    Ono što dobijete u Power Shell:

    CPUScore - skor procsora
    D3DScore - skor 3D mogućnosti
    DiskScore - skor HDD
    GraphicsScore - skor grafičkih mogućnosti
    MemoryScore - skor RAM memorije


  7. Анониман kaže,

    Ja od kad sam zbog starog kompjutera presao na linux ( koristim puppy linux momentalno ), skoro 99,99 % ni kad budem kupio novu mashinu, necu prelaziti na windows vise. Muka mi je vise od spyware-ova, adware-ova, virusa, defragmentovanja, disk-clean up-ova itd itd. Jedan debian ce da legne opusteno na novoj mashini :D


  8. Анониман kaže,

    Danasnji tekst na forbes-u o skrivenim akcijama u windows 10-ki : http://j.mp/windows10spy . Svi se izgleda ponasaju kao fejs i zele da uz pomoc nelegitimnih metoda saznaju sve o korisniku.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.