Lenovo tužen zbog Superfish adwarea


Zahvaljujući otkriću Superfish adwarea na novim računarima Lenova, firma trenutno trpi pad korisničkog poverenja. Međutim, pojedini su voljni da odu i dalje – Jessica Bennet je u Kaliforniji podnela kolektivnu tužbu protiv Lenova zbog izloženosti potencijalnim man-in-the-middle napadima usled predinstaliranja Superfish-a.

Uprkos tome što se Lenovo izvinio, i objavio uputstvo alat za uklanjanje adwarea, Bennet optužuje kompaniju za narušavanje privatnosti i profitiranje na njenim navikama pri korišćenju Interneta.

Ona između ostalog tvrdi da su se na web sajtu jednog njenog klijenta pojavile spam reklame nakon što je postavila članak na blogu sajta. Pri tome je koristila Yoga 2 laptop.

Usout, Lenovo je nastavio da se zakopava, pa smo tako juče dobili još jednu PR objavu koju prenosimo u celosti:


Kao što smo saopštili u petak,20. Februara 2015, kompanija Lenovo istražuje sve opcije koje mogu da pomognu da se reše problemi naših korisnika o softveru Superfish. Tako das mo u subotu, 21. februara, pokrenuli dve dodatne aktivnosti:
- Pored uputstava za manuelno uklanjanje koje je trenutno dostupno onlajn, kreirali smo i alatku koja pomaže korisnicima da se softver i sertifikat automatski obrišu. Ta alatka je dostupna ovde: http://support.lenovo.com/us/en/product_security/superfish_uninstall
- U saradnji sa kompanijama McAfee i Microsoft radimo na tome da, koristeći njihove alate i tehnologije koji su vodeći u industriji, stavimo u karantin ili uklonimo softver i sertifikat Superfish. Ove aktivnosti su već započete i automatski će ukloniti ranjivost čak i kod korisnika koji trenutno nisu svesni problema.

Obustavili smo instalaciju softvera Superfish unapred i ugasili smo konekcije sa serverom u januaru na osnovu žalbi korisnika o iskustvu. Međutim, nismo znali ništa o potencijalnoj bezbednosnoj ranjivosti do juče. Danas radimo na tome da je ispravimo.

Od tog trenutka smo preduzimali brze i odlučne mere u skladu sa svojim mogućnostima i saznanjima. Iako ovaj problem ni na koji način ne utiče na naše ThinkPad uređaje, bilo koje modele tableta, desktop računara, pametnih telefona, servera ili skladišta za preduzeća, smatramo da svi kupci Lenovo proizvoda treba da budu informisani. Izvinjavamo se na izazivanju zabrinutosti među svojim korisnicima – učimo iz ovog iskustva i iskoristićemo ga da unapredimo ono što radimo i način na koji to radimo u budućnosti. Nastavićemo da preduzimamo korake da omogućimo da se uklanjanje softvera i skrivenih ranjivih sertifikata učini jednostavnim za potrošače, tako da mogu da nastave da koriste naše proizvode sa pouzdanjem koje očekuju i zaslužuju.

O softveru Superfish: Superfish tehnologija je u potpunosti zasnovana na kontekstualnom/ slikovnom, a ne bihevioralnom. Ne pravi profil korisnika niti prati njegovo ponašanje. Ne beleži informacije o korisniku. Ne zna ko je korisnik. Korisnici nisu praćeni i retargetovani. Svaka sesija je nezavisna. Korisnici mogu da izaberu da li će da koriste proizvod ili ne. Prepoznali smo da softver nije ispunio očekivanja i preduzeli smo brze i odlučne akcije da ga uklonimo iz svojih proizvoda.

Foto: Gil C / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.